«Οι τραπεζικοί μας λογαριασμοί δεσμεύτηκαν και το Turan κινδυνεύει να κλείσει ανά πάσα στιγμή», σημείωσε ο διευθυντής του πρακτορείου ειδήσεων, ο Μεχμάν Αλίεφ