Η ΕΛΑΣ κατάφερε να εξιχνιάσει την υπόθεση απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό σχέδιο με την κωδική ονομασία "Νικίας".
Αυτό προκύπτει από την 90σέλιδη δικογραφία που συνέταξε η Ασφάλεια Ηρακλείου. Στο έγγραφο αποκαλύπτεται ότι οι δράστες της απαγωγής είχαν λεπτομερή γνώση των κινήσεων του Κρητικού επιχειρηματία, ενώ περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο η ΕΛ.ΑΣ. κατάφερε να εντοπίσει τα ίχνη τους και τελικά να απελευθερώσει σώο τον Μιχάλη Λεμπιδάκη.
«Στο πλαίσιο διαχείρισης του περιστατικού και καθ’ όλο το διάστημα που διήρκεσε η παράνομη κατάσταση, τέθηκαν σε εφαρμογή τα οριζόμενα στο ειδικό σχέδιο “Νικίας” ως προς τις διαπραγματεύσεις σε περιπτώσεις ομηρίας και απαγωγών», επισημαίνεται στη δικογραφία, όπως αποκαλύπτει η "Καθημερινή".
Το γεγονός ότι οι δράστες της απαγωγής γνώριζαν με απόλυτη ακρίβεια τις κινήσεις του Μιχάλη Λεμπιδάκη, ενισχύει την πεποίθηση ότι διέθεταν «εσωτερική» πληροφόρηση. Από την έρευνα μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι το σχέδιο αρπαγής τέθηκε σε εφαρμογή ενόσω ο 53χρονος επιχειρηματίας βρισκόταν ακόμα στο «Ελ. Βενιζέλος» (επιστρέφοντας από ταξίδι στο εξωτερικό) και περίμενε την πτήση προς το Ηράκλειο.
«Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποδεδειγμένα είχαν πλήρη γνώση ως προς το ταξίδι που πραγματοποίησε ο Λεμπιδάκης στο εξωτερικό και το χρονικό διάστημα παραμονής του εκεί, έως και τον ακριβή χρόνο επιστροφής του».
Σύμφωνα με την αστυνομία, η εγκληματική οργάνωση που σχεδίασε και υλοποίησε την απαγωγή διαιρείται σε δύο υποομάδες «πυρήνες», που λειτουργούσαν με απόλυτο συντονισμό. Στον πρώτο «πυρήνα», οι ερευνητές της Ελληνικής αστυνομίας τοποθετούν τρεις από τους συλληφθέντες, ηλικίας 44, 23 και 46 ετών, με την επισήμανση ότι στις αρχές Αυγούστου «απενεργοποιήθηκαν» αντιλαμβανόμενοι ότι παρακολουθούνται από τις διωκτικές αρχές.
Στον δεύτερο «πυρήνα» τοποθετούνται οι υπόλοιποι τέσσερις συλληφθέντες (εξαιρουμένης της 17χρονης). Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη μάντρας με μεταχειρισμένα ανταλλακτικά, όπου εντοπίστηκε και απελευθερώθηκε ο Λεμπιδάκης, τον 40χρονο που εκτελούσε χρέη φύλακα του 53χρονου, τον 60χρονο μεσίτη και τον 45χρονο αντιπρόεδρο του Συλλόγου Αλληλεγγύης Οφειλετών Ρεθύμνου (υπήρξε «ακτιβιστής» κατά των πλειστηριασμών).
Το πολυσέλιδο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. φωτίζει τον ρόλο που διαδραμάτισε καθένας από τους απαγωγείς, από την ημέρα αρπαγής του επιχειρηματία μέχρι την απελευθέρωσή του. Ενδεικτικά, ο 60χρονος μεσίτης κατηγορείται ότι πραγματοποίησε πέντε επικοινωνίες με την οικογένεια του Λεμπιδάκη στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την καταβολή λύτρων, ενώ ο «ακτιβιστής» περιγράφεται ως «στρατολόγος» για λογαριασμό των απαγωγέων.
Ο τυχαίος αστυνομικός έλεγχος που οδήγησε στην εξιχνίαση
Όπως προκύπτει από τη δικογραφία, σύμφωνα με όσα μεταδίδει και ο "Ελεύθερος Τύπος", ένας έλεγχος που έγινε λίγο μετά τη μία το βράδυ της 7ης Ιουλίου, σε όχημα στο οποίο βρίσκονταν δύο από τους κατηγορούμενους, ήταν αυτός ο οποίος κίνησε τις υποψίες των Αρχών ότι τα εν λόγω άτομα εμπλέκονται στην απαγωγή Λεμπιδάκη.
Τότε οι Αρχές είχαν καταφέρει να εντοπίσουν ένα από τα κινητά που είχαν φροντίσει να ξεφορτωθούν οι δράστες, και ενώ προηγουμένως είχαν έρθει σε επικοινωνία με την οικογένεια του Λεμπιδάκη διαπραγματευόμενοι μαζί τους επί δύο ώρες.
