Κόσμος

Μετά την επόμενη μέρα: Σενάρια για τον νέο υπουργό Εξωτερικών στη Γερμανία

Μετά την επόμενη μέρα των γερμανικών εκλογών και ήδη έχουν ξεκινήσει τα σενάρια για τον νέο υπουργό Εξωτερικών στη Γερμανία.

Μετά την επόμενη μέρα των γερμανικών εκλογών, από χθες δηλαδή στη Γερμανία ξεκίνησαν τα σενάρια για το ποιοι μπορεί να καταλάβουν υπουργικές θέσεις, εάν τελικά υπάρξει η περίφημη κυβερνητική συνεργασία με την ονομασία «Τζαμάικα», δηλαδή Χριστιανοδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι.

Σύμφωνα με το περιοδικό Focus, όπως γράφει το mignatiou.gr, μεγάλες πιθανότητες για το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ο Τζεμ Εζντεμίρ, τουρκικής καταγωγής, επικεφαλής των Πρασίνων. Να αναφερθεί πως και στο παρελθόν υπήρξε Πράσινος Υπουργός Εξωτερικών, όταν το κόμμα είχε συνεργασθεί με τους Σοσιαλδημοκράτες του Σρέντερ. Τότε, Υπουργός Εξωτερικών είχε ο ορισθεί ο Γιόσκα Φίσερ από τους Πράσινους.

Ο Τζεμ Εζντεμίρ ανήκει στο δόγμα των Αλεβιτών και έχει πολλές φορές στο παρελθόν συγκρουσθεί με την ηγεσία της Τουρκίας και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. Στην Τουρκία δε θεωρείται ανεπιθύμητο πρόσωπο.

Στο ίδιο σενάριο αναφέρεται πως μάχη θα δοθεί μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων για το Υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ του επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ και του σημερινού Υπουργού Οικονομικών, του Βόλφγκανγ Σόιμπλε, από τους Χριστιανοδημοκράτες.

Ο Σόιμπλε δέχεται πιέσεις και μέσα από το κόμμα του, προκειμένου να αναλάβει το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής ως ο αρχαιότερος εν ενεργεία πολιτικός, ώστε να μπορέσει να κρατήσει τις ισορροπίες, καθώς για πρώτη φορά θα υπάρξει στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία».

Την ίδια ώρα, διαφωνίες προκύπτουν μέσα στις τάξεις της συντηρητικής παράταξης, καθώς το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα της Βαυαρίας και ο Πρωθυπουργός του, Χόρστ Σεεχόφερ, ζητούν από το αδελφό κόμμα, τους Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ αλλαγή της μέχρι τώρα πολιτικής και καθαρή στροφή του κόμματος προς τα δεξιά.

Ο Σεεχόφερ θέτει ως προϋπόθεση για συνεργασία με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου υποδοχής προσφύγων ανά έτος, κάτι με το οποίο διαφωνούν τα δύο άλλα κόμματα. Οι Χριστιανοκοινωνιστές έχουν στείλει το μήνυμα με δηλώσεις στελεχών τους.