Κόσμος

Εμανουέλ Μακρόν: Υπέγραψε τα διατάγματα για τη μεταρρύθμιση του εργατικού κώδικα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κύρωσε την Παρασκευή με την υπογραφή του την εργασιακή μεταρρύθμιση, η οποία έχει λάβει τη στήριξη του κοινοβουλίου της χώρας.

Σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, ο Εμανουέλ Μακρόν υπέγραψε σήμερα τα διατάγματα για τη μεταρρύθμιση του εργατικού κώδικα, όπως είχε κάνει και την περασμένη εβδομάδα με τους νόμους για την ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής.

Έχοντας την υπουργό Εργασίας Μιριέλ Πενικό και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κριστόφ Καστανέρ καθισμένους δίπλα του μέσα στο γραφείο του στον πρώτο όροφο του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων, ο αρχηγός του κράτους χαιρέτισε μια μεταρρύθμιση, το "εύρος" της οποίας είναι χωρίς προηγούμενο "από την αρχή της 5ης Δημοκρατίας".

Πρόκειται για πέντε διατάγματα που μεταρρυθμίζουν τον εργατικό κώδικα της Γαλλίας και αποτελούν τις πρώτες μείζονες οικονομικές μεταρρυθμίσεις του Μακρόν από τον Μάιο που ανέλαβε την προεδρία.

Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι συζητήθηκαν εκτενώς προηγουμένως με συνδικάτα, θέτουν ανώτατα όρια στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης, ενώ δίνουν επίσης στις εταιρείες μεγαλύτερη ελευθερία να προσλαμβάνουν και να απολύουν εργαζομένους και να προχωρούν σε συμφωνίες για τις συνθήκες εργασίας.

Ο Μακρόν δήλωσε πως τα διατάγματα θα γίνουν νόμος μέσα στις επόμενες ημέρες, αν και στην πράξη δεν θα τεθουν σε εφαρμογή μέχρι να εκδοθούν άλλα πιο λεπτομερή διατάγματα και να υπογραφούν πριν από το τέλος του χρόνου.

Ηγέτες και μέλη εργατικών συνδικάτων που αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση –δεν αντιτίθενται πλήρως όλα τα συνδικάτα– διαδήλωσαν χθες Πέμπτη σε πόλεις σ’ όλη τη Γαλλία, αλλά ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν πολύ μικρότερος απ’ ό,τι σε παρόμοιες διαμαρτυρίες μια εβδομάδα νωρίτερα.

Οι αλλαγές στον εργατικό κώδικα είναι οι πρώτες από τις μεταρρυθμίσεις που ο Μακρόν έχει υποσχεθεί για να αναζωογονήσει την οικονομία και να μειώσει την ανεργία. Υπάρχουν επίσης σχέδια να τροποποιήσει τα επιδόματα ανεργίας και το συνταξιοδοτικό σύστημα, αλλαγές που είναι πιθανό να προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερη λαϊκή αναταραχή.