Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε καταδίκασαν -κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους- τις «συνεχιζόμενες αποσταθεροποιητικές και προκλητικές ενέργειες» της Βόρειας Κορέας μετά την έκτη δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ την Κυριακή, αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τραμπ διαβεβαίωσε εκ νέου ότι η Ουάσινγκτον θα υπερασπίσει τον εαυτό της και τους συμμάχους της «χρησιμοποιώντας το πλήρες φάσμα των διπλωματικών, συμβατικών και πυρηνικών δυνατοτήτων που έχουμε στη διάθεσή μας», προστίθεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.
«Οι δύο ηγέτες καταδίκασαν τις συνεχιζόμενες αποσταθεροποιητικές και προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας, επιβεβαίωσαν τις απαρασάλευτες αμοιβαίες δεσμεύσεις τους για την άμυνα των δύο χωρών, και δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία» τους, αναφέρει η ανακοίνωση.
Συνομιλία ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ιαπωνίας
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τάρο Κόνο δήλωσε ότι συμφώνησε με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον να συνεργαστούν στενά για να ασκηθεί περισσότερη πίεση στη Βόρεια Κορέα μέσω των Ηνωμένων Εθνών.
«Συμφωνήσαμε (να συνεχιστεί) η στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ για να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση στη Βόρεια Κορέα και στον ΟΗΕ», κι ιδιαίτερα για «την υιοθέτηση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε ο Κόνο σε δημοσιογράφους μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον Τίλερσον, μία ημέρα αφότου η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην έκτη της δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου.
Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση εναντίον της Βόρειας Κορέας.
Ειδικότερα, ο Τραμπ αποχωρώντας από μια θρησκευτική εκδήλωση απάντησε με ένα αινιγματικό «θα δούμε» σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε εάν οι ΗΠΑ πρόκειται να επιτεθούν στην Πιονγκγιάνγκ, μετά την νέα προκλητική δοκιμή.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε επίσης στο Twitter πως εξετάζει το ενδεχόμενο να διακόψει τις εμπορικές σχέσεις με οποιαδήποτε χώρα έχει συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα.
Την ίδια ώρα οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας και του στρατού ξηράς διεξήγαγαν νωρίς το πρωί μια άσκηση σε αντίδραση στην πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του επιτελείου, τα γυμνάσια στοχοθέτησαν την περιοχή της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας όπου έγινε η χθεσινή δοκιμή.
Η άσκηση προσομοίωσε την εκτόξευση πυραύλων αέρος-επιφάνειας και βαλλιστικών πυραύλων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του νοτιοκορεάτικο γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας. Τα σημερινά γυμνάσια έγιναν με τη συμμετοχή μόνο νοτιοκορεατικών δυνάμεων, αλλά ετοιμάζονται νέα με τη συμμετοχή των δυνάμεων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα, προστίθεται.
[Η φωτογραφία δεν χρονολογείται, την μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο της Βόρειας Κορέας KCNA, την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου]
Δοκιμή βόμβας υδρογόνου
Παγκόσμιος τρόμος επικράτησε την Κυριακή, 3 Σεπτέμβρη, μετά την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου (H), όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας.
Η Πιονγιάνγκ υποστήριξε ότι έχει αναπτύξει μια πιο προηγμένη πυρηνική βόμβα με «μεγάλη καταστρεπτική δύναμη». Aς σημειωθεί ότι η βόμβα Η είναι πολύ πιο ισχυρή από την πυρηνική βόμβα (Α).
Η δοκιμή από την Πιονγκγιάνγκ μιας βόμβας υδρογόνου ήταν «πρωτοφανώς μεγάλης ισχύος», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας (KCNA).
«Η απόλυτη επιτυχία της δοκιμής της βόμβας υδρογόνου (…) σηματοδότησε ένα πολύ σημαντικό βήμα στον (…) τελικό στόχο της ολοκλήρωσης της (…) πυρηνικής δύναμης» της Βόρειας Κορέας, πρόσθεσε το KCNA.
Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο, η δοκιμή της βόμβας υδρογόνου έγινε προκειμένου να εξεταστεί «η ακρίβεια (…) της κατασκευής μιας βόμβας υδρογόνου που μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM)».
«Δεν υπήρξε ούτε (…) διαρροή ραδιενεργών υλικών ούτε κάποια επίπτωση στο περιβάλλον της γύρω περιοχής», κατέληξε το KCNA.
Μάλιστα η Πιονγιάνγκ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Κιμ Γιόνγκ Ουν επιθεωρώντας την «βόμβα υδρογόνου» η οποία θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε βαλλιστικό πύραυλο με δυνατότητα να πλήξει τις ΗΠΑ. Πρόκειται για την έκτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και την πρώτη μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ.
Το απόγευμα συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει το απόγευμα της Δευτέρας, για την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας. Η συνεδρίαση θα γίνει στις 17:00 (ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με την δήλωση της αποστολής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Νότιας Κορέας.
Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας χαρακτηρίζοντάς τη «βαθιά αποσταθεροποιητική για την περιφερειακή ασφάλεια».