Ελλάδα

Η πετρελαιοκηλίδα “κατάπιε” τον Σαρωνικό

Εμφανείς οι πρώτες επιπτώσεις από τη ρύπανση στον Σαρωνικό. Άδειες οι επιχειρήσεις εξαιτίας της οικολογικής καταστροφής από την πετρελαιοκηλίδα. Οι ψαράδες στην στεριά.

Δέκα ημέρες έχουν περάσει από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου "Αγία Ζώνη ΙΙ" και η πορεία της πετρελαιοκηλίδας που δημιουργήθηκε ήταν καταστροφική, καθώς μόλυνε τις ακτές της Σαλαμίνας και της Αττικής. Οι πρώτες επιπτώσεις από τη ρύπανση στον Σαρωνικό είναι ήδη εμφανείς καθώς το παραλιακό μέτωπο έχει αδειάσει από λουόμενους και επισκέπτες (την ώρα που το θερμόμετρο παραμένει στα ύψη), παραλιακές επιχειρήσεις μέσα σε μία ημέρα είδαν να χάνουν πελάτες και ουσιαστικά να υπολειτουργούν, αφού η δυσωδία από το μαζούτ δεν επιτρέπει στους πελάτες τους να πάνε για καφέ, γεύμα κλπ.

Το χειρότερο χτύπημα ωστόσο το έχουν δεχθεί οι επαγγελματίες ψαράδες, οι οποίοι μένουν πλέον στη στεριά κοιτάζοντας τα καΐκια τους να είναι δεμένα στις μαρίνες, αφού το ψάρεμα στην περιοχή του Σαρωνικού είναι απαγορευτικό και οι ίδιοι πλέουν χάνουν το μεροκάματο. 

Οι υπηρεσίας των παραλιακών Δήμοι προσπαθούν να καθαρίσουν τις ακτές με όσα μέσα διαθέτουν, ωστόσο η θάλασσα συνεχώς βγάζει στη στεριά μαζούτ. Εθελοντές σπεύδουν να βοηθήσουν στον καθαρισμό των παραλιών, ωστόσο παρά τις μεγάλες προσπάθειες, οι επιστήμονες δεν είναι αισιόδοξοι. Υποστηρίζουν πως τουλάχιστον ακόμα και δέκα χρόνια θα χρειαστεί ώστε να επανέλθει το οικοσύστημα πριν το χτύπημα της πετρελαιοκηλίδας.

Ο δρ Νίκος Κατσαρός επιστημονικός συνεργάτης στον «Δημόκριτο», π. Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, π. Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας και π. Πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), επισημαίνει στο protothema.gr πως η ρύπανση του Σαρωνικού είναι μία μακροχρόνια οικολογική βλάβη καθώς όπως εξηγεί πλήρης αποκατάσταση του οικοσυστήματος θα υπάρξει σε πέντε με δέκα χρόνια από σήμερα. 

«Από πέντε έως δέκα χρόνια, που θα προσδιοριστεί αυτό τους επόμενους ένα με δύο μήνες, θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση. Το οικοσύστημα με τους μικροοργανισμούς, με τη φωτοσύνθεση η πλήρης δηλαδή αποκατάσταση όπως ήταν πριν το επεισόδιο θα είναι μετά από χρόνια. Είναι πολύ πιθανό του χρόνου ή τον παραπάνω χρόνο να μπορούν οι κάτοικοι να κάνουν μπάνιο χωρίς σοβαρό πρόβλημα. Αυτό όμως θα το δείξουν οι αναλύσεις που θα γίνουν μετά από έναν έως δύο μήνες», λέει χαρακτηριστικά. 

Πού παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα

Σε δύο περιοχές της Σαλαμίνας, στον Άγιο Κοσμά, το Ελληνικό και τη Γλυφάδα συνεχίζουν να εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα θαλάσσιας ρύπανσης, την ίδια στιγμή που διάσπαρτα ίχνη ρύπανσης εντοπίζονται μέχρι και το Καβούρι, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας. Την ίδια στιγμή έχουν απαντληθεί 1500 m3 φορτίου από το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ.

Όπως αναφέρουν οι πηγές του υουργείου Ναυτιλίας, οι θαλάσσιες περιοχές που έχουν ακόμη σοβαρά προβλήματα είναι:

Σαλαμίνα: Κυνοσούρα, Λημνιώνας. Αγ. Κοσμάς: Όμιλος Αιγυπτιωτών, ΕΛΚΕΘΕ Ελληνικό: ΙππόκαμποςΓλυφάδα: Αστέρας (ARC- BALUX) Διάσπαρτα ίχνη ρύπανσης ή ιριδισμοί εντοπίζονται στις ακόλουθες περιοχές:

Σαλαμίνα: Θεατράκι, κόλπος Σεληνίων. Άλιμος: Ακτή Ήλιου. Ελληνικό: Ελεύθερη Παραλία. Μαρίνα Γλυφάδας 2,3,4. Μικρό και Μεγάλο Καβούρι. Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές δεν υπάρχουν ίχνη ρύπανσης σε:

Σαλαμίνα: Νοτιονατολική και Ανατολική ακτογραμμή Σαλαμίνας, Παραλίες Φλώρα και Βότσαλα. Πέραμα. Ακτή Τζελέπη. Πειραϊκή: Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, Αχινός. Παλαιό Φάληρο: Θεατράκι. Βουλιαγμένη. Λαγονήσι.

