Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η απόφαση για την υποβάθμιση της Μεγάλης Βρετανίας από τον οίκο Moody’ s βασίστηκε στους εξής βασικούς παράγοντες:
;. Οι προοπτικές για τα δημόσια οικονομικά του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά, καθώς τα σχέδια δημοσιονομικής εξυγίανσης της κυβέρνησης τίθενται υπό αμφισβήτηση όλο και περισσότερο και το χρέος αναμένεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται.
2. Οι δημοσιονομικές πιέσεις θα επιδεινωθούν από τη διάβρωση της μεσοπρόθεσμης οικονομικής ισχύος του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι πιθανό να προκύψει από τον τρόπο αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τις όλο και πιο εμφανείς προκλήσεις για τη χάραξη πολιτικής λόγω της πολυπλοκότητας των διαπραγματεύσεων του Brexit και των σχετικών εσωτερικών πολιτικών ισορροπιών.
Η Moody’s αναμένει να συνεχιστεί η αποδυνάμωση των δημόσιων οικονομικών γεγονός που συνδέεται εν μέρει με την οικονομική επιβράδυνση που παρατηρείται, αλλά επίσης αντανακλά τις αυξανόμενες πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις για αύξηση των δαπανών μετά από επτά χρόνια περικοπών. Από το 2015, η κυβέρνηση δυσκολεύεται όλο και πιο πολύ να εφαρμόσει τις περικοπές δαπανών που έχει θέσει στόχο, ιδίως στο πεδίο της κοινωνικής πρόνοιας.
Πρόσφατα, η κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις και αύξησε τις δαπάνες σε διάφορους τομείς, μεταξύ άλλων στην υγεία και στην κοινωνική φροντίδα ενηλίκων. Επίσης, συμφώνησε να προχωρήσει σε μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις για ορισμένους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα.
Παρότι οι πρόσθετες αυτές δαπάνες θα χρηματοδοτηθούν από τους τρέχοντες προϋπολογισμούς, όπως εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης, η πίεση για συνέχιση της αύξησης των δαπανών κατά τα προσεχή έτη είναι πιθανό να παραμείνει υψηλή, ιδίως όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη και το μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα.