Το πρόβλημα των ελλείψεων σε αίμα οξύνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, αν και προσθέτουν πως υπάρχει τεράστια αναντιστοιχία ανάμεσα στις ανάγκες και στη διαθεσιμότητα αίματος διαχρονικά.
Τα αίτια, σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), είναι πολλαπλά:
– Σε επίπεδο εκπαίδευσης και διαπαιδαγώγησης του πληθυσμού.
– Σε επίπεδο οργάνωσης λήψης και διάθεσης των οργανωμένων τμημάτων στα δημόσια νοσοκομεία.
Η Ένωση σημειώνει πως έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει «την υποβάθμιση συνολικά των αιμοδοσιών τα τελευταία χρόνια και το κλείσιμο μερικών μονάδων (Νοσοκομείο Πατησίων, αιμοδοσία ΙΚΑ οδού Πειραιώς κ.λπ.) καθώς και τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού στις αιμοδοσίες που λειτουργούν».
«Δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία το γεγονός ότι τους καλοκαιρινούς μήνες δεν γίνονται εξορμήσεις αιμοδοσίας και το γεγονός ότι την ίδια περίοδο έχουμε αύξηση τροχαίων ατυχημάτων. Επίσης, την ίδια περίοδο πρέπει να αντιμετωπίζονται και τα προγραμματισμένα» αναφέρει και προσθέτει:
Εμείς σαν νοσοκομειακοί γιατροί αναδεικνύουμε για ακόμα μία φορά το σοβαρό αυτό θέμα και διεκδικούμε:
Να ανοίξουν όλες οι αιμοδοσίες που έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια.
Να γίνει άμεση πρόσληψη προσωπικού όλων των κλάδων (γιατρών, νοσηλευτών, τεχνολόγων, διοικητικών), ώστε να αυξηθούν οι βάρδιες λειτουργίας για τους αιμοδότες και να υπάρχει δυνατότητα πλήρους προγράμματος εξορμήσεων όλο το χρόνο.
Σύγχρονο εξοπλισμό, επαρκείς χώρους και κάλυψη όλων των αναγκών σε αντιδραστήρια για τις αιμοδοσίες.
Η ΕΙΝΑΠ υπογραμμίζει ότι εάν δεν υλοποιηθούν οι παραπάνω προϋποθέσεις, όσες ηρωικές προσπάθειες και να κάνει το προσωπικό, το πρόβλημα θα υπάρχει.
«Οι πρόσφατες υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας για συνολική αναμόρφωση του συστήματος αιμοδοσίας είναι κενό γράμμα στο βαθμό που δεν αλλάζουν κατεύθυνση οι πολιτικές και οι αντιλήψεις που αντιμετωπίζουν ακόμα και το αίμα ως πεδίο επιχειρηματικής δράσης και συνεχίζουν τη διαδικασία αγοραπωλησίας – εισαγωγών αίματος» προσθέτει.
Εμείς, εκτός από τον αγώνα και τη διεκδίκηση, καλούμε όλους τους συναδέλφους να δίνουν σε σταθερή βάση αίμα, δίνοντας το παράδειγμα στον υπόλοιπο πληθυσμό, καταλήγει.