Ελλάδα

Πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό: Αγώνας να αντιμετωπιστεί η ρύπανση – Καταστροφή για την περιοχή

Παρά τον αγώνα για να αντιμετωπιστεί η ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό, μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου, η κατάσταση παραμένει δύσκολη.

Συνεχίζεται η προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το απόγευμα του Σαββάτου εμφανίστηκαν και πάλι κομμάτια πίσσας στο Λαγονήσι, τη Σαρωνίδα και την παραλία Μαύρο Λιθάρι. Την ίδια ώρα, οι ειδικοί προειδοποιούν για τεράστια καταστροφή, με πολλαπλές συνέπειες από την πετρελαιοκηλίδα.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κάνουν λόγο για οικολογική καταστροφή άνευ προηγουμένου, επιστήμονες αναφέρονται στις συνέπειες στη διατροφική αλυσίδα αλλά και την υγεία όσων κολυμπούν ή παραμένουν για ώρα στις «μαύρες» ακτές, ενώ υπάρχουν και οι οικονομικές προεκτάσεις, καθώς η ρύπανση αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την αλιεία, όπως και για τον τουρισμό.

«Αν η βύθιση του αγκυροβολημένου δεξαμενόπλοιου "Αγία Ζώνη ΙΙ", αρχικά, είχε χαρακτηριστικά ενός ναυτικού ατυχήματος, μικρής κλίμακας, δυστυχώς σήμερα τείνει να λάβει πολύ σοβαρότερες διαστάσεις πλήττοντας σημαντικά μεγάλο μέρος του θαλάσσιου περιβάλλοντος, του Σαρωνικού κόλπου», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ερευνητών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

Μάλιστα, οι ερευνητές τονίζουν ότι προέχει η υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών, ιδιαίτερα και εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας. Παράλληλα, καλούν την Πολιτεία να διερευνήσει σε βάθος τα αίτια του ατυχήματος και τις ολιγωρίες ή αστοχίες στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης που ακολούθησε.Καμπανάκι κινδύνου απο τους ειδικούς Πέρα όμως από τις καταστροφικές επιπτώσεις για το περιβάλλον, αυτής της έκτασης η μόλυνση μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στην αλιεία, όσο και στη διατροφική αλυσίδα, προειδοποιούν οι ειδικοί.

«Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα υδατοδιαλυτά συστατικά του αργού πετρελαίου και των διυλισμένων προϊόντων του περιέχουν μια ποικιλία ενώσεων που είναι τοξικές για ένα ευρύ φάσμα θαλασσίων οργανισμών. Αναφέρουν επίσης ότι τα αυγά, οι προνύμφες των ψαριών και τα νεαρά άτομα είναι πιο ευαίσθητα στη ρύπανση από πετρελαιοειδή, δεδομένου ότι το πετρέλαιο προκαλεί διαταραχές στη φυσιολογία και τη συμπεριφορά των οργανισμών, καθώς και ανωμαλίες στην ανάπτυξη των ψαριών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ακόμα και ίχνη πετρελαίου στο νερό επηρεάζουν τη συμπεριφορά των θαλασσίων οργανισμών και τους ρυθμούς αφομοίωσης της τροφής», εξήγησε στο ΑΠΕ ο Χάρης Δημοσθενόπουλος, MΜedSci.PhDc, προϊστάμενος Διαιτολογικού Τμήματος ΓΝΑ «Λαϊκό».

Το στρώμα πετρελαίου στην επιφάνεια της θάλασσας μειώνει στο ελάχιστο την ανανέωση του νερού με το οξυγόνο του αέρα, εμποδίζει τις ακτίνες του ήλιου να περάσουν βαθιά στη θάλασσα περιορίζοντας έτσι τη φωτοσύνθεση και προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας του νερού οδηγώντας μαλάκια και φυτά σε ασφυξία, όπως συμβαίνει και με τα ψάρια εκείνα που δεν εγκαταλείπουν έγκαιρα τη ρυπασμένη περιοχή, σημείωσε ο ίδιος.

«Γενικά όμως οι ειδικοί αναφέρουν ότι ενώ τα ενήλικα ψάρια που κολυμπούν ελεύθερα, τα καλαμάρια και οι γαρίδες σπάνια επηρεάζονται από την έκθεση σε πετρελαιοκηλίδα, λόγω του ότι οι συγκεντρώσεις του πετρελαίου στο νερό είναι σπάνια ικανές για να προκαλέσουν βλάβες, τα αυγά των ψαριών και οι προνύμφες τους είναι ευάλωτα στη ρύπανση από πετρέλαιο και έχει παρατηρηθεί θάνατος των προνυμφών και μείωση του ποσοστού εκκολαπτόμενων αυγών σε συγκεντρώσεις πετρελαίου 10-25 ng/L.», συνέχισε.

Η Greenpeace, καταλήγει ο κ. Δημοσθενόπουλος, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η πίσσα στις παραλίες καταστρέφει τους φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς, ενώ έχει υπολογιστεί ότι απαιτούνται 2-3 χρόνια για να αποκατασταθεί μερικώς η παράκτια χλωρίδα.

Κάποιοι συνεχίζουν να κολυμπούν παρά τις συστάσεις

Πάντως, αν και έχει απαγορευθεί η κολύμβηση στις περιοχές που έχουν πληγεί, κάποιοι επιμένουν να επισκέπτονται τις παραλίες αυτές, όπως συνήθιζαν, παρά τις προειδοποιήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ρύπανση ενέχει κινδύνους για κάποιες ομάδες πολιτών, ακόμη και αν απλά παραμείνουν για ώρες στις «μαύρες» παραλίες, χωρίς να μπουν στη θάλασσα.

«Ενας άνθρωπος με δερματίτιδα, αναπνευστικό πρόβλημα ή κάποια άλλη ευαισθησία, αν μείνει για ώρα εκεί και υπάρχει εξάτμιση της ρύπανσης, μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα», τόνισε ο καθηγητής τοξικολογίας Δημήτρης Κουρέτας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Μάλιστα ο καθηγητής, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Τοξικολογίας, επέστησε ιδιαίτερα την προσοχή στις εγκύους. «Πρέπει να προσέξουν. Υπάρχει σοβαρό θέμα διαρροής ρύπων από εξάτμιση. Δεν πρέπει να εκτίθενται. Η βιβλιογραφία των τελευταίων ετών δείχνει ότι οι έγκυες πρέπει να είναι σε πολύ μεγάλη απόσταση. Μπορεί να εκτεθούν σε αυτούς τους ρύπους και να έχει επίδραση στην υγεία τους, αν για παράδειγμα καθίσουν δίπλα σε βράχια στα οποία υπάρχει ρύπανση», τόνισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο