Σαν σήμερα: Δείτε τα γεγονότα που σημάδεψαν την 27η Σεπτεμβρίου.
1821: Το Μεξικό κερδίζει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.
1822: Ο φιλόλογος, αιγυπτιολόγος Ζαν Φρανσουά Σαμπολιόν μεταφράζει τη στήλη της Ροζέτας υποδεικνύοντας ότι η αρχαία αιγυπτιακή γλώσσα ήταν παρόμοια με την κοπτική και ότι το σύστημα γραφής ήταν ένας συνδυασμός φωνητικών και ιδεογραφικών συμβόλων.
1831: Δύο μέλη της οικογένειας Μαυρομιχάλη δολοφονούν τον κυβερνήτη της Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια έξω από το ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο (με το Ιουλιανό ημερολόγιο). Τον Καποδίστρια συνόδευε ο Κρητικός μονόχειρας σωματοφύλακάς του, Γεώργιος Κοκκώνης, ο οποίος πυροβόλησε τον Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη και τον αποτελείωσε ο όχλος. Το πτώμα του πετάχτηκε στο λιμάνι. Ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης κατέφυγε στη γαλλική πρεσβεία, από όπου και παραδόθηκε στις αρχές για να δικαστεί ύστερα από την επιμονή του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί και απειλούσε να κάψει την πρεσβεία. Τελικώς καταδικάστηκε σε θάνατο και τουφεκίστηκε λίγες μέρες αργότερα. Από τους δολοφόνους αδελφούς, ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης λίγο πριν πεθάνει από τη πιστολιά του φρουρού του Καποδίστρια , ζητώντας έλεος είπε στους αστυνομικούς : «Δεν φταίω εγώ στρατιώται, άλλοι με έβαλαν».
Ως κυβερνήτης της Ελλάδας ο Καποδίστριας προώθησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ανόρθωση της κρατικής μηχανής, καθώς και για τη θέσπιση του νομικού πλαισίου της πολιτείας, απαραίτητου για την εγκαθίδρυση της τάξης. Επίσης, αναδιοργάνωσε τις ένοπλες δυνάμεις υπό ενιαία διοίκηση και επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη γεωργία, βασική πηγή πλούτου της Ελλάδας. Ίδρυσε τη Γεωργική Σχολή της Τίρυνθας και έγινε η πρώτη απόπειρα για την καλλιέργεια της πατάτας.
1834: Αρχίζει στο Ναύπλιο η Δίκη των Δικαστών Γεώργιου Τερτσέτη και Αναστάσιου Πολυζωίδη, που αρνήθηκαν να υπογράψουν την καταδίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη σε θάνατο. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να συκοφαντήσουν τους δυο δικαστές ότι είχαν εξαγοραστεί: «από τον χρυσόν της κολοκοτρωνικής φάρας».Θα καταδικαστούν σε τετράμηνη φυλάκιση για άρνηση δημόσιας υπηρεσίας.
1905: Ο Αλβέρτος Αϊνστάιν διατυπώνει, σε ηλικία 26 ετών, την ειδική θεωρία της σχετικότητας και την περίφημη εξίσωσή του Ε=m.c2, σε άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό «Χρονικά της Φυσικής».
1928: Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τη Δημοκρατία της Κίνας.
1940: Στο Βερολίνο υπογράφεται η τριμερής συμφωνία συνεργασίας από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία, ιδρύοντας έτσι τις Δυνάμεις του Άξονα.
1959: Περίπου 5.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από το πέρασμα τυφώνα στο νησί Χονσού της Ιαπωνίας.
1961: Η Σιέρα Λεόνε γίνεται μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
1962: Ιδρύεται η Αραβική Δημοκρατία της Υεμένης.
1967: Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιούν πυρηνικές δοκιμές στην έρημο της Νεβάδα.
1968: Ανεβαίνει στο θέατρο Shaftebury του Λονδίνου το μιούζικαλ Hair. Θα ανέβουν συνολικά 1.998 παραστάσεις μέχρι τον Ιούλιο του 1973 οπότε και το θέατρο κλείνει λόγω της κατάρρευσης της οροφής του. Η κινηματογραφική μεταφορά του μιούζικαλ έγινε το 1979 από τον Μίλος Φόρμαν.
1989: Η Βουλή αποφασίζει υπέρ της παραπομπής στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση Κοσκωτά τους: Ανδρέα Παπανδρέου (166 υπέρ, 121 κατά, 7 λευκά), Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα (238 υπέρ, 36 κατά), Παναγιώτη Ρουμελιώτη (170 υπέρ, 118 κατά), Γιώργο Πέτσο (219 υπέρ, 45 κατά) και Δημήτρη Τσοβόλα (168 υπέρ, 121 κατά).
