Δυστυχώς δεν ήταν η πρώτη φορά χθες, στο ματς Ελλάδα – Γιβραλτάρ, που γίναμε μάρτυρες ωμής βίας στο γήπεδο Καραϊσκάκη και μάλιστα σε αγώνα της Εθνικής Ελλάδος. Από το 2010 και έπειτα, όταν μετά από απόφαση του Φερνάντο Σάντος η Εθνική χρησιμοποιεί σαν μόνιμη έδρα το φαληρικό Στάδιο, πολλά ήταν τα βράδια που εκτυλίχθηκαν ντροπιαστικές στιγμές. Είτε μεταξύ Ελλήνων, είτε με Έλληνες οπαδούς να κάνουν επίθεση σε φιλοξενούμενους, είτε ακόμα και επιθέσεις σε δημοσιογράφους.
Η νέα διοίκηση της ΕΠΟ έχει προβληματιστεί αρκετά και ήδη τα δημοσιεύματα τη θέλουν να έχει αποφασίσει πως το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα φύγει από το Καραϊσκάκη και θα μεταφέρει την έδρα του σε κάποιο άλλο γήπεδο. Πιθανότατα, μάλιστα, εκτός Αθηνών.
Ο βασικός λόγος, βεβαίως, είναι τα συγκεκριμένα περιστατικά βίας, μερικά εκ των οποίων έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου μέσω βίντεο και φωτογραφιών. Στο ματς με το Γιβραλτάρ, όταν και έγινε η επίθεση σε φίλαθλο που βρέθηκε με φανέλα του Παναθηναϊκού και στη συνέχεια… βρίζονταν Έλληνες μεταξύ τους (ο υπόλοιπος κόσμος ξέσπασε, οι περίπου 30 κουκουλοφόροι άρχισαν να βρίζουν τον Παναθηναϊκό και αρκετός κόσμος αποχώρησε πολύ πριν το φινάλε υπό τον φόβο επιθέσεων) επιβεβαιώθηκε πως το Καραϊσκάκη δεν αποτελεί απλά την έδρα της Εθνικής ομάδας. Αποτελεί και το “σπίτι” κάποιων, λίγων μεν, αλλά με δύναμη να υποσκελίσουν τις φωνές των υπολοίπων για… ειρήνη.
Μπροστά σε αυτά τα περιστατικά βίας, η ΕΠΟ… νίπτει τας χείρας της. Πηγαίνει αμέσως στην εύκολη λύση και χωρίς καν να σκεφτεί το ενδεχόμενο να… αποβάλλει από το γήπεδο όσους δημιουργούν εντάσεις, αποφασίζει να πάρει την Εθνική ομάδα από το πιο σύγχρονο γήπεδο της Ελλάδας και να τη μεταφέρει αλλού. Οι εικόνες με τους 10 να χτυπούν έναν χθες το βράδυ χωρίς να υπάρχει… υποψία αστυνομικής δύναμης, παρά τα όσα έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν, είναι εικόνες που εκθέτουν και την ομοσπονδία.
Ελλάδα – Τουρκία: Ξύλο σε οπαδούς του ΑΠΟΕΛ
Τα περιστατικά βίας στο Καραϊσκάκη σε ματς της Εθνικής ομάδας ξεκινούν πριν από μία δεκαετία. Συγκεκριμένα, το 2007 όταν η Ελλάδα υποδέχτηκε την Τουρκία, Κύπριοι φίλαθλοι του ΑΠΟΕλ (περίπου 300 τον αριθμό) ταξίδεψαν στην Ελλάδα για να συμπαρασταθούν στην Εθνική Ελλάδος. Κανείς δεν περίμενε πως η εκδρομή τους θα καταλήξει σε επεισόδια εναντίον τους.
Οι Κύπριοι είχαν απλώσει μια μεγάλη ελληνική σημαία, που πολλές φορές κάνει την εμφάνισή της και στο ΓΣΠ της Λευκωσίας και ήταν αρκετά ένθερμοι, λόγω φυσικά και του γεγονότος πως η Εθνική αγωνιζόταν με την Τουρκία. Οπαδοί του Ολυμπιακού που βρίσκονταν δίπλα τους άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της ομάδας τους, με τους Κύπριους να αντιδρούν και να λένε ότι πρέπει να φωνάζουν όλοι για την Ελλάδα.
Οι χούλιγκανς αντιλήφθηκαν πως πρόκειται για οπαδούς του ΑΠΟΕΛ (οι περισσότεροι υποστηρικτές του Παναθηναϊκού) και τους επιτέθηκαν, με αποτέλεσμα να τους ξυλοκοπήσουν και να τους πάρουν πολλά από τα πανό που είχαν φέρει μαζί τους. Την ίδια ώρα, μέσα στην εξέδρα υπήρχε Κύπριος φίλαθλος με μπλούζα της κυπριακής Ομόνοιας (πράσινη με τριφύλλι), ο οποίος επίσης δέχτηκε άγρια επίθεση.
Στο ίδιο ματς, περίπου 50 Τούρκοι που βρέθηκαν στα επίσημα του Καραϊσκάκη έγιναν στόχος στο ημίχρονο, με οπαδούς να τους πετάνε μπουκάλια και διάφορα αντικείμενα. «Θα μιλήσω με τους ιθύνοντες της UEFA και τον κ. Πλατινί. Η Ελλάδα θα τιμωρηθεί σίγουρα, οποιαδήποτε ομάδα έκανε τέτοια πράγματα θα δεχόταν τιμωρία», θα πει μετά το ματς ο τότε αντιπρόεδρος της UEFA, Σενές Ερζίκ.
Ελλάδα – Κροατία: Έλληνες, Κροάτες και… Σέρβοι
Στις 12 Οκτωβρίου 2011 η Εθνική φιλοξένησε την Κροατία, σε ένα ματς που και η UEFA το είχε χαρακτηρίσει ως “υψηλής επικινδυνότητας”. Οι φόβοι βγήκαν αληθινοί. Πριν την έναρξη του ματς, στον περιβάλλοντα χώρο τους “Γεώργιος Καραϊσκάκης”, κυκλοφορούσαν Σέρβοι… φουσκωτοί, παρέα με Έλληνες οπαδούς. Η πρώτη ένταση ήρθε όταν έφτασαν οι Κροάτες στο γήπεδο, αρκετοί εξ αυτών μάλιστα χωρίς εισιτήρια.
Με την έναρξη του ματς, περίπου 150 κουκουλοφόροι έκαναν “ντου” στη θύρα δίπλα από εκείνη των φιλοξενούμενων και η ένταση ήταν τεράστια. Φωτοβολίδες, καρέκλες, μπουκάλια, κράνη στον αέρα και ένα σκηνικό… πολέμου, που ανάγκασε τον διαιτητή να διακόψει προσωρινά το ματς. Όσο κι αν αποδοκίμαζε το υπόλοιπο γήπεδο, οι χούλιγκανς δεν σταματούσαν. Μια μέρα μετά τα ερωτήματα ήταν πολλά: πώς μπήκαν οι χούλιγκανς στη συγκεκριμένη θύρα; Που βρήκαν διαπιστεύσεις; Ποιος άνοιξε την πόρτα και – κυρίως – ποιος την κράτησε ανοιχτή για να περάσουν;
Ο τότε υπεύθυνος ασφαλείας της ΕΠΟ, Νίκος Παναγιώτου τα έβαλε με την Αστυνομία: “Οι διαπιστεύσεις αυτών που άνοιξαν την πόρτα μαζί με την κοπέλα πώς βρέθηκαν στα χέρια τους; Κάποιοι τις είχαν πάρει, ενώ προορίζονταν για τους υπαλλήλους του σταδίου, μπλόκαραν την πόρτα και μπήκαν οι κρανοφόροι -οι οποίοι πριν δεν είχαν κράνη!
Τι να πω, μπορεί μαζί με τον καφέ έξω απ’ το γήπεδο, να σου δίνουν κι ένα κράνος. Δεν πήγαν οπουδήποτε, πήγαν στη θύρα 28, ακριβώς κάτω από το μπουθ της Αστυνομίας. Οι Σέρβοι που ήταν έξω απ’ το γήπεδο δεν προκάλεσαν κάποια απορία; Απ’ την Αστυνομία η απάντηση ήταν πως «πιάσαμε την κοπέλα που έκανε το έγκλημα». Φυσικά δεν αντέχει κριτικής αυτό το επιχείρημα. Πώς έφτασαν οι 90-100 Κροάτες στο «Καραϊσκάκη» χωρίς εισιτήρια; Πώς έγιναν οι συμπλοκές έξω από το γήπεδο; Δεν έγινε καμία σύλληψη εκεί, αλλά… πιάσαμε μια κοπελίτσα που ήταν στην πόρτα και σύμφωνα με την αστυνομία έπρεπε να κρατήσει 150 κουκουλοφόρους”.
Ληστεία από Έλληνες σε Έλληνες
Στο ίδιο παιχνίδι υπήρξαν καταγγελίες για ληστεία εις βάρος νεαρών φιλάθλων της Εθνικής έξω από το Καραϊσκάκη. Δημοσίευμα εκείνων των ημερών ανέφερε χαρακτηριστικά:
“Πατρινοί φίλαθλοι έπεσαν θύματα ληστείας «Καραϊσκάκη» πριν τη εναρξη του αγώνα της Εθνικής Ελλάδος με την Κροατία. Οπως καταγγέλθηκε στην Αστυνομία, ενω πήγαιναν να παρακολουθήσουν το παιγνίδι δέχθηκαν επίθεση από νεαρούς κουκουλοφόρους που φορούσαν διακριτικά μεγάλης ΠΑΕ και με την απειλή ότι θα τους χτυπήσουν τους πήραν σημαντικά χρηματικά ποσά και εξαφανίστηκαν. Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο dete.gr, η Αστυνομία δεν εντόπισε τα ίχνη τους.”
Ελλάδα – Βοσνία: Το φασιστικό πανό της ντροπής
Τον Νοέμβριο του 2016 το Ελλάδα – Βοσνία βρισκόταν στο… μικροσκόπιο της UEFA και της FIFA λόγω των σχέσεων των οπαδών των δύο ομάδων. Οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν ξανά.
Το γκολ του Πιάνιτς ήταν εκείνο που άναψε την σπίθα με τους Βόσνιους να ανάβουν καπνογόνα στην κερκίδα τους (απορίας άξιον πώς κατάφεραν να τα περάσουν από τον υποτίθεται αυστηρό έλεγχο στις θύρες γηπέδου, που δεν είναι μάλιστα η έδρα τους), αλλά και να τα πετούν προς τις θέσεις των Ελληνών φιλάθλων (ακόμη και σε γυναίκες και παιδιά), μαζί με καθίσματα, όπως καταγγέλλεται.
Οι Βόσνιοι πάντως υποστήριζαν ότι απάντησαν σε ρίψη καπνογόνων από την Ελληνική πλευρά, που ήταν δυσαρεστημένη για το γκολ, ενώ υποστηρίζουν ότι μια δικιά τους ομάδα με οικογένειες, που καθόταν πίσω από τον πάγκο τους δέχθηκε επίθεση.
Εκείνο όμως που πραγματικά έγινε κόκκινο πανί για τους Βόσνιους ήταν το ντροπιαστικό πανό, που ανήρτησαν πίσω από την εστία του Μπέγκοβιτς και είχε αναφορά στoν εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας: «Noz, zica, Srebrenica» (σ.σ. μαχαίρι, σύρμα, Σρεμπρενίτσα στα Σέρβικα) και αναφερόταν στο έγκλημα πολέμου στην ομώνυμη πόλη, τον Ιούλιο του 1995, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, όταν σφαγιάστηκαν 8.000 Βόσνιοι μουσουλμάνοι.