«Από κοινού μαζί με τους συγκατηγορουμένους σου είχατε αναλάβει τουλάχιστον την πραγματοποίηση ορισμένων εκ των επικοινωνιών διαπραγμάτευσης με την οικογένεια ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της προανάκρισης πραγματοποίησες από κοινού με τους συγκατηγορουμένους σου την 20η επικοινωνία με την οικογένεια που έλαβε χώρα χώρα από ώρα 23:02 της 6/7/2017 έως ώρα 1:17 της 7/7/2017, ήτοι εβρισκόμενοι σε οδική μετακίνηση επί της Εθνικής Οδού Ρεθύμνου Ηρακλείου» αναφέρεται στη δικογραφία και ακολουθεί η εξήγηση για το πως οι Αρχές συνέδεσαν τους τρεις άντρες που έλεγξαν με το κινητό τηλέφωνο που κατάφεραν να εντοπίσουν: «Εντοπίστηκες μαζί με τους συγκατηγορούμενούς σου να κινείσαι με κατεύθυνση προς Ρέθυμνο. Το όχημα εντοπίστηκε στη θέση… στη Σκαλέτα Ρεθύμνου όπου ακινητοποιήθηκε αφού πρώτα είχατε απορρίψει έξωθεν του οχήματος συσκευή κινητού τηλεφώνου χρώματος μαύρου, τμήματα της οποίας βρέθηκαν στο χωμάτινο έρεισμα».
Η πρώτη επικοινωνία διαπραγμάτευσης…
Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο από τη δικογραφία είναι η πρώτη μέρα της διαπραγμάτευσης μεταξύ των απαγωγέων και της οικογένειας του Κρητικού επιχειρηματία.
Ο εφιάλτης της οικογένειας του Μιχάλη Λεμπιδάκη ξεκίνησε στις 2 Απριλίου, τρεις μέρες μετά την απαγωγή του. Τότε οι δράστες απέστειλαν γραπτό μήνυμα προς το τηλέφωνο που κατείχε ο Μανώλης Λεμπιδάκης, αδελφός του απαχθέντος. «Σύμφωνα με την οικογένεια του απαχθέντος και έπειτα από σχετική αναζήτηση, διαπιστώθηκε ότι στο εν λόγω μήνυμα εμπεριέχονταν ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του απαχθέντος και ο αριθμός διαβατηρίου του, η ημερομηνία γέννησης της συζύγου του», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δικογραφία.
Όπως προκύπτει, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης διέτρεξε σοβαρό κίνδυνο λόγω των συνθηκών του εγκλεισμού του, των συνθηκών υγιεινής και της διατροφής.
Στην ογκωδέστατη δικογραφία περιγράφεται, όπως αποκαλύπτει ο "Ελεύθερος Τύπος" και το σημείο-κλειδί που κίνησε τις υποψίες των Αρχών σχετικά με την εμπλοκή τριών ατόμων στην απαγωγή του επιχειρηματία. Ο λόγος για τον έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ. σε όχημα στο οποίο βρίσκονταν τρεις κατηγορούμενοι λίγο μετά τη μία το βράδυ της 7ης Ιουλίου. Τότε οι Αρχές είχαν εντοπίσει το κινητό που είχαν φροντίσει να ξεφορτωθούν οι δράστες.
Νωρίτερα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, είχε προηγηθεί δίωρη επικοινωνία με την οικογένεια του Μιχάλη Λεμπιδάκη από το κινητό που φρόντισαν να πετάξουν.
«Από κοινού μαζί με τους συγκατηγορουμένους σου είχατε αναλάβει τουλάχιστον την πραγματοποίηση ορισμένων εκ των επικοινωνιών διαπραγμάτευσης με την οικογένεια, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της προανάκρισης πραγματοποίησες από κοινού με τους συγκατηγορουμένους σου την 20ή επικοινωνία με την οικογένεια που έλαβε χώρα από ώρα 23:02 της 6ης/7/2017 έως ώρα 1:17 της 7ης/7/2017, ήτοι ευρισκόμενοι σε οδική μετακίνηση επί της Εθνικής Οδού Ρεθύμνου- Ηρακλείου», τονίζεται στη δικογραφία.
«Εντοπίστηκες μαζί με τους συγκατηγορούμενούς σου να κινείσαι με κατεύθυνση προς Ρέθυμνο. Το όχημα εντοπίστηκε στη θέση… στη Σκαλέτα Ρεθύμνου, όπου ακινητοποιήθηκε αφού πρώτα είχατε απορρίψει έξωθεν του οχήματος συσκευή κινητού τηλεφώνου χρώματος μαύρου, τμήματα της οποίας βρέθηκαν στο χωμάτινο έρεισμα», σημειώνεται στη δικογραφία.