Τεχνολογία

Νίκος Μπάμπος: Ο ηλεκτρολόγος – μηχανικός που επικεντρώνεται στις αρχιτεκτονικές ασύρματων δικτύων

Ο Νίκος Μπάμπος είναι καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Μηχανικής στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ των Ηνωμένων Πολιτειών και η έρευνά του επικεντρώνεται στις αρχιτεκτονικές ασύρματων δικτύων.

Ο Νίκος Μπάμπος είναι ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Αρχιτεκτονικής Δικτύων και Μηχανικής Απόδοσης του πανεπιστημίου του Στάνφορντ και η έρευνα του επικεντρώνεται στις αρχιτεκτονικές ασύρματων δικτύων, στην υποδομή του διαδικτύου, στη μεταγωγή πακέτων, στη διαχείρηση του διαδικτύου και στις υπηρεσίες πληροφοριών που συνδέεονται με το δικό του εργαστήριο αρχιτεκτονικής δικτύου (NetLab).

Όπως αναφέρει το ellines.com, το 1984, ο Μπάμπος έλαβε το πτυχίο του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Αθήνα. Το 1987, πήρε το μεταπτυχιακό του στην Ηλεκτρολογία και στις Επιστήμες Ηλεκτρονικών Υπολογιστών από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Το 1989, έλαβε το μεταπτυχιακό του στα Μαθηματικά και το Διδακτορικό του στην Ηλεκτρολογία και στις Επιστήμες Ηλεκτρονικών Υπολογιστών επίσης από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Πριν αρχίσει να εργάζεται ως Αναπληρωτής Καθηγητής το 1996 στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, διετέλεσε βοηθός καθηγητή από το 1990 έως και το 1995 και τακτικός Αναπληρωτής Καθηγητής από το 1995 έως και το 1996 στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Από το 1999, ο Μπάμπος είναι ο Διευθυντής ερευνητικού κέντρου του πανεπιστημίου του Στάνφορντ του SNRC.

Ο Μπάμπος κατείχε τη θέση του πρόεδρου ανάπτυξης της Cisco Systems (1999-2003) στα δίκτυα υπολογιστών στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Το 2002 έλαβε το βραβείο IBM Faculty για το σημαντικό αντίκτυπο που είχε η έρευνα του στα υπολογιστικά συστήματα και δίκτυα. Το 1997 τιμήθηκε με το βραβείο Griffin. To 1992 έλαβε από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών το βραβείο Νέων Ερευνητών για την έρευνα του στα δίκτυα και τις κατανεμημένες αρχιτεκτονικές υπολογιστών και το 1990 κέρδισε το βραβείο NSF για την έρευνά του στη μοντελοποίηση των υπολογιστικών συστημάτων.

Ο Έλληνας καθηγητής ανήκει στις συντακτικές επιτροπές πολλών επιστημονικών περιοδικών. Είναι μέλος πολλών διεθνών επιτροπών αξιολόγησης στον τομέα της δημιουργίας δικτύων έρευνας και πληροφόρησης. Επίσης, είναι μέλος σε πολλά Διοικητικά Συμβούλια νεοσύστατων εταιριών στη Σίλικον Βάλλεϋ και παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε δίκες μεγάλου ενδιαφέροντος που σχετίζονται με καταχωρημένες πατέντες στα δίκτυα και στους υπολογιστές.