Ένα πανό που έφερε την αντίδραση ακόμα και ποδοσφαιριστών της Βοσνίας, όπως του Τζέκο και του Βράνιες, οι οποίοι μίλησαν μόνο γι’ αυτό και για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο γήπεδο και έκαναν λόγο για… “ανταπόδωση της φιλοξενίας” στη Ζένιτσα. Μέχρι και η ΕΠΟ αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη:
“Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία εκφράζει τη μεγάλη λύπη της για την απαράδεκτη ανάρτηση πανό με φασιστικό περιεχόμενο κατά τη διάρκεια του χτεσινού αγώνα Ελλάδα-Βοσνία Ερζεγοβίνη, την οποία καταδικάζει με τον πιο απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο. Πρόκειται για ενέργεια που προσβάλλει με τον πλέον κατάπτυστο τρόπο το ευ αγωνίζεσθαι, το αθλητικό πνεύμα του ποδοσφαίρου και την ελληνική φιλοξενία. Αυτές οι ενέργειες περιθωριακών μειονοτήτων, δεν εκφράζουν με κανέναν τρόπο τη συντριπτική πλειονότητα των υγιών Ελλήνων φιλάθλων. Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αισθάνεται την υποχρέωση να ζητήσει συγνώμη, εκ μέρους των ελάχιστων εκείνων που συμμετείχαν στη μισαλλόδοξη αυτή ενέργεια, από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και τον φίλο λαό της χώρας αυτής”.
Ελλάδα – Λευκορωσία: Οι καταγγελίες του “Γαλανόλευκου Φάρου” για απειλές με μαχαίρι
Τα επεισόδια με τη Βοσνία έκαναν τον γύρο του κόσμου. Και έβγαλαν στη… φόρα και άγνωστα περιστατικά, όπως αυτό που αποκάλυψε ο σύνδεσμος φιλάθλων Εθνικής Ελλάδος, “Γαλανόλευκος Φάρος”. Μέσω ανακοίνωσής τους, λίγες μέρες μετά το Ελλάδα – Βοσνία, τα μέλη του “Γαλανόλευκου Φάρου” εξέδωσαν ανακοίνωση λέγοντας πως στο φιλικό παιχνίδι Ελλάδας – Λευκορωσίας, είχαν δεχτεί επίθεση από χούλιγκανς και μάλιστα απειλήθηκαν με μαχαίρι.
Η ανακοίνωση:
Ο πανελλήνιος σύλλογος φίλων Εθνικής Ομάδας «Γαλανόλευκος Φάρος», καταγγέλλει την άνανδρη επίθεση που δέχθηκε στις εξέδρες του γηπέδου «Γ.Καραϊσκάκης» αμέσως μετά το τέλος της φιλικής αναμέτρησης των εθνικών ομάδων Ελλάδα-Λευκορωσία, από ομάδα ανεγκέφαλων, την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου.
Οι δράστες, περίπου δεκαπέντε τον αριθμό, κινήθηκαν εναντίον του προεδρείου του συλλόγου μας και με βίαιο τρόπο και ύβρεις αφαίρεσαν την ιστορική τρομπέτα από τον τρομπετίστα της κερκίδας μας. Δεν δίστασαν μάλιστα να μας απειλήσουν και με μαχαίρι, ενώ έδρασαν με καλυμμένα πρόσωπα και υπό την πλήρη απουσία οποιασδήποτε αστυνομικής δύναμης ή ασφάλειας του γηπέδου.
Το λυπηρό αυτό περιστατικό δεν θα μας αποτρέψει φυσικά από το να παραμείνουμε στο πλευρό της Εθνικής μας ομάδας σε κάθε παιχνίδι και σε κάθε έδρα που θα αγωνίζεται, ωστόσο οφείλουμε να προβούμε στην δημοσιοποίηση του γεγονότος αυτού καθώς τα ερωτηματικά που εγείρονται είναι πολλά και δεν θέλουμε να ανεχτούμε ανάλογα περιστατικά στο μέλλον, τα οποία μάλιστα θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και της σωματική μας ακεραιότητα.
Για το καλό της Εθνικής μας ομάδας αλλά και για να μην δημιουργηθεί περαιτέρω πρόβλημα σχετικά με την προσέλευση του κόσμου στον καθοριστικό αγώνα Ελλάδα-Βοσνία, το ΔΣ του συλλόγου μας αποφάσισε να πάρει τώρα θέση για το περιστατικό, αφότου δηλαδή ολοκληρώθηκαν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της «γαλανόλευκης».
Αναφέρουμε μάλιστα ότι η ΕΠΟ ενημερώθηκε για το συμβάν και προέβη σε αντικατάσταση της τρομπέτας ώστε οι μελωδίες της να συνεχίζουν να συντροφεύουν τις προσπάθειες των Ελλήνων παικτών σε κάθε γωνιά της γης. Παράλληλα ευχαριστούμε την ΠΑΕ Ολυμπιακός για το ενδιαφέρον που έδειξε.
Ο Γαλανόλευκος Φάρος θα συνεχίσει να είναι ο 12ος παίκτης της ομάδας όλων των Ελλήνων προωθώντας πάντοτε το φίλαθλο πνεύμα ενάντια σε κάθε μορφή τρομοκρατίας των γηπέδων…”
Περιστατικά βίας είχαμε και στο παιχνίδι Ελλάδα – Βέλγιο τον προηγούμενο μήνα, τόσο στη θύρα 7, όσο και μεταξύ Έλληνων και Βέλγων, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες..
Επίθεση σε δημοσιογράφους
Πριν από περίπου ένα χρόνο, στις 8 Οκτωβρίου 2016, γίναμε μάρτυρες ενός ακόμη περιστατικού βίας, που για καλή τύχη των “θυμάτων” έμεινε μονάχα σε λεκτικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του αγώνα Ελλάδα – Κύπρος για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Ρωσίας, οπαδοί που είχαν εισχωρήσει (άγνωστο πως) στο χώρο των επισήμων και των δημοσιογραφικών θεωρείων, επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους που απλά βρίσκονταν εκεί για να κάνουν τη δουλειά τους.
Στη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, ομάδα αγνώστων βρέθηκε στον χώρο όπου οι Γιώργος Χελάκης και Νίκος Κατσαρός περιέγραφαν την αναμέτρηση για λογαριασμό του ΣΠΟΡ FM 94,6 και τους έβριζαν χυδαία και ασταμάτητα, όπως και τον Γιάννη Αλαφούζο, αλλά και τον Παναθηναϊκό. Αστυνομία δεν υπήρχε πουθενά για να προστατεύσει τους ανθρώπους που έκανα τη δουλειά τους.
“Είσαι τυχερός που δεν έχουμε εντολή να σε χτυπήσουμε”
Στο ημίχρονο της αναμέτρησης έγινε ακόμα πιο “χοντρό” περιστατικό, με θύμα τον δημοσιογράφο Χρήστο Κοντό της ΕΡΑ ΣΠΟΡ. Όταν ο τελευταίος επέστρεφε από την τουαλέτα, τον περίμεναν τέσσερις… φουσκωτοί, οι οποίοι τον απείλησαν, του έριξαν κουτουλιά, του είπαν πως είναι τυχερός γιατί η εντολή είναι να μην τον χτυπήσουν, ενώ του… αποκάλυψαν πως είναι άτομα που βρίσκονταν στη Λαυρίου τη μέρα της δολοφονίας του οπαδού του Παναθηναϊκού, Μιχάλη Φιλόπουλου.
Διαβάστε τα όσα σοκαριστικά είχε δηλώσει μια μέρα μετά ο Χρήστος Κοντός;
«Με το που τελείωσε το πρώτο ημίχρονο κατέβηκα με έναν φίλο μου με καροτσάκι, μετά πήγα στην τουαλέτα, και με το που γύρισα ήταν τέσσερις τύποι και με περίμεναν. Εκείνη τη στιγμή μιλούσα με τη γυναίκα μου στο κινητό.
Με το που τους βλέπω, της είπα ότι κλείνω, ήταν ευγενικά παιδιά, περίμεναν να κλείσω το τηλέφωνο πρώτα και δεν έγινε η επίθεση από την αρχή. Με έβριζαν όμως “θα σου πούμε” και άλλα. Με το που κλείνω το κινητό, έγινε το κανονικό πέσιμο. Τέσσερις ψηλοί γεροδεμένοι, με περικυκλώσανε στην πλευρά του τοίχου. Άρχισαν να βρίζουν εμένα, τον Παναθηναϊκό, τον Αλαφούζο.
Με έσπρωχναν με την κοιλιά τους, ένας έβαζε το κεφάλι του στο δικό μου και μου έριξε μία κουτουλιά. Δεν είχα δει κανέναν από αυτούς, αλλά μπορώ εύκολα να τους αναγνωρίσω, επειδή δεν φορούσαν κουκούλες ή κάτι άλλο για να κρύβουν τα χαρακτηριστικά. Εκ των υστέρων, έγιναν διάφορα. Δεν μπορώ να πω.
Κάποιος μου είπε πως ένας από τους τέσσερις ήταν στην Λαυρίου. Δεν τον ήξερα καν τον άνθρωπο. Αισθάνομαι τυχερός, επειδή στα πολλά που έλεγαν, ήταν πως “είσαι τυχερός, επειδή δεν έχουμε εντολή να σε χτυπήσουμε. Γιατί δεν θα έφευγες από εδώ”. Βγήκα από τις τουαλέτες, και δεν ήταν σε χώρο φυλασσόμενο, και πρέπει να ήταν οι ίδιοι που έκαναν την επίθεση στον Γιώργο Χελάκη και τον Νίκο Κατσαρό. Έχω την εντύπωση πως όταν γύρισα για μετάδοση, τον έναν από αυτούς τον πιο ψύχραιμο, τον είδα στη γωνία, αλλά δεν είμαι σίγουρος. Από ό,τι κατάλαβα οι συγκεκριμένοι πρέπει να ήταν μία ομάδα που μπήκε μέσα για να τραμπουκίσει.
Θα σου μεταφέρω ένα περιστατικό, κάποιος μου είπε πως εδώ είναι ξέφραγο αμπέλι και στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ ήταν ένας τύπος μέσα στα δημοσιογραφικά και όταν μπήκε το πρώτο γκολ του Ολυμπιακού, έκανε χειρονομίες στους ρεπόρτερ της ΑΕΚ και πήγε κάποιος και τον ρώτησε ποιος είναι, φορούσε φανέλα του Ολυμπιακού στα δημοσιογραφικά, και του δείχνει πως είναι ανταποκριτής Μέσου από τη Νότιο Αφρική. Του ζήτησε συγγνώμη και κάθισε κάτω και δεν ασχολήθηκε ξανά. Από αυτή τη διαδικασία φαίνεται πως κάποιοι έχουν τον τρόπο να μπαίνουν στο γήπεδο και να εμφανίζονται ως ανταποκριτές από την Αφρική, το Μεξικό, την Ταϋλάνδη, καταλαβαίνει κανείς πως το γήπεδο είναι ξέφραγο αμπέλι.
Δεν επικοινώνησε κανείς. Ούτε ο κύριος Κοντονής, ούτε η ΕΣΗΕΑ, ούτε κάποιος από τον ΠΣΑΤ. Στο ίδιο γήπεδο είχε γίνει πριν από λίγα χρόνια με τον Καραπαπά και είχα κάνει καταγγελία στον ΠΣΑΤ και στην ΕΣΗΕΑ. Τότε είχε γίνει αυτεπάγγελτη καταγγελία από τον Εισαγγελέα και τώρα περιμένω να οριστεί η δικάσιμος».