Κόσμος

Γερμανία: Σκληρότερη στάση απέναντι στην Ελλάδα ζητά ο πιθανός διάδοχος του Σόιμπλε

Ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ επέκρινε νωρίτερα τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι έπρεπε να κρατήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα.

«Ο κ. Σόιμπλε δεν κατάφερε να επιβληθεί στην καγκελάριο σε πολλά ζητήματα της ευρωπαϊκής πολιτικής. Απλά θυμηθείτε το τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, το οποίο αρχικά δεν ήθελε να γίνει», δήλωσε ο Λίντνερ.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, που εικάζεται ότι θα συμμετάσχουν μαζί με τους Πράσινους στην νέα κυβέρνηση των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, αναμένεται να ζητήσουν από την καγκελάριο την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, θέση που κατείχε ως τώρα ο σκληροπυρηνικός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο ηγέτης του FDP, σύμφωνα με το αθηναϊκό πρακτορείο, ζήτησε σήμερα να υπάρξει σκληρότερη στάση για τη δημοσιονομική πολιτική και την πολιτική στην ευρωζώνη.

«Για εμάς, μια αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική είναι πιο σημαντική από έναν νέο υπουργό», δήλωσε ο ηγέτης του FDP Κρίστιαν Λίντνερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt, που δημοσιεύεται σήμερα, ερωτηθείς για το εάν το κόμμα του θέλει να αναλάβει το πανίσχυρο υπουργείο Οικονομικών από το κεντροδεξιό μπλοκ CDU/CSU της Μέρκελ.

«Δεν έχει κανένα νόημα να εικάζουμε για ανθρώπους και θέσεις όσο δεν έχουμε κάποια σαφήνεια για την πολιτική», πρόσθεσε. Ο ίδιος επέκρινε τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν ήταν αρκετά σκληρός με την Ελλάδα και ότι δεν μείωσε τους φόρους εισοδήματος για τους εργαζομένους της μεσαίας τάξης.

Παράλληλα, ζήτησε να θεσπιστεί νομοθεσία περί αφερεγγυότητας για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι οι χώρες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αποχωρούν από την ευρωζώνη παραμένοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανία έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα προς το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης, όταν ο Σόιμπλε συμφώνησε να γίνει πρόεδρος του κοινοβουλίου, ανοίγοντας το δρόμο προκειμένου να αναλάβει τη θέση του στο υπουργείο κάποιο άλλο κόμμα.

Ωστόσο, πολιτικοί από το συντηρητικό μπλοκ της Μέρκελ έχουν διατυπώσει την ιδέα ότι μπορούν να διατηρήσουν το υπουργείο Οικονομικών εάν ούτε το FDP ούτε οι Πράσινοι το αναλάβουν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης που μπορεί να διαρκέσουν μήνες.

«Για εμάς, πρόκειται για αλλαγές πολιτικής. Και θα πρέπει να το συζητήσουμε εντατικά», δήλωσε ο Λίντνερ για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, εξέφρασε κάποιες αμφιβολίες για το εάν ένας τέτοιος συνασπισμός μεταξύ των συντηρητικών της Μέρκελ, του FDP και των Πρασίνων μπορεί να λειτουργήσει, καθώς τα κόμματα έχουν εν μέρει αντικρουόμενες ιδέες πολιτικής. «Αυτό δεν οδηγεί αυτόματα σε ένα κοινό σχέδιο» δήλωσε ο Λίντνερ.

Παράλληλα, ζήτησε να υπάρξει μείωση του αριθμού των μεταναστών που φθάνουν στη Γερμανία καθώς και να θεσπιστεί ένας μεταναστευτικός νόμος προκειμένου να προσελκύονται εργαζόμενοι υψηλού μορφωτικού επιπέδου από το εξωτερικό.

Ο Λίντνερ απέκλεισε την ανάληψη νέου χρέους προκειμένου να επιτευχθεί η άσκηση ισορροπίας της μείωσης του φόρου εισοδήματος και της αύξησης των επενδύσεων για τις ψηφιακές υποδομές – δύο βασικά αιτήματα του κόμματός του.

Η Μέρκελ προσπαθεί να σχηματιστεί έναν τριμερή συνασπισμό με το FDP και τους Πράσινους και κυκλοφορούν εικασίες ότι το FDP θα ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών ως αντάλλαγμα για να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού.