Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του κατά το κλείσιμο των εργασιών του πρώτου προσυνεδρίου της ΝΔ στην Νίκαια με θέμα την απασχόληση και την ανεργία.
«Ο κόσμος αλλάζει πάρα πολύ γρήγορα. Εμείς ακόμα κάνουμε μικρά βηματάκια μετά από τρία χρόνια απόλυτης καταστροφής και κάποιοι άλλοι τρέχουν.
Η απόσταση με την Ευρώπη μεγαλώνει και κάποιοι πανηγυρίζουν. Δεν έχουμε περιθώριο να περιμένουμε άλλο», σημείωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και απευθυνόμενος «σε όλους τους Έλληνες πολίτες», ανέφερε: «Προτείνουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση. Εμπιστευόμαστε την κρίση των πολιτών. Στο συνέδριο θα επικυρώσουμε τους βασικούς προγραμματικούς άξονες της ΝΔ. Όταν οι πολίτες δουν και συγκρίνουν, θα κάνουν τη σωστή επιλογή, όποτε γίνουν οι εκλογές η ΝΔ θα είναι πάλι πρώτη δύναμη που θα οδηγήσει την Ελλάδα έξω από την κρίση».
Το βασικό δίλημμα, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «είναι αν θέλουμε την κρατικίστικη πολιτική των επιδομάτων ή την τόνωση της επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Απαντάμε ξεκάθαρα το δεύτερο. Η ΝΔ είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα που έχει στο επίκεντρό του τους ασθενέστερους».
Παράλληλα, επανέλαβε σημεία από το πλέγμα των πολιτικών παρεμβάσεων του κόμματός του που στηρίζουν επενδύσεις και επιχειρηματικότητα, όπως την έμφαση στη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων από το 29% στο 20% εντός διετίας και την απλοποίηση του αδειοδοτικού περιβάλλοντος. «Νέα Δημοκρατία ίσον δουλειές, δουλειές, δουλειές. Αυτή είναι η καλύτερη κοινωνική πολιτική. Στόχος μας είναι η ανεργία να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θέλουμε μια έκρηξη επενδύσεων, περίπου 100 δις στην πενταετία», τόνισε.
Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην κατάρτιση και τη δια βίου μάθηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απόσταση μεταξύ των δεξιοτήτων που ζητούν οι επιχειρήσεις και των δεξιοτήτων που διαθέτουν οι νέοι που φοιτούν στα πανεπιστήμια. «Είναι τραγικό το 40% των νέων αποφοίτων μας να καταδικάζονται στην ανεργία. Κάνουμε κάτι πολύ λάθος», ανέφερε, ενώ μίλησε για σπάσιμο του ταμπού δεκαετιών ότι είναι μονίμως αντίπαλοι εργοδότες και εργαζόμενοι.