Πώς το λέει ο λαός: «Ότι έσπειρες θα θερίσεις…». Αυτό συνέβη φέτος το καλοκαίρι με τον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ! Το καλοκαίρι τελείωσε (και ημερολογιακά) και τώρα μπορούμε να επιχειρήσουμε έναν απολογισμό όλων εκείνων των αποφάσεων και καταστάσεων που οδήγησαν και σε αρνητικά αποτελέσματα.
ΙΟΥΝΙΟΣ: ΟΛΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ
Για μία ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ δεν είναι δυνατόν να τελειώνει μία αγωνιστική περίοδος και να μην είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει με τον προπονητή που θα «τρέξει» την επόμενη σεζόν. Ο ΠΑΟΚ άφησε το θέμα Ίβιτς ανοικτό για πολύ καιρό και όταν ο Σέρβος αρνήθηκε να συνεχίσει όλοι (αδικαιολογήτως) έμειναν έκπληκτοι και αποσβολωμένοι! Στις 9 Ιουνίου και μετά από πολλές καθυστερήσεις ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε το τέλος του Ίβιτς και κάπου εκεί(!) ξεκίνησε η αναζήτηση του επόμενου.
Στις 16 Ιουνίου η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τον Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς. Ήταν ένας προπονητής που δούλεψε για χρόνια στην Κίνα και ο μόνος που μπορούσε να εγγυηθεί γι’ αυτόν ήταν ο Ζβόνιμιρ Βούκιτς. Κανείς άλλος δεν ήξερε τι και πως μπορούσε να προσφέρει.
ΙΟΥΛΙΟΣ: ΟΛΑ ΣΤΡΑΒΑ ΣΕ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ- ΦΙΛΙΚΑ-ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ
Ο ΠΑΟΚ είχε σχεδόν έτοιμο ρόστερ και από νωρίς είχε ειπωθεί πώς θέλει λίγες κινήσεις για να συμπληρωθεί το παζλ. Μέσα στον Ιουλίου αποκτήθηκαν μόνο ο Μακ και ο τερματοφύλακας Ρέι, για τον οποίο ο ΠΑΟΚ έπρεπε να περιμένει αρχικά την αρνητική απάντηση του Οτσόα.
Στη διάρκεια του μήνα έγινε η προετοιμασία, κατά την οποία η ομάδα δεν δούλεψε και ουσιαστικά έκανε μία… αποθεραπεία της περασμένης γεμάτης σεζόν. Λίγες προπονήσεις, λίγες εντάσεις και εκτός αυτού μπέρδεμα με την τακτική, αφού αλλιώς υπολόγιζε ο προπονητής ότι θα παίξει και αλλιώς διαπίστωσε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει η ομάδα.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ
Η εικόνα του ΠΑΟΚ στα φιλικά και τα πρώτα επίσημα ματς ήταν απογοητευτική. Η καθημερινότητα της ομάδας απελπιστική. Η ΠΑΕ αποφασίζει να αλλάξει προπονητή μετά από 53 ημέρες! Μέσα από διάφορες κινήσεις όμως, η ομάδα αντί να κλείσει τα κενά της, δημιουργεί και άλλα. Έφθασε το τέλος του μήνα και ο ΠΑΟΚ που περίμενε να πάρει τέσσερις παίκτες, τότε αναζητούσε πέντε! Ο αποκλεισμός από την Ευρώπη, έγραψε ιστορία!
ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΕΣ – Ποιος φταίει;
Στη Θεσσαλονίκη πάντα υπάρχει απαίτηση να προσωποποιούνται οι ευθύνες και να «κόβονται» κεφάλια. Το «ποιος φταίει» κυριαρχεί, αφού η ανθρωποφαγία είναι καθημερινότητα. Δεν θα μπούμε σε αυτό το τρυπάκι. Κάποια πράγματα είναι αυτονόητα, αλλά σημασία έχει ότι ο ΠΑΟΚ έκανε τα τραγικά λάθη. Ο ΠΑΟΚ τα χρεώθηκε, ο ΠΑΟΚ ταλαιπωρήθηκε. Ο ΠΑΟΚ φταίει! Όλοι δηλαδή!
Προφανώς σε αυτή την ΠΑΕ και σε αυτή την ομάδα, ο μεγαλομέτοχος έχει σημαντικό ρόλο. Ο Ιβάν Σαββίδης είναι ο πρώτος που φταίει και όλοι οι άλλοι ακολουθούν. Από εκεί και πέρα και ο ίδιος ξέρει σε ποιους άλλους αναλογούν τεράστιες ευθύνες…
Οδυνηρές συνέπειες για τον ΠΑΟΚ
Αφού αναλύσαμε τα βασικά λάθη του καλοκαιριού, μπορούμε να μπούμε και σε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά και να καταδείξουμε τις συνέπειες όλης αυτής της κατάστασης….
Αρχίζουμε να μετράμε… τα στραβά και τα ανάποδα όλου του τριμήνου και… κάπου θα σταματήσουμε:
1) Καθυστέρηση με τον Ίβιτς.
2) Τραγικά αποτυχημένη επιλογή του Στανόγεβιτς
3) Κάκιστη προετοιμασία με πολλά ρεπό, με τεράστιο μπέρδεμα στην τακτική, με ανύπαρκτη δουλειά σε στημένες φάσεις.
4) Το σκάνδαλο Ουάρντα που δυσφήμισε τον ΠΑΟΚ σε όλη την Ευρώπη.
5) Το ανέκδοτο με την επιλογή εφτά αρχηγών. (Και εδώ ο ΠΑΟΚ έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ).
6) Η απομάκρυνση παικτών, που δεν γνώρισε ο προπονητής για να εκφράσει άποψη.
7) Η ανισορροπία στο ρόστερ με τους πέντε τερματοφύλακες και τους εννιά μεσοεπιθετικούς, που διαπιστώθηκε στο τέλος.
8) Η κάκιστη νοοτροπία της ομάδας στο γήπεδο και στα αποδυτήρια όπου έγινε συνήθεια να κυλάνε όλα… χαλαρά.
9) Το τρέξιμο στο τέλος για να γίνουν μεταγραφές, εκεί όπου αναγκαστικά ασχολήθηκαν και άλλα στελέχη της ΠΑΕ, όπως ο Γκαγκάτσης στην περίπτωση Βιεϊρίνια.
ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Δεν έγιναν και λίγα στους τρεις αυτούς μήνες. Όλα αυτά όμως ο ΠΑΟΚ τα «πλήρωσε» και θα συνεχίσει να τα «πληρώνει». Ενός κακού μύρια έπονται και εδώ το θέμα είναι ότι είχαμε… πολλά κακά!
Ας δούμε και τις συνέπειες όλων αυτών των καταστάσεων:
1) Ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από τους ομίλους του Europa League από την πιο μικρή ομάδα που βάση βαθμολογίας UEFA συνεχίζει στη διοργάνωση. Οδυνηρός αποκλεισμός που ταρακούνησε συθέμελα όλο τον οργανισμό και οι συνέπειές του ακόμη δεν έχουν υπολογιστεί επακριβώς.
2) Η ομάδα έχασε το καλοκαίρι, εκεί όπου έπρεπε να δυναμώσει, να χτιστεί σύνολο, να βρεθεί χημεία, να διαχωριστούν ρόλοι να βρεθεί αγωνιστική ταυτότητα.
3) Οι παίκτες του ΠΑΟΚ δεν έχουν καλή φυσική κατάσταση. Είτε σε αυτό φταίει η περσινή διαχείριση, είτε το φετινό ξεκίνημα, το πρόβλημα είναι το ίδιο.
4) Οι πολλές μεταγραφές που αναγκαστικά έγιναν στο τέλος, ανεβάζουν την ποιότητα, αλλά δημιουργούν αναστάτωση με όσους πρέπει τώρα (σε περίοδο αγώνων) να αποχωρήσουν.
Τώρα τι γίνεται…
Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω και τα λάθη δεν διορθώνονται. Τα παθήματα φυσικά και πρέπει να γίνουν μαθήματα, γιατί όλα αυτά δεν πρέπει να επαναληφθούν. Κάποια στιγμή πρέπει και η έννοια… «προγραμματισμός» να βρει ισχύ στο αγωνιστικό τμήμα, μια και αυτό υστερεί σε σχέση με πολλά άλλα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
Τώρα τι γίνεται; Τώρα ο ΠΑΟΚ… τρέχει. Τρέχει να καλύψει χαμένο χρόνο και όσα έπρεπε να γίνουν τον Ιούνιο για να χτιστεί νέο σύνολο, πρέπει να πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο. Παρόλα αυτά, το ρόστερ είναι απίστευτα ποιοτικό και εκεί επάνω πρέπει να ποντάρει ο Δικέφαλος για να δημιουργηθεί χημεία και να διεκδικηθούν οι στόχοι. Όσο και αν είναι οδυνηρό και ντροπιαστικό το ότι ο ΠΑΟΚ δεν παίζει στην Ευρώπη, αυτό μπορεί να βοηθήσει ώστε να βρεθούν περισσότερες ημέρες δουλειάς…
Πηγή: FORZA