Ελλάδα

Σαλαμίνα: Ρύπανση από πετρελαιοκηλίδα μετά από βύθιση δεξαμενόπλοιου

Ρύπανση 1,5 χιλιομέτρου από πετρελαιοειδή και πίσσα παρατηρήθηκε μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων, στη Σαλαμίνα μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου "ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ" έμφορτου με 2.570 τόνους καύσιμα.

Εντατικές προσπάθειες καταβάλλουν από το πρωί ιδιωτικά συνεργεία στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ρύπανση πετρελαιοειδών και πίσσας, που δημιουργήθηκε κατά μήκος 1,5 χιλιομέτρου, μετά τη βύθιση του αγκυροβολημένου μικρού δεξαμενόπλοιου "ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ" τα ξημερώματα της Κυριακής, με 2.570 τόνους καύσιμα, νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό.

Ενδεικτικές είναι οι εικόνες που έχει στη διάθεσή της η «Ν», από την παραλία των Σεληνίων στη Σαλαμίνα, όπου σήμερα το πρωί έφτασε η πετρελαιοκηλίδα -και η δυσωδία- από τη χθεσινή βύθιση του πλοίου, παρά τις ενέργειες των συνεργείων που επιχείρησαν να την περιορίσουν.

Τα Σελήνια είναι κατοικημένη περιοχή, με 4.000 περίπου μόνιμους κατοίκους, ενώ το καλοκαίρι αποτελεί παραθεριστικό προορισμό. Στην παραλία των Σεληνίων λειτουργούν επίσης πολλές επιχειρήσεις που θα κληθούν τώρα να υποστούν τις οικονομικές συνέπειες της σημαντικής αυτής οικολογικής ζημιάς. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, που επικαλείται η ΕΡΤ, η σφράγιση στο πλοίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της ημέρας, ενώ η ρύπανση που έχει δημιουργηθεί στη θαλάσσια περιοχή θα αντιμετωπιστεί «με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε όλα τα επίπεδα».