Κόσμος

Κύπρος: Έρευνα για δημοσίους υπαλλήλους που εμφανίζονταν ως προπονητές ποδοσφαίρου

O κατάλογος ο οποίος είχε κοινοποιηθεί στη Βουλή περιλαμβάνει 60 ονόματα.

Ένας μακρύς κατάλογος με ονόματα δημοσίων υπαλλήλων που φέρονται να εργάζονταν παράνομα πέρυσι ως προπονητές ποδοσφαίρου σε ακαδημίες και ομάδες διάφορων κατηγοριών βρίσκεται ενώπιον του Γενικού Ελεγκτή και του Υπουργείου Εργασίας της Κύπρου που διεξάγουν παράλληλες έρευνες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ”Ο Φιλελεύθερος”, ο κατάλογος ο οποίος είχε κοινοποιηθεί στη Βουλή περιλαμβάνει 60 ονόματα υπαλλήλων του δημοσίου όπως αστυνομικών, εκπαιδευτικών, στρατιωτικών καθώς και υπαλλήλων της ΑΗΚ, ΑΤΗΚ και δήμων, ενώ καταγράφονται και οι ομάδες στις οποίες φέρονται να εργάζονταν.

Τι λέει ο σύνδεσμος προπονητών

Μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, ο σύνδεσμος προπονητών Κύπρου τοποθετείται για το ζήτημα που προέκυψε με μέλη του συνδέσμου που είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για ενέργειες του συνδέσμου προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα.

Αναλυτικά:

«Αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» ημερομηνίας 17 Αυγούστου 2017 και με τίτλο «το πρωί δημόσιοι υπάλληλοι, το απόγευμα προπονητές», ο Σύνδεσμος Κύπριων Προπονητών Ποδοσφαίρου επιθυμεί να αναφέρει τα ακόλουθα:

– Η ανώνυμη καταγγελία κατά 60 συναδέλφων, στην οποία αναφέρεται η εφημερίδα, είναι εις γνώση του Συνδέσμου, στον οποίο έχει κοινοποιηθεί.

– Οι 60 προπονητές που καταγγέλθηκαν έχουν ενημερωθεί και έχουν κληθεί σε συνάντηση, στις 4 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 20:00 στο ΓΣΠ, προκειμένου να συζητηθούν τρόποι χειρισμού της υπόθεσης.

– Η καταγγελία έχει ανακριβή και ψευδή στοιχεία, καθώς περιλαμβάνει ονόματα προπονητών ορισμένοι εκ των οποίων δεν είναι υπάλληλοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

– Ο Σύνδεσμος έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την κατοχύρωση του επαγγέλματος του προπονητή ποδοσφαίρου – το οποίο συνάμα αποτελεί και λειτούργημα- μέσω της εισαγωγής του ενιαίου συμβολαίου και του κατώτατου μισθού προπονητή. Με τη θεσμοθέτηση των πιο πάνω θα λυθεί σημαντικό μέρος του προβλήματος, όπως αυτό περιγράφεται στην ανώνυμη καταγγελία.

– Ο Σύνδεσμος Προπονητών βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την AEFCA, τον Συνασπισμό των Ευρωπαϊκών Συνδέσμων Προπονητών – πρόσφατα παρέστη στο Νομικό Συμπόσιο της AEFCA στην Πορτογαλία, αλλά και με το Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προκειμένου η γραμμή που ακολουθείται στα πιο πάνω θέματα να είναι αφενός κοινή και αφετέρου σύμφωνη με τις οδηγίες τόσο της UEFA όσο και με της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σύννομη με το δίκαιο της Κύπρου. Επίσης, ο Σύνδεσμος Προπονητών είναι σε επαφή και με τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα.

Τέλος, ο Σύνδεσμος Προπονητών εκφράζει την αντίθεσή του στον τρόπο με τον οποίο επέλεξαν να χειριστούν την υπόθεση οι καταγγέλλοντες, καθώς εάν όντως προέρχονται από το χώρο της προπονητικής όπως υποστηρίζουν, ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι ενήργησαν αντισυναδελφικά, διότι θα έπρεπε πρώτα να αναφέρουν την υπόθεση στο Σύνδεσμο και κατόπιν να ακολουθήσουν άλλες οδούς, εφόσον κάτι τέτοιο κρινόταν αναγκαίο.

Ως Σύνδεσμος Κύπριων Προπονητών Ποδοσφαίρου είμαστε στη διάθεση όλων των αρμόδιων φορέων, ώστε να εργαστούμε από κοινού για να βρεθούν να κατοχυρώσουμε ότι η άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή ποδοσφαίρου είναι σύμφωνη με τους νόμους και τους κανονισμούς τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς αποφυγή φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού ή παραβίασης της νομοθεσίας».