Ο Γκάμπριελ δήλωσε στην εφημερίδα Bild αναφερόμενος στον Τραμπ και στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι το Βερολίνο είναι αντιμέτωπο στη Δύση και στην Ανατολή με ηγέτες που πιστεύουν "όχι στην ισχύ του δικαίου, αλλά στο δίκαιο του ισχυρού".
Με τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία να απέχουν λιγότερο από έναν μήνα, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Γκάμπριελ δυσκολεύονται να αποστασιοποιηθούν έπειτα από τέσσερα χρόνια συγκυβέρνησης με την Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ. Η εκστρατεία τους, κατά την οποία προσπάθησαν να δώσουν την έμφαση στην καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, δεν μοιάζει να συγκίνησε τους ψηφοφόρους.
Η τοποθέτηση του Γκάμπριελ ακολουθεί σχόλια που έκανε ο Μάρτιν Σουλτς—ο υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία—νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν επέκρινε τα σχέδια της Μέρκελ για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και εξήγγειλε ότι εάν εκλεγεί θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να πάρουν από τη γερμανική επικράτεια τα πυρηνικά τους όπλα.
"Βρισκόμαστε στον Ψυχρό Πόλεμο 2,0", είπε. "Ακριβώς στη μέση. Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση πυρηνικών εξοπλισμών σε Ανατολή και Δύση". Ο Πούτιν και ο Τραμπ πιστεύουν ότι οι σχέσεις μεταξύ των λαών και των κρατών αφορούν "μόνο τη σύγκρουση", συνέχισε ο Γκάμπριελ. "Δεν δίνουν την έμφαση (…) στην ισχύ του δικαίου, αλλά στο δίκαιο του ισχυρού", επέμεινε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στις δηλώσεις του στην εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας.
Η Μέρκελ μοιάζει να θεωρεί ότι θα εξασφαλίσει την εύνοια του Τραμπ αν αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες της Γερμανίας στα 70 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, συνέχισε. "Πιστεύω ότι αυτό είναι βαρύ σφάλμα".
Η Γερμανία και άλλες χώρες μέλη του NATO είχαν δεσμευθεί να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους πριν εκλεγεί ο Τραμπ.
Αν και οι περισσότερες αύξησαν τις δαπάνες για τις ένοπλες δυνάμεις τους, λιγοστές εκπλήρωσαν τον στόχο του 2% κι η Γερμανία δεν είναι μια από αυτές.
Ακόμη, ο Γκάμπριελ απέκρουσε τις επικρίσεις των συντηρητικών της Μέρκελ εναντίον του άλλοτε καγκελάριου του SPD Γκέρχαρντ Σρέντερ επειδή ανέλαβε θέσεις σε ρωσικές εταιρείες του τομέα της ενέργειας που συνδέονται με το Κρεμλίνο, με πιο πρόσφατη την πρόσληψή του από τη Rosneft.
"Όταν πρόκειται για την απελευθέρωση κρατούμενων των ρώσων αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία, (τα στελέχη της CDU) χαίρονται που ο Σρέντερ μιλάει απευθείας με τον Πούτιν. Αλλά σε μια εκστρατεία εναντίον του SPD, το αξιοποιούν για μικροκομματικούς σκοπούς. Το βρίσκω φτηνό", είπε.
Με τη γερμανική οικονομία να συνεχίζει να αναπτύσσεται και τα στοιχεία να δείχνουν μείωση της ανεργίας, οι δημοσκοπήσεις φέρουν τους συντηρητικούς της Μέρκελ να διατηρούν προβάδισμα που φθάνει ακόμη και τις 17 εκατοστιαίες μονάδες έναντι του SPD.