Τo doodle της Google τιμά έναν από τους πρωτοπόρους κινηματογραφιστές, τον Τζέιμς Γιονγκ Χάου.
Τον άνθρωπο που χρησιμοποίησε τις σκιές και έναν από τους πρώτους που χρησιμοποίησε τη βαθιά εστίαση.
Για τον Κινέζο κινηματογραφιστή μπορεί να έχουν ειπωθεί πολλά, ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν γνωρίζουμε για εκείνον. Η πυγμαχία, τα Όσκαρ, ο διαφυλετικός γάμος και ο μακαρθισμός.
Ο Οσκαρικός κινηματογραφιστής
Ο Τζέιμς Γιονγκ Χάου ήταν Κινέζος κινηματογραφιστής με καριέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Συμμετείχε σε πάνω από 130 ταινίες. Την περίοδο 1930-40 ήταν ένας από τους πιο περιζήτητους κινηματογραφιστές του Χόλιγουντ. Υπήρξε δέκα φορές υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας, κερδίζοντας, τελικά, δύο, ένα για τη δουλειά του στο Στιγματισμένο ρόδο και το Άγριος σαν θύελλα.
Ο Τζέιμς Γιονγκ Χάου θεωρείται ένας από τους δέκα πιο σημαίνοντες κινηματογραφιστές, σε μία επισκόπηση της International Cinematographers Guild.
Από την πυγμαχία στην έβδομη τέχνη
Γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου 1899 στην πόλη Ταϊσάν της νοτιοδυτικής Κίνας και σε ηλικία 5 ετών μετακόμισε με τα λοιπά μέλη της οικογένειά τους στις ΗΠΑ, όπου ο πατέρας του εργαζόταν στην κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου. Στα εφηβικά του χρόνια ασχολήθηκε με την πυγμαχία και στην συνέχεια έκανε διάφορες δουλειές για να επιβιώσει.
Στο Λος Άντζελες δούλεψε σε ένα στούντιο παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών. Εκεί, ο Τζέιμς Γιονγκ Χάου διδάχθηκε πολλά από τον διάσημο σκηνοθέτη Σεσίλ ΝτεΜιλ, που τον προσέλαβε ως βοηθό κάμεραμαν.
Γρήγορα, ανέβηκε την ιεραρχία του επαγγέλματός του και κατά την διάρκεια των δεκαετιών του 1930 και του 1940 ήταν ένας από τους πιο περιζήτητους διευθυντές φωτογραφίας στο Χόλιγουντ.
Ο διαφυλετικός γάμος και ο μακαρθισμός
Ήταν παντρεμένος από το 1937 με την συγγραφέα και κριτικό λογοτεχνίας Σονόρα Μπαμπ (1907-2005), αλλά ο γάμος τους αναγνωρίστηκε μόλις το 1948, καθώς μέχρι τότε απαγορεύονταν οι διαφυλετικοί γάμοι στην πολιτεία της Καλιφόρνιας.
Την δεκαετία του 1950, κατά την εποχή του λεγόμενου «Ερυθρού Τρόμου» και του επακολουθήσαντος Μακαρθισμού, ο Τζέιμς Γιονγκ Χάου βρέθηκε στον προθάλαμο των «μαυροπινακισμένων» του Χόλιγουντ, εξαιτίας της πολιτικής δραστηριότητας της συζύγου του, η οποία προσφέρθηκε να μεταναστεύσει στο Μεξικό για να μην προκαλέσει προβλήματα στην καριέρα του.
Ο Τζέιμς Γιονγκ Χάου πέθανε στις 12 Ιουλίου 1976 στο Χόλιγουντ, σε ηλικία 76 ετών.