1998: «Γεννιέται» στο διαδίκτυο η μηχανή αναζήτησης Google. Ξεκίνησε σα μια κολεγιακή εργασία από τον Λάρι Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν το
1996 για μια μηχανή αναζήτησης. Σήμερα είναι η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης και οι φράσεις «κάνω google», «γκουγκλάρω», «γκουγκλίζω»,« google it» ή «μπαίνω στον γκούγκλη» είναι συνώνυμες με το «ψάχνω για πληροφορίες στο διαδίκτυο».
2005: Έπειτα από 162 επεισόδια, βγαίνει στον αέρα το τελευταίο επεισόδιο του ξεκαρδιστικού διδύμου κινουμένων σχεδίων, Τομ και Τζέρι.
Γεννήσεις
1958: Ίρβιν Γουέλς, Σκωτσέζος συγγραφέας, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης βρετανικής λογοτεχνίας. Γεννήθηκε στο Λιθ, εργατική συνοικία του Εδιμβούργου όπου και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Η εγκληματικότητα, τα ναρκωτικά και οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης τον ώθησαν να μετακομίσει στο Λονδίνο, την εποχή της έκρηξης του πανκ. Ασχολήθηκε με τη μουσική, προσπάθησε να γίνει κιθαρίστας, εργάστηκε σε μεσιτικό γραφείο, όλα χωρίς επιτυχία. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 επέστρεψε στο Εδιμβούργο όπου εργάστηκε ως δημοτικός υπάλληλος. Παράλληλα ξεκίνησε να γράφει το πρώτο του βιβλίο, που θα τον έβγαζε από την αφάνεια. Το 1993, το Trainspotting κυκλοφορεί και η επιτυχία του, αν και απρόσμενη, του αλλάζει τη ζωή.
1960: Ζαν Μαρκ Μπαρκ, Γαλλοαμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ιδιαίτερα για το ρόλο του ως ελεύθερος δύτης Ζακ Μαγιόλ στο «Απέραντο Γαλάζιο».
1976: Φραντσέσκο Τότι, Ιταλός ποδοσφαιριστής που δεν άλλαξε ποτέ φανέλα πέρα από αυτή της Ρόμα. Το 2004 ο Πελέ τον συμπεριέλαβε στους 125 καλύτερους ποδοσφαιριστές εν ζωή.
1972: Γκουίνεθ Πάλτροου, Αμερικανίδα ηθοποιός.
Θάνατοι
1831: Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας. (βάσει του Ιουλιανού ημερολογίου)
1917: Εντγκάρ Νταγκά, Γάλλος ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης. Ανήκε στο κίνημα του ιμπρεσιονισμού. Αναγνωρισμένος ως αυθεντία της κινούμενης ανθρώπινης μορφής ήταν κυρίως γνωστός για τις χορεύτριες του, που τις απεικόνισε σε πίνακες, χαρακτικά και γλυπτά σε μπρούντζο.
1940: Βάλτερ Μπένζαμιν: Γερμανός φιλόσοφος
1960: Σίλβια Πάνκχερστ , Βρετανίδα ακτιβίστρια- μέλος του κινήματος εκστρατείας των σουφραζετών για το δικαίωμα ψήφου στο Ηνωμένο Βασίλειο και διακεκριμένη κομουνίστρια. Στα μέσα της δεκαετίας του ’20 η Πάνκχερστ μετακινήθηκε από τον κομμουνισμό προς τον αντιφασισμό και την αντι-αποικιοκρατία. Αντέδρασε στην ιταλική εισβολή στην Αιθιοπία και έγινε υποστηρικτής του Αιθίοπα ηγέτη, Χαϊλέ Σελασιέ. Κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη κατά τη διάρκεια της οποίας ο Χαϊλέ Σελασσιέ την ονόμασε «τιμητική Αιθίοπα». Είναι η μοναδική ξένη που είναι θαμμένη μπροστά από τον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδος στην Αντίς Αμπέμπα, περιοχή που είναι αφιερωμένη για τους πατριώτες του ιταλικού πολέμου.
1984: Χρόνης Εξαρχάκος, Έλληνας ηθοποιός, ο «ατακαδόρος» του ελληνικού εμπορικού κινηματογράφου. Πέθανε από καρκίνο, μόνος του σ’ ένα νοσοκομείο. Κηδεύτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.