Το ΕΛΚΕΘΕ κάνει ελέγχους στο Σαρωνικό 

Με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συναντήθηκε τη Δευτέρα η διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, η οποία ξεκίνησε ελέγχους στις ακτές της Αττικής και στα νερά του Σαρωνικού. 

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Κουρουμπλής εξέφρασε την εμπιστοσύνη του υπουργείου στην επιστημονική αρτιότητα του Κέντρου, ενώ ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, Βασίλης Λυκούσης, δήλωσε ότι το κέντρο από σήμερα άρχισε επίσημα συστηματικές δειγματοληψίες και ότι οι αναλύσεις θα γίνουν με τον πιο άρτιο επιστημονικά τρόπο, ενώ στην επιχείρηση θα συνδράμει και το σκάφος «Αιγαίον», ενώ σημείωσε πως το ΕΛΚΕΘΕ είναι δημόσιος οργανισμός και όχι ακτιβιστική οργάνωση, οπότε η λειτουργία του είναι συντεταγμένη και γίνεται βάσει της νομοθεσίας. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση, τα συνεργεία του ΕΛΚΕΘΕ σάρωσαν τη Δευτέρα όλο το παραλιακό μέτωπο και ότι έλαβε δείγματα από τις παραλίες, αλλά και από τη θάλασσα -και μάλιστα σε βάθος οκτώ μέτρων, ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνει έλεγχος και σε μεγάλο βάθος, και στον βυθό.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ελέγχουν καθημερινά τα αλιεύματα και πως οι έλεγχοι μέχρι στιγμής έχουν δείξει ότι έχει σταματήσει η παράκτια αλιεία δηλαδή η αλιεία σε απόσταση 3-4 μιλίων από τις ακτές, ενώ οι έλεγχοι στα αλιεύματα των γρι-γρι έχει δείξει ότι δεν υπάρχει καμία μόλυνση.

Η WWF κατέθεσε μήνυση για τη ρύπανση στον Σαρωνικό

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε τη Δευτέρα η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς για τη ρύπανση στον Σαρωνικό, ζητώντας «απόδοση δικαιοσύνης για τη θάλασσα και τις ακτές».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης, η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου και η μεγάλης έκτασης θαλάσσια ρύπανση ξεπερνούν κάθε λογική, δεδομένου ότι όλα αυτά συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, πλήττοντας το θαλάσσιο και παράκτιο μέτωπο της πρωτεύουσας. Τα αίτια αυτής της παράλογης τραγωδίας, η οποία έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για το οικοσύστημα της περιοχής πρέπει να διερευνηθούν εξονυχιστικά, προκειμένου να αποδοθούν άμεσα και με αυστηρότητα οι ευθύνες στους υπαιτίους.

Το WWF Ελλάς υπέβαλε μήνυση στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά, η οποία διερευνά τη συγκεκριμένη υπόθεση. «Θεωρώντας ότι πρόκειται για περιβαλλοντικό έγκλημα που χρήζει παραδειγματικής τιμωρίας, το WWF Ελλάς, ως άμεσα ενδιαφερόμενη περιβαλλοντική οργάνωση, δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής με σκοπό την υποστήριξη της κατηγορίας και την αποκατάσταση της οικολογικής ζημιάς», σημειώνει η οργάνωση.

Η μήνυση βασίζεται στις οδηγίες 2005/35/ΕΚ «σχετικά με τη ρύπανση από τα πλοία και τη θέσπιση κυρώσεων, περιλαμβανομένων των ποινικών κυρώσεων» και 2008/99/ΕΚ «σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω ποινικού δικαίου».

«Αφού δεν αποτράπηκε η τραγωδία, πρέπει τουλάχιστον να διασφαλιστεί ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν με παραδειγματικό τρόπο και ότι μέσα από την εξονυχιστική ανάλυση των αιτιών θα βγούμε καλύτερα προετοιμασμένοι για να προλάβουμε ή να ελέγξουμε αντίστοιχα ατυχήματα στο μέλλον», δηλώνει ο Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας.

«Η απόδοση των ευθυνών και η ποινική προστασία του περιβάλλοντος βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης. Εμείς, ως WWF, θα συμβάλουμε με κάθε τρόπο στη διαλεύκανση των αιτιών και τη διαφανή και κατά το δυνατόν πληρέστερη και εγκυρότερη ενημέρωση των πολιτών».

Σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες απορρύπανσης που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, το WWF Ελλάς επιφυλάσσεται για μία ολοκληρωμένη αξιολόγηση μετά την ολοκλήρωσή τους, τονίζοντας ότι οι πρώτες μέρες μετά το ατύχημα είναι κρίσιμες για τον περιορισμό ή την αποφυγή των σοβαρότερων επιπτώσεων σε περιβαλλοντικό επίπεδο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο