Τη συνδρομή χάκερς από όλον τον κόσμο φαίνεται πως έχουν εξασφαλίσει οι καταλανικές αρχές, σε μία προσπάθεια να κρατήσουν ζωντανή την ιστοσελίδα του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας.
Μετά την δικαστική απόφαση για να ‘κατέβει’ η επίσημη ιστοσελίδα του δημοψηφίσματος και να κατασχεθεί οποιοδήποτε προεκλογικό υλικό, η καταλανική κυβέρνηση επιχείρησε να ενεργοποιήσει δύο νέες ιστοσελίδες (ref1oct.cat και ref1oct.eu) στη Βρετανία και το Λουξεμβούργο, αλλά κι αυτές έκλεισαν κατόπιν δικαστικής εντολής.
Αμέσως μετά τις πρώτες απαγορεύσεις, το Partit Pirata de Catalunya, που εκπροσωπεί τους ‘ψηφιακούς ακτιβιστές’ της Καταλωνίας κάλεσε τους απανταχού ‘χάκερς’ να συνεργασθούν ώστε να κρατήσουν ανοικτούς όσους δυνατόν περισσότερους ιστότοπους, που θα προσφέρουν πληροφόρηση και οδηγίες στους ψηφοφόρους για τον τρόπο και τους τόπους διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.
Ο πρώτος που προσέτρεξε να στηρίξει το κάλεσμα του Partit Pirata ήταν ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής της αποκαλυπτικής ιστοσελίδας WikiLeaks. Ακολούθησαν πολλές οργανώσεις που διεθνώς υποστηρίζουν τα ψηφιακά δικαιώματα, κάνοντας δικό τους σκοπό το καταλανικό δημοψήφισμα. Αμέσως δημιουργήθηκε ένα σύμπαν από ιστοσελίδες για το δημοψήφισμα ταυτόσημες με αυτή της Τζενεραλιτάτ, αλλά σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις που μόνο υπαινικτικά (κι ως επί το πλείστον χιουμοριστικά) θα καταλάβαινε κανείς ότι σχετίζονται με αυτήν. Παράδειγμα οι διευθύνσεις piolin.cat (αναφορικά με το πουλάκι ‘Τουΐτι’ των Looney Toons, που διακοσμεί ένα από τα νοικιασμένα πλοία που φιλοξενεί τους αστυνομικούς που τηρούν την απαγόρευση του δημοψηφίσματος), referendum.ninja, referendum.love, marianorajoy.cat , quardiacivil.sexy. Mάλιστα, η ιστοσελίδα marianorajoy.cat έκλεισε μετά τη σύλληψη του δημιουργού της, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος την περασμένη Δευτέρα. Παράλληλα δικαστικές διώξεις αντιμετωπίζουν 15 μέλη τουPartit Pirata και για άλλες δύο ιστοσελίδες, που λειτουργούν σε ‘κλωνοποιημένους’ servers στη Γαλλία και τη Γερμανία. Ήδη η Εθνοφυλακή έχει κλείσει 144 τέτοιους ιστότοπους, περιλαμβανομένου και της εξαιρετικά δραστήριας οργάνωσης Καταλανική Εθνοσυνέλευση (ANC). Ταυτόχρονα και το κόμμα των αυτονομιστών Αντικαπιταλιστών CUP και η πλατφόρμα Òmnium κατήγγειλαν πως η αστυνομία έκλεισε τις ιστοσελίδες τους ενόψει του δημοψηφίσματος.
Το κόμμα είχε απευθύνει έκκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει κατά του κατεβάσματος των ιστοσελίδων, επικαλούμενο την αρχή της εγγύησης της ελεύθερης έκφρασης. Μετά την αρνητική απάντηση της Κομισιόν, το Partit Pirata προσέφυγε στο Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εγκαλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «επιτρέπει την παραβίαση των δικαιωμάτων πολιτών της ΕΕ».
Στο ψηφιακό περιβάλλον, οι αυτονομιστικές φωνές έχουν να αντιμετωπίσουν δύο εμπόδια: οποιοσδήποτε ιστότοπος εντός της ΕΕ είναι δυνατόν να εντοπισθεί από τις αρχές και να κατασχεθεί με σχετική ταχύτητα και οποιοσδήποτε ‘χάκερ’ δραστηριοποιείται εντός της Ένωσης διατρέχει κίνδυνο να του απαγγελθούν κατηγορίες. Για τον λόγο αυτόν, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα El Pais, οι ενδιαφερόμενοι προσφεύγουν σε ‘χάκερς’ και ιστότοπους που βρίσκονται στη Ρωσία, με την οποία η ΕΕ δεν έχει υπογράψει συμφωνίες για την ψηφιακή νομοθεσία.
Πολλοί από τους ιστότοπους που έκλεισαν εξακολουθούν να είναι προσβάσιμοι από σημεία στο εξωτερικό, όπως η Ρωσία, ή η Κεντρική Ασία. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για να παρακαμφθούν τα φίλτρα που έχει επιβάλλει η ισπανική κυβέρνηση—όπως να χρησιμοποιείται ένας ξάνος server DNS, η σύνδεση με ένα ιδιωτικό δίκτυο VPN, ή έναν proxy. Η καταλανική κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατές μεθόδους κι ενημερώνει τακτικά τους πολίτες για τους νέους ιστότοπους κι εφαρμογές που μπορούν να συμβουλευθούν—όπως έκανε χθες βράδυ ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ, μέσω του Twitter, ανακοινώνοντας πως οι ψηφοφόροι μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή #1Οct για Android συσκευές από την σελίδα bit.ly/On Votar και να έχουν όλες τις δυνατές πληροφορίες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