Στις 30 Μαρτίου 2017 μια απαγωγή στην Κρήτη ταράζει τα νερά του επιχειρηματικού – και όχι μόνο – κόσμου. Μία μέρα μετά γίνεται γνωστό πως ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, ο “άρχοντας των πλαστικών” είναι ο επιχειρηματίας που έχει πέσει θύμα απαγωγέων, οι οποίοι κάνουν γνωστές αμέσως τις υπέρογκες απαιτήσεις τους. “100 εκατομμύρια ευρώ”, γράφει το πρώτο sms που φτάνει στην οικογένεια Λεμπιδάκη, η οποία βρίσκεται σε απόγνωση.
Ο 54χρονος Μιχάλης Λεμπιδάκης γίνεται γνωστός σε όλο το πανελλήνιο για τους… λάθος λόγους. Πολύ πριν πέσει θύμα απαγωγής, ο ίδιος είχε φροντίσει να γίνει γνωστός μέσα από την επιχειρηματική του δράση. Από πολύ μικρή ηλικά μπήκε στην “Πλαστικά Κρήτης”, την οποία είχε δημιουργήσει ο πατέρας του, Γιάννης, το 1970 στο νομό Ηρακλείου. Ο Γιάννης Λεμπιδάκης, εκτός από τα “Πλαστικά Κρήτης”, ήταν και ένας από τους ιδρυτές της Παγκρήτιας Τράπεζας.
Ο Μιχάλης είναι ο ένας εκ των δύο γιων του (ο έτερος είναι ο Μανώλης). Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης είναι Χημικός Μηχανικός και κάτοχος MBA από το INSEAD, ενώ κατέχει τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου στα Πλαστικά Κρήτης.
Η “Πλαστικά Κρήτης” καταπιάστηκε στο να προσφέρει εξειδικευμένα προϊόντα – λύσεις στα θερμοκήπια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1983 ξεκίνησε πρώτη στον κόσμο την παραγωγή φύλλων κάλυψης θερμοκηπίων τριών στρώσεων, τεχνική για την οποία διαθέτει Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα.
Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της εξάγεται σε περισσότερες από 60 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα η εταιρία διατηρεί θυγατρικές εταιρίες και παραγωγικές εγκαταστάσεις σε έξι χώρες του εξωτερικού, στη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Κίνα. Από το 1999 η εταιρία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.
Ο πατέρας του Μιχάλη Λεμπιδάκη, Γιάννης
Η εταιρεία ειδικεύεται στην παραγωγή προϊόντων, όπως πρώτες ύλες για τη βιομηχανία πλαστικών, πλαστικά φύλλα για αγροτικές εφαρμογές, γεωμεμβράνες, σωλήνες πολυαιθυλενίου, ανακυκλωμένα πλαστικά, ενώ πρόσφατα στράφηκε και στην ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.
Κύριες δραστηριότητες της εταιρείας αποτελούν:
1. Η παραγωγή πλαστικών φύλλων για αγροτικές εφαρμογές, όπως κάλυψη θερμοκηπίων, γραμμική κάλυψη, εδαφοκάλυψη, απολύμανση εδάφους, ενσίρωση κ.α. 2. Η παραγωγή masterbatches, δηλαδή ειδικών συμπυκνωμάτων χρωστικών ουσιών και χημικών προσθέτων που χρησιμοποιούνται σαν πρώτες ύλες από τη βιομηχανία πλαστικών. 3. Η παραγωγή σωλήνων πολυαιθυλενίου, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για άρδευση, ύδρευση πόλεων, δίκτυα τηλεπικοινωνιών και δίκτυα φυσικού αερίου. 4. Η παραγωγή γεωμεμβρανών για στεγανοποίηση λιμνοδεξαμενών, χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και γενικότερα για στεγανοποιήσεις τεχνικών και δομικών έργων. 5. Η παραγωγή ανακυκλωμένων πλαστικών με μεγάλη και σύγχρονη μονάδα ανακύκλωσης δυναμικότητας 4000 τόνων/έτος.
Θυγατρικές
H ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ έχει θυγατρικές εταιρίες με παραγωγή σε περιοχές με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης:
Τη ROMCOLOR 2000 SA με παραγωγή masterbatches στη Ρουμανία. Τη GLOBAL COLORS POLSKA SA με παραγωγή masterbatches στην Πολωνία. Τη SENKROMA SA με παραγωγή masterbatches στην Τουρκία. Τη GLOBAL COLORS ΖΑΟ με παραγωγή masterbatches στη Ρωσία. Τη SHANGHAI HiTec PLASTICS με παραγωγή πλαστικών φύλλων για αγροτικές χρήσεις και γεωμεμβρανών στην Κίνα. Την AGRIPOLYANE SA με παραγωγή πλαστικών φύλλων για αγροτικές χρήσεις και γεωμεμβρανών στη Γαλλία.
