Πολιτική

Νόμος Κατρούγκαλου: Δικηγόροι ζητούν την ακύρωσή του – Τι λένε για ΕΦΚΑ, συντάξεις, μπλοκάκια

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις νομικών κύκλων απέναντι στο νόμο Κατρούγκαλου, οι οποίοι μάλιστα τον χαρακτηρίζουν καταστροφή.

Νωρίτερα 32 δικηγόροι διατύπωσαν στην μείζονα σύνθεση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου, τις σαφείς αντιρρήσεις τους για τον νόμο Κατρούγκαλου ενώ δεν έλειψε και η εξαίρεση μιας εκ των τεσσάρων εισηγητών που είχε ορισθεί και ενώ είχε καταθέσει την σχετική εισήγησή της.

Με ποικίλα νομικά επιχειρήματα κατά του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, τον ΕΦΚΑ, τις συντάξεις, τα μπλοκάκια, κ.λπ. , και ενώ η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στην κατάμεστη αίθουσα του ΣτΕ καθυστέρησε 2 ώρες, καθώς τέθηκε θέμα εξαίρεσης δύο εισηγητών, της Σπυριδούλας Χρυσικοπούλου και του Σπύριδωνα Μαρκάτη (σύμβουλοι Επικρατείας και οι δύο), οι δικηγόροι εξαπέλυσαν τις ανησυχίες τους για τον νόμο Κατρούγκαλου.

Οι δικηγόροι ζήτησαν να ακυρωθεί ως αντίθετος στο Σύνταγμα, στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα του ΟΗΕ, όπως και στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο ο ασφαλιστικός νόμος 4387/2016, όσο και να ακυρωθούν οι σχετικές αποφάσεις του υπουργού Εργασίας. 

Μεταξύ άλλων οι δικηγόροι ζητούν επίσης να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις:

– για τον υπολογισμό της βάσης υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών των απασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών από 1-1-2017,

-για την προθεσμία καταβολής από 1-1-2017 των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένων, ελεύθερων επαγγελματιών κ.λπ., 

– για τον «κανονισμό Οικονομικής Οργάνωσης και Λογιστικής Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)», κ.λπ.

Το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο εκπροσωπήθηκε από 6 μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ανέφερε ότι το νέο ασφαλιστικό καθεστώς αποσκοπεί στην δημοσιονομική εξυγίανση και έχει δομικό χαρακτήρα. Σε άλλο σημείο οι συνήγοροι του Δημοσίου υποστήριξαν ότι ο ασφαλιστικός νόμος εξασφαλίζει το μέλλον των συντάξεων.

Επίσης, υποστήριξε το Δημόσιο ότι σκοπός του ασφαλιστικού νόμου είναι να υπάρξει πλεόνασμα, αλλά και οι χορηγούμενες σήμερα συντάξεις είναι πάνω από το κατώτατο όριο της εθνικής σύνταξης που είναι τα 346 ευρώ.

Υπενθυμίζεται σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου τη σύνταξη των 346 ευρώ θα λαμβάνουν όσοι έχουν 15 χρόνια ασφάλισης ή 4.500 ένσημα. Αντίστοιχα όσοι έχουν 20 έτη ασφάλισης ή 6.000 ένσημα θα λαμβάνουν το ποσό των 384 ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις οι δικαιούχοι λαμβάνουν τα παραπάνω ποσά σε ηλικία 67 ετών.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ έδωσε προθεσμία ενός μηνός (6 Νοεμβρίου 2017) στους συνηγόρους για να καταθέσουν υπομνήματα. 

Παράλληλα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, το Τεχνικό και Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η ΑΔΕΔΥ, Ενώσεις αποστράτων αξιωματικών, συνταξιούχων ΟΤΕ, ΔΕΗ, κ.λπ. έχουν ήδη προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.