Το νομοσχέδιο για την ταυτότητα αλλαγής φύλου εισάγεται σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο.
Ωστόσο, έχει ήδη έχει συγκεντρώσει τις ενστάσεις της επιστημονικής κοινότητας, την οργισμένη αντίδραση της επίσημης Εκκλησίας, την αρνητική στάση των ΑΝΕΛ και ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και αρκετών κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Τη στήριξή τους, από την άλλη πλευρά, έχουν εκφράσει Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι.
Στο περιβάλλον των αντιδράσεων έχει ήδη ταχθεί η Εκκλησία με την Ιερά Σύνοδο να κατακρίνει το νομοσχέδιο ενώ και φορείς του Αγίου Όρους έχουν ήδη αποστείλει επιστολή προς την κυβέρνηση εκφράζοντας την βαθιά τους ανησυχία και ζητώντας την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου.
Ανάλογες αντιδράσεις έχουν εκφράσει και επιστιμονικοί φορείς με την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδας να έχει και αυτή με τη σειρά της στείλει επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή στις 4/10/2017 επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι "εκφράζουμε την αντίθεσή μας για την επέκταση της δυνατότητας αλλαγής φύλου σε άτομα αυτής της ηλικίας (15 μέχρι την ενηλικίωση), ηλικία η οποία χαρακτηρίζεται από ρευστότητα της διαμορφούμενης ταυτότητας φύλου καθώς και τις ανησυχίες μας ότι η εμπλοκή των εν λόγω νέων στην διαδικασία θα επιβαρύνει παρά θα βελτιώσει την ψυχική τους κατάσταση".
Τα 3 νέα σενάρια
Υπό αυτό το πρίσμα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, μετά από συστάσεις του Μεγάρου Μαξίμου, δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις για να περιορίσει την κλιμάκωση της έντασης.
Μεταξύ των αλλαγών που συζητούνται είναι η ενίσχυση των προϋποθέσεων για την διαδικασία διόρθωσης φύλου 15χρονων παιδιών. Μία δεύτερη εναλλακτική είναι το «σπάσιμο» του επίμαχου άρθρου 3 σε δύο ξεχωριστά με «απομόνωση» της διάταξης που αφορά τους δεκαπεντάχρονους ώστε ενδεχόμενη καταψήφιση να μην συμπαρασύρει και την ρύθμιση «φυλομετάβασης» για ενήλικους.
Ωστόσο, ένα τελευταίο σενάριο που επικρατεί είναι και η πρόταση για πλήρη απόσυρση των ανήλικων από το νομοσχέδιο με την υπόσχεση επαναφοράς τους σε νομοσχέδιο που ήδη έχει προαναγγείλει το υπουργείο Δικαιοσύνης και αφορά το λεγόμενο «τρίτο φύλο».