Το άνοιγμα στην Κίνα
Η Κίνα υπήρξε το μεγαλύτερο διεθνές στοίχημα της κρητικής πολυεθνικής και τα κατάφερε να πάει πολύ καλά ανοίγοντας δρόμους και για άλλες αγορές. Η εταιρεία των αδελφών Λεμπιδάκη τον Aπρίλιο του 2015 ολοκλήρωσε μια επένδυση ύψους 12 εκατ. ευρώ στο Ηράκλειο με τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής.
Εχοντας εικόνα των κινεζικών προβλημάτων, δεν είναι τυχαίο πως η διοίκηση της εταιρείας δρομολόγησε άμεσα τρεις νέες επενδύσεις με στόχο την αύξηση της δυναμικότητας των εργοστασίων σε Kρήτη, Bουκουρέστι και Aγία Πετρούπολη μέσα στο 2015 και ενώ ήδη το 70% και άνω των βασικών προϊόντων τους κατευθυνόταν σε αγορές εκτός Eλλάδας. Καμία από αυτές δεν αφορούσε την Κίνα, που εκείνη την περίοδο υποβαθμιζόταν, ενώ επιπλέον βαρύτητα δόθηκε στις θυγατρικές της Tουρκίας (Senkroma S.A.), της Pουμανίας (Romcolor 2000 S.A.), της Πολωνίας (GCP S.A.), της Γαλλίας (Agripolyane S.A.) και της Pωσίας (Global Colors Zao & Modern Plant).
Σύμφωνα με τα μεγέθη της τελευταίας οικονομικής χρήσης ο όμιλος της “Πλαστικά Κρήτης” εμφάνισε το 2016 αυξημένες πωλήσεις κατά 8,58% φθάνοντας τα 134 εκατ. ευρώ με τα κέρδη προ φόρων αυξημένα κατά 34,8% αγγίζοντας τα 20 εκατ. ευρώ.
Το χρονικό – θρίλερ της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη
Το απόγευμα της Πέμπτης 30 Μαρτίου ο 54χρονος επιχειρηματίας βρισκόταν στο δρόμο που οδηγεί από το Ηράκλειο προς τα Καλέσσα. Εκεί η Αστυνομία ειδοποιήθηκε λίγη ώρα αργότερα για ένα εγκαταλελειμμένο πολυτελές αυτοκίνητο, το οποίο είχε ανοιχτές της πόρτες του και ήταν τρακαρισμένο. Αμέσως οι αστυνομικοί ανακάλυψαν ότι πρόκειται για το όχημα του Μιχάλη Λεμπιδάκη και επικοινώνησαν με την οικογένειά του.
Την ίδια ημέρα η Πυροσβεστική έλαβε κλήση για δύο αυτοκίνητα που καίγονταν στο δρόμο προς τον οικισμό Καλέσσα, κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Επρόκειτο για μία BMW και ένα αγροτικό, που κάηκαν ολοσχερώς. Όπως εκτιμάται, το ένα αυτοκίνητο το είχαν χρησιμοποιήσει για να εμβολίσουν το όχημα του επιχειρηματία, ενώ στο δεύτερο τον επιβίβασαν αρχικά μέχρι να φτάσουν στο σημείο όπου έκαψαν και τα δύο αυτοκίνητα και εξαφανίσθηκαν με άλλο. Παρά τις εκτεταμένες έρευνες που έγιναν εκείνη την ημέρα και τις επόμενες από διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει στο κρησφύγετο των δραστών.
Οι απαγωγείς ζητούν 100 εκ. ευρώ λύτρα για τον Λεμπιδάκη
Το πρώτο sms από τους απαγωγείς στάλθηκε στο κινητό του αδελφού του επιχειρηματία, εννέα ολόκληρες ημέρες από την αρπαγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Με το μήνυμα τους, οι δράστες ζητούσαν λύτρα ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, προκαλώντας απόγνωση στην οικογένεια, που τους ενημέρωσε ότι αδυνατούσε να συγκεντρώσει το ποσό.
Ακολούθησαν κι άλλα sms από κινητά “φαντάσματα” και διαπραγματεύσεις, που έριξαν το ποσό, αρχικά στα 70, στη συνέχεια στα 50 και τέλος στα 8 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που η οικογένεια μπορούσε να συγκεντρώσει. Έμενε να αποδειχτεί ότι ο επιχειρηματίας είναι ακόμη ζωντανός για να γίνει η “ανταλλαγή”.
Έτσι, στις 25 Απριλίου, οι απαγωγείς άφησαν ένα USB σε σημείο της Κρήτης που περιείχε βίντεο με μήνυμα του Μιχάλη Λεμπιδάκη προς την οικογένεια του. Στο βίντεο ο επιχειρηματίας διαβεβαίωνε τους οικείους του ότι είναι καλά στην υγεία του και τους ζητούσε να συνεργαστούν με τους απαγωγείς του, προκειμένου να λάβει τέλος η περιπέτεια του. Μάλιστα στο βίντεο αναφερόταν και σε ρεπορτάζ από δελτίο ειδήσεων για να αποδειχτεί ο χρόνος μαγνητοσκόπησης του μηνύματος.
Έκτοτε, οποιαδήποτε επικοινωνία σταμάτα, οι απαγωγείς παύουν ξαφνικά την οποιαδήποτε προσπάθεια συναλλαγής με την οικογένεια, που βυθίζεται στην απόγνωση καθώς δεν έχει κανένα σημάδι ζωής του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Η νέα επικοινωνία των απαγωγέων
Στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, οι δράστες στέλνουν ένα ηχογραφημένο μήνυμα του Μιχάλη Λεμπιδάκη στους συγγενείς του. Σε αυτό ουσιαστικά εξιστορούσε στους συγγενείς του είδηση που είχε δει σε τηλεοπτικό δελτίο την προηγούμενη ημέρα και συγκεκριμένα μια είδηση με τον Εμανουέλ Μακρόν. Έκτοτε ξεκίνησε μια περίεργη “σιγή ασυρμάτου” από τους απαγωγείς προς την οικογένεια, χωρίς πια να υπάρχει έστω κι ένα σημάδι ζωής του απαχθέντος, σχεδόν έναν ολόκληρο μήνα από το τελευταίο μήνυμα… ζωής.
Και τα δυο μηνύματα αποτελούνταν μόλις από δυο λέξεις: “…τα έχετε;” εννοώντας εάν οι συγγενείς του γνωστού επιχειρηματία έχουν συγκεντρώσει το ποσό “μαμούθ” των 50 ή 70 εκατομμυρίων ευρώ που ζητούν οι απαγωγείς. Η απάντηση τις οικογένειας και στα δυο μηνύματα είναι συγκεκριμένη. Είναι αδύνατον να συγκεντρωθούν τόσα χρήματα, διότι η οικογένεια δεν διαθέτει ρευστότητα του μεγέθους των λύτρων που ζητούν οι απαγωγείς.
Άμεσα οι συγγενείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη, μπορούν να δώσουν στους απαγωγείς ένα πόσο τις τάξεως των 10.000.000 ευρώ. Άλλωστε και όπως είναι γνωστό, ναι μεν η οικογένεια διαθέτει οικονομική επιφάνεια, πλην όμως αυτή είναι επενδύσεις σε ακίνητα, επιχειρήσεις και τίτλους. Κατά συνέπεια η άμεση ρευστότητα περιορίζεται σε ένα ποσό τις τάξης των 10.000.000 ευρώ το οποίο βέβαια και διαθέτει άμεσα στους απαγωγείς, οι οποίοι όμως δείχνουν άκαμπτη στάση όσων αφορά στης αρχικές του απαιτήσεις των 50 ή 70 εκατομμυρίων ευρώ.
Υβριστικά μηνύματα και απειλές
Τις πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου οι απαγωγείς είχαν επιλέξει την σιωπή ως μέσο πίεσης στην οικογένεια Λεμπιδάκη, καθώς είχαν να επικοινωνήσουν με τους οικείους του Κρητικού βιομηχάνου, πάντα μέσω sms, τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Μάλιστα το τελευταίο sms που είχε λάβει η οικογένεια ήταν ιδιαιτέρως ειρωνικό από τους απαγωγείς, και παράλληλα υβριστικό, καθώς ο πλέον επιεικής όρος ήταν η λέξη «βλάκες».
Σεπτέμβριος: 30 εκατομμύρια ακατέβατα
Σύμφωνα με την εφημερίδα Πατρίς λίγο πριν μπει ο Σεπτέμβριος φρόντισαν να καταστήσουν σαφές ότι τα ψέμματα τελείωσαν και ότι, αν θέλουν να πάρουν πίσω τον άνθρωπο τους, ο οποίος μέχρι σήμερα είναι σε πολύ καλή κατάσταση, θα πρέπει να πληρώσουν “ακατέβατα” 30 εκατομμύρια ευρώ. Φέρονται μάλιστα να διαμήνυσαν ότι άλλο σκόντο δεν κάνουν (ξεκίνησαν από τα 100 εκατομμύρια) και ότι θα τα ξαναπούν εφόσον η οικογένεια είναι έτοιμη να συγκεντρώσει τα λύτρα που ζητούν.
Την ίδια ώρα, η οικογένεια αδυνατούσε να συγκεντρώσει ποσό άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Έξι μήνες μετά την απαγωγή, η διαφορά παραμένει τεράστια.
Η τελευταία πρόταση των απαγωγέων
Στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη οι απαγωγείς έστειλαν ένα νέο μήνυμα στην οικογένεια του Κρητικού επιχειρηματία. Διεμήνυσαν πως είναι διατεθειμένοι να ρίξουν κι άλλο τις απαιτήσεις τους ώστε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης να αφεθεί ελεύθερος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απαγωγείς ζητούν πλέον από την οικογένεια 18 εκατ. ευρώ ως λύτρα για να απελευθερώσουν τον επιχειρηματία.
Η εξέλιξη αυτή δείχνει πως και οι ίδιοι οι απαγωγείς, μετά από σχεδόν επτά μήνες, πείθονται πως η οικογένεια δεν μπορεί να συγκεντρώσει το ποσό που είχαν αρχικά ζητήσει. Η αντίστροφη μέτρηση για τις συλλήψεις που έγιναν το πρωί είχε ήδη ξεκινήσει…