Για την επένδυση στο Ελληνικό, το ΚΑΣ, τα αρχαία αλλά και την καθυστέρηση που παρατηρείται στη διαδικασία μίλησε σε συνέντευξή του στον Real ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης.
«Όπως ισχύει παντού στην Ελλάδα, υπάρχει ένας αρχαιολογικός νόμος ο οποίος αναφέρει τις προϋποθέσεις με τις οποίες γίνεται η αξιοποίηση περιοχών. Και δω όταν σκάβεις σε μια πολυκατοικία υπάρχει μια επίβλεψη από την αρχαιολογική υπηρεσία.
Αν δια των ΜΜΕ οι επενδυτές θέλουν σε τελική ανάλυση να μην ισχύει ο νόμος στη συγκεκριμένη επένδυση που ισχύει για όλους σε μια χώρα που είναι γεμάτη αρχαία, όπως η Ελλάδα, αυτό δεν πρόκειται να γίνει», είπε ο Γιώργος Κυρίτσης.
«Η κυβέρνηση και το ΚΑΣ είναι από την ίδια πλευρά του γηπέδου. Και στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου και στο πλαίσιο της ευαισθησίας σε τέτοιους είδους ζητήματα». Κάθε άλλη ερμηνεία είναι παρεξήγηση, διευκρίνισε ο βουλευτής.
Όπως είπε ο Γιώργος Κυρίτσης «όταν χτίζονταν τα κτίρια στο Ελληνικό είχαν βρεθεί πολλά αρχαία» και παρέπεμψε σε σχετικό άρθρο της Καθημερινής του 2003.
«Φανταστείτε να το αφήσουμε ξέφραγο αμπέλι και όποιος σκάβει και πέφτει σε κάτι το παίρνει και το βάζει στην τσέπη. Ή να λέει σπάστε το με τη μπουλντόζα για να κερδίσουμε χρόνο. Γίνονται αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα, που πουλάμε τουρισμό; Να δώσουμε τέτοιο κακό παράδειγμα; Καταστροφικό θα είναι.
Για κάποιο λόγο υπάρχει μια πολύ μεγάλη πίεση. Είμαστε φιλικοί στις επενδύσεις τηρώντας όμως τη νομιμότητα…»
«Υπάρχει η αρχική αντίρρηση για την επένδυση την οποία έχουμε εμείς ως κόμμα, αλλά δεν μπορούσαμε να την επιβάλλουμε στο μέτρο που είχε προαποφασιστεί και υπογραφεί από τους προηγούμενους και μπήκε ως όρος στο μνημόνιο. Αναγκαστικά κάναμε μια επαναδιαπραγμάτευση με την οποία πετύχαμε κάποια πράγματα», εξηγώντας ότι η κυβέρνηση επαναδιαπραγματεύθηκε τη σύμβαση.
«Να μην ξεχνάμε και ότι σε μια περίοδο τόσης μεγάλης στενότητας όπως η σημερινή το κράτος έχει να μετακομίσει από κει με μεγάλο κόστος ένα μεγάλο αριθμό δημοσιών υπηρεσιών που υπάρχουν στον χώρο αυτό (μετεωρολογική υπηρεσία κτλ)» είπε ο Γιώργος Κυρίτσης.
«Δεν το θέλουμε, υποχρεωθήκαμε να το υλοποιήσουμε, άρα είμαστε υποχρεωμένοι να το υλοποιήσουμε και θα το υλοποιήσουμε, τι θα κάνουμε; Αλλά από εκεί και πέρα θα το υλοποιήσουμε με βάση τον νόμο» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην επένδυση.
«Οι διαδικασίες είναι αυτές που προβλέπονται από τον νόμο, αυτές οι διαδικασίες θα τηρηθούν». «Γίνεται η αρχαιολογία αντικείμενο χλευασμού σε μια χώρα σαν την Ελλάδα. Παρουσιάζουν τους αρχαιολόγους σαν ψώνια!»
«Το μετρό φτιάχτηκε με σεβασμό του αρχαιολογικού νόμου, με σεβασμό στον αρχαιολογικό νόμο πρέπει να γίνει και το έργο στο Ελληνικό», κατέληξε.