O "γάμος για όλους" είναι πλέον γεγονός στην Γερμανία.
Η υιοθέτηση του δικαιώματος του γάμου για όλους και το άνοιγμα της υιοθεσίας παιδιών στους ομοφυλόφιλους είναι δύο βήματα που γίνονται στη Γερμανία χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις, καθώς τόσο η κοινωνία όσο και οι πολιτικοί είναι στην πλειονότητά τους θετικά διακείμενοι.
"Είναι μια στιγμή γεμάτη συναισθήματα αλλά και με μεγάλο συμβολισμό: αν και με το σύμφωνο συμβίωσης είχαμε ήδη σχεδόν ίσα δικαιώματα, εξακολουθούσε να είναι μια ένωση "χαμηλότερης ποιότητας”", εξηγεί ο Καρλ Κράιλε, 59 ετών, ο οποίος θα είναι μαζί με τον σύντροφό του Μπόμπο Μέντε από τους πρώτους που θα παντρευτούν σήμερα στο Βερολίνο.
"Η αλλαγή αυτή αποδεικνύει ότι πλέον το κράτος μάς θεωρεί κανονικά ζευγάρια", συνεχίζει ο ακτιβιστής αυτός, ο οποίος είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον σύντροφό του το 2002.
Σήμερα, αν και Κυριακή, πολλά δημαρχεία θα είναι ανοικτά, όπως αυτά του Βερολίνου, του Αμβούργου και της Φρανκφούρτης, προκειμένου να γιορτάσουν τους γάμους μεταξύ ομοφυλόφιλων από την 1η Οκτωβρίου που τίθεται σε ισχύ η νομοθεσία που τους νομιμοποιεί.
Ωστόσο, εξαιτίας της γραφειοκρατίας, το λογισμικό που χρησιμοποιεί η αρμόδια κυβερνητική υπηρεσία δεν θα είναι σε θέση να καταχωρίσει επισήμως ως παντρεμένους ένα ζευγάρι ανδρών ή ένα ζευγάρι γυναικών μέχρι τον επόμενο χρόνο, γεγονός που σημαίνει ότι σε κάποια έγγραφα θα αναφέρονται ως "η σύζυγος" και "ο σύζυγος".
"Είμαι ενθουσιασμένος που στην πόλη μας θα γίνουν οι πρώτοι γάμοι μεταξύ ομοφυλόφιλων διότι πρόκειται, πέρα από τη θεωρητική συζήτηση, για ένα μέτρο ισότητας: αφορά την ευτυχία πραγματικών ανθρώπων, με τις επιθυμίες και τις ελπίδες τους, τα συναισθήματά τους και τις ανάγκες τους", δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της γερμανικής πρωτεύουσας Μίχαελ Μίλερ.
"Είμαστε ικανοποιημένοι που οι διακρίσεις του κράτους εναντίον των γκέι και των λεσβιών σταματούν σήμερα", επεσήμανε ο Γεργκ Στάινερτ επικεφαλής στο Βερολίνο της Ένωσης Γκέι και Λεσβιών.
Ο νόμος για τον "Γάμο για όλους" ψηφίστηκε στις 30 Ιουνίου και άλλαξε τον Αστικό Κώδικα της Γερμανίας, ορίζοντας τον γάμο ως "ισόβια ένωση μεταξύ δύο ατόμων διαφορετικού ή ίδιου φύλου". Έτσι η Γερμανία έγινε τη 15η χώρα της ΕΕ που επιτρέπει τους γάμους μεταξύ ομοφυλόφιλων.
Τα ομόφυλα ζευγάρια που επισημοποιούν τη σχέση τους έχουν πλέον τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα, σε ό,τι αφορά τη φορολογία αλλά και τη δυνατότητα να υιοθετήσουν παιδί.
Ωστόσο οργανώσεις προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων επισημαίνουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να επιτευχθεί πλήρης ισότητα. Ακόμη τα παιδιά που γεννιούνται από ζευγάρια λεσβιών δεν μπορούν να έχουν και τις δύο ως "νόμιμες" μητέρες.