Οικονομία

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ άλλαξε τη θέση του για τις ελληνικές τράπεζες

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε ότι το ΔΝΤ άλλαξε τη θέση του για τις ελληνικές τράπεζες και δεν επιμένει σε νέο έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού τους. Εκπρόσωπος ΔΝΤ: "Αναμένουμε ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί ικανοποιητικά, σύντομα".

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι ότι έχει βρεθεί λύση για τις ελληνικές τράπεζες, που ικανοποιεί το ΔΝΤ και πιστοποιεί ότι «είναι σε καλή κατάσταση», ώστε δεν θα χρειαστούν αυξημένη εποπτεία και νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχει γίνει γνωστή η τελική λύση για τα stress test, ενώ ανέφερε ότι το ΔΝΤ δεν ζητά διαφορετικό μηχανισμό αξιολόγησης.

«Τα stress test θα γίνουν κανονικά όπως και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες, απλά τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν νωρίτερα, πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα. Δεν χρειάζεται μεγαλύτερη εποπτεία και μελέτη για τις ελληνικές τράπεζες από αυτό που προβλέπεται από τον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ. Δεν υπάρχει κανείς που μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σε καλή θέση και ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει τη ρευστότητα».

Αναφερόμενος στις επενδύσεις τόνισε ότι «Το πρόβλημα της Ελλάδας τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι ότι θα υπάρχουν περισσότερες επενδύσεις από ό,τι θα μπορούμε να απορροφήσουμε. Για αυτό το ζήτημα είναι να έχουμε φίλτρα για επενδύσεις που θα επηρεάσουν περισσότερο την οικονομία, συγκεκριμένες περιοχές και την κατάρτιση των εργαζομένων».

Σε ερώτηση για τα προβλήματα σε συγκεκριμένες επενδύσεις, όπως στο Ελληνικό ή εκείνη της Eldorado Gold, ο κ. Τσακαλώτος ανταπάντησε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται οι ιδιωτικές επενδύσεις.

«Όλες οι επαφές που έχω με ξένους επενδυτές λένε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον», πρόσθεσε, ενώ στο θέμα των εργοστασίων που κλείνουν αποκρίθηκε «ναι αλλά και τουρκικές επιχειρήσεις θέλουν να έρθουν εδώ». Συγκεκριμένα για την Eldorado, σχολίασε «ο κόσμος πρέπει να αποφασίσει αν θέλουμε όποια επένδυση με όποιο εκβιασμό χωρίς κανόνα».

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Γερμανία, σχετικά με την απομάκρυνση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε: «Το όραμα του κ. Σόιμπλε για την Ευρώπη δεν περπατάει. Ξέρουμε ποιος είναι ο κ. Σόιμπλε, με τα καλά του και τα κακά του. Υπήρξε περίοδος που ήταν υπέρ της εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ όμως τώρα δεν έχει αυτή την άποψη. Ο κ. Σόιμπλε ήταν ευρωπαϊστής, όχι όπως εγώ σημείωσε».

Σε ερώτηση για υπερφορολόγηση των πολιτών και αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι και ο ίδιος έχει παραδεχθεί πως έχουν επιβληθεί περισσότεροι φόροι σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού («έχουμε πολύ σημαντικά κομμάτια της κοινωνίας που υποφέρουν και συνεχίζουν να υποφέρουν» πρόσθεσε χαρακτηριστικά), ωστόσο είπε ότι «δεν πρέπει να σπείρουμε απογοήτευση».

Ανέφερε πως στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο προβλέπονται 3,5 δισ. ευρώ για ελαφρύνσεις έως το 2022, ενώ η μείωση του αφορολόγητου αντισταθμίζεται από φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως στον ΕΝΦΙΑ. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει εφέτος υπεραπόδοση σχετικά με τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα και θα διανεμηθεί εκ νέου μέρισμα από αυτή.

Μιλώντας για τη γενικότερη εικόνα της οικονομίας, προέβλεψε ανάπτυξη 2% εφέτος και υψηλότερη το 2018 και έκανε λόγο για βελτίωση των δεικτών στις λιανικές πωλήσεις και τις εξαγωγές και για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες στη μεταποίηση και τη βιομηχανία, καθώς και για αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων. Εξέφρασε επίσης βεβαιότητα ότι το 2018 θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, καθώς η υποαπόδοση στον φόρο εισοδήματος αντισταθμίζεται από την υπεραπόδοση σε άλλους τομείς, όπως π.χ. σε ΕΦΚΑ και ΦΠΑ.

ΔΝΤ: Αναμένουμε ικανοποιητική επίλυση του ζητήματος των stress test

Για «ικανοποιητική επίλυση» του ζητήματος των stress test των ελληνικών τραπεζών και μάλιστα «σύντομα» μίλησε εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

«Αναμένουμε ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί ικανοποιητικά, σύντομα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο. 

Την Τρίτη, αξιωματούχος της ΤτΕ είπε στο Bloomberg ότι οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες έχουν κληθεί να υποβάλλουν στοιχεία για τα στρες τεστ έως τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ δεύτερος αξιωματούχος είπε ότι τα αποτελέσματα ενδέχεται να είναι έτοιμα μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Δεν είναι σαφές, όπως ανέφερε το πρακτορείο, εάν θα ακολουθήσει αξιολόγηση περιουσιακών στοιχείων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο