Το Αιγαίον, το θρυλικό μαγαζί με τους λουκουμάδες στην Πανεπιστημίου, έβαλε λουκέτο. Όπως αναφέρθηκε: «Σχεδόν ένας αιώνας πέρασε! Το “Αιγαίον” κλείνει εδώ έναν κύκλο.Αισιοδοξούμε να γλυκάνουμε και πάλι τους πελάτες μας σε νέες συνθήκες στο προσεχές μέλλον!».
Η ανακοίνωση για το λουκέτο:
Η ανακοίνωση του ιστότοπου ενός απο τα ιστορικότερα καταστήματα της Αθήνας έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα του «λουκέτου» στην Πανεπιστημίου αριθμός 46. Ο λόγος για το νεοκλασσικό κτήριο κατασκευής 1890 που από το 1926 στεγάζει τους περίφημους «Λουκουμάδες Αιγαίον».
Ακόμα ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα παραδοσιακά στέκια της Αθήνας κλείνει, προκαλώντας προβληματισμό.
Από το 1926, οι Λουκουμάδες Αιγαίον, ιστορικό κατάστημα του κέντρου της Αθήνας, γλύκαιναν ακατάπαυστα την πόλη με τους λαχταριστούς τους λουκουμάδες. Ένας ολόκληρος αιώνας παράδοσης στο ημιυπόγειο κατάστημα της Πανεπιστημίου με την μυρωδιά της χιώτικης συνταγής του Γεωργίου Φύλλα, η οποία άντεξε στον χρόνο, αλλά όχι στην δύσκολη οικονομική πραγματικότητα.
Τα τελευταία χρόνια ο συνεχιστής της επιχείρησης και συνονόματος εγγονός του προσπαθούσε με κάθε τρόπο να βάλει σε τάξη τα χρέη, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Οι επιπλέον φόροι, το υψηλό ενοίκιο και η σημαντική πτώση της κίνησης οδήγησαν στο λουκέτο έπειτα από 91 χρόνια.
Το κατάστημα Λουκουμάδες Αιγαίον, από την ίδρυσή του και μετά, στεγάστηκε στο νεοκλασικό κτίριο κατασκευής του 1890 στην οδό Πανεπιστημίου 46 και Χαριλάου Τρικούπη, στο κέντρο της Αθήνας. Ο Γιώργος Φύλλας, με καταγωγή από τα Μεστά της Χίου, ήρθε στην Αθήνα για δουλειά και αποφάσισε να ανοίξει ένα καφενείο με την ίδια επωνυμία ως μέλος της Αδελφότητας Καφεπωλών Αθηνών.
Λίγα χρόνια αργότερα, εισάγει στον τιμοκατάλογό του τον λουκουμά, βασισμένο σε μια παραδοσιακή χιώτικη συνταγή της μητέρας του, που το αναγάγει σε περιώνυμο αθηναϊκό στέκι και θα του δώσει ιδιαίτερη φήμη έως σήμερα. Οι Λουκουμάδες Αιγαίον, που προπολεμικά συναγωνίζονταν αρκετά καταστήματα του είδους στην περιοχή, θα επικρατήσουν, μεταφέροντας έναν σχεδόν ολόκληρο αιώνα παράδοσης.
Η φιλοσοφία του ιδιοκτήτη ήταν μία: να διατηρήσει τον χαρακτήρα μιας πιστής οικογενειακής επιχείρησης, που του επέτρεψε τελικά, να μεταφέρει γνήσια μέχρι σήμερα κάτι από την ατμόσφαιρα και την κουλτούρα του παραδοσιακού αυτού γλυκού, της παραδοσιακής γεύσης και της εμπειρίας της στο ανάλογο παραδοσιακό περιβάλλον.
Παρ’ όλη την εξέλιξη της σύγχρονης ζαχαροπλαστικής, το Αιγαίον έμεινε ανέπαφο και ανεπηρέαστο, διαιωνίζοντας μια υγιεινή, παραδοσιακή, γλυκιά συνήθεια της ελληνικής κουζίνας που τελικά τους κέρδισε όλους.
Τον ιδρυτή του καταστήματος, Γεώργιο Φύλλα, διαδέχονται το 1973 τα παιδιά του. Αποκομίζοντας ήδη από μικροί μια σχετική εμπειρία του καταστήματος, ο Μιχάλης και ο Ευγένιος Φύλλας παίρνουν την διοίκηση στα χέρια τους, το ανακαινίζουν, το επεκτείνουν και το οργανώνουν σε βελτιωμένα πρότυπα. Έχοντας και οι δυο κάνει ανώτατες σπουδές, ο πρώτος μηχανολόγου ενώ ο δεύτερος οικονομικών, καταφέρνουν να το στήσουν και να το ενδυναμώσουν σε πρότυπα σύγχρονης ανταγωνιστικής επιχείρησης.
Την επιχείρηση συνέχισε ο γιος του Μιχάλη Φύλλα, Γιώργος, ο οποίος, θέλοντας να αξιοποιήσει το πτυχίο του στην Διοίκηση Επιχειρήσεων και στα Οικονομικά, επενδύοντας στη διατήρηση και εξέλιξη της οικογενειακής επιχείρησης, πάντα με σεβασμό στο όνομα, στη φήμη, στο ίδιο το προϊόν και κατ’ επέκταση στην παράδοση και στην ιστορία.
Tο Αιγαίον συνέχισε να ελίσσεται μέσα στις απαιτήσεις μιας ανταγωνιστικής αγοράς, πραγματοποίησε καινοτόμες γευστικές προτάσεις που συμπλήρωσαν τις σύγχρονες τάσεις της γευστικής επιθυμίας, με σεβασμό στην ποιότητα και την παράδοση, ενώ έκανε σημαντική στροφή προς τον ευρύτερο επαγγελματικό χώρο του επισιτισμού, με διευρυμένες συνεργασίες.