Πολιτική

Εσθονός υπουργός Δικαιοσύνης σε Κοντονή: “Καμία διαφορά μεταξύ ναζισμού, φασισμού και κομμουνισμού”

Ο Εσθονός υπουργός σε επιστολή του προς τον Σταύρο Κοντονή αναφέρεται στην άρνηση του Έλληνα ομολόγου του να παραστεί στο συνέδριο για τα εγκλήματα ναζισμού και κομμουνισμού.

Δηκτική επιστολή προς τον Έλληνα ομόλογό απέστειλε ο Εσθονός υπουργός Δικαιοσύνης Ούρμας Ρέινζαλου, μετά την άρνηση του Σταύρου Κοντονή να δώσει το "παρών" σε συνέδριο με θέμα τα "εγκλήματα των κομμουνιστικών καθεστώτων".

Στην επιστολή, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του εσθονικού υπουργείου, αναφέρεται πως η «καταδίκη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας θα πρέπει να είναι πολύ σημαντικά για τους υπουργούς Δικαιοσύνης των οποίων υποχρέωση είναι να διαφυλάττουν και να υπηρετούν το νόμο και την τάξη». 

Αρχικά, ο Εσθονός υπουργός σημειώνει πως λυπάται για την απόφαση του κ. Κοντονή «εκτιμά την εξήγησή του για την άρνησή του να παραστεί», ενώ εκφράζει τη διαφωνία του σχετικά με την επιχειρηματολογία του Έλληνα ομολόγου του.

Όπως τονίζει δεν θέλει να ανοίξει «ντιμπέιτ» για την ευρωπαϊκή ιστορία του 20ου αιώνα – ένα έργο, που όπως ισχυρίζεται, ανήκει στους ιστορικούς, τους δικηγόρους, τους φιλοσόφους αλλά και τους πολιτικούς επιστήμονες. 

«Εμείς είμαστε πολιτικοί και η δουλειά μας είναι να διασφαλίζουμε τις αξίες και τις αρετές» αναφέρει χαρακτηριστικά, και συμπληρώνει: «Αυτός είναι και ο λόγος που αντιτίθεμαι σε οποιαδήποτε ιδεολογία και πολιτικό κίνημα που αναιρεί αυτές τις αξίες και τις καταπατά όταν βρεθεί στην εξουσία. Από αυτής της άποψης δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στον Ναζισμό, στον Φασισμό και στον Κομμουνισμό. Όλες αυτές οι ιδεολογίες ισχυρίζονταν το δίκαιο, στο όνομα των στρεβλωμένων τους ιδεών για το μέλλον…». 

Παράλληλα, ο Ρέινζαλου χρησιμοποιεί το βιβλίο «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» ως παράδειγμα για το πώς έμαθαν οι Εσθονοί για την ελληνική αντίσταση κατά των Γερμανών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αφήνει δε, να εννοηθεί ότι και οι Έλληνες θα μπορούσαν να είχαν μάθει τι συνέβη στα σοβιετικά γκουλάγκ, καθώς τα βιβλία του νομπελίστα Αλεξάντερ Σολζενίτσιν, όπως το «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ», έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα από το 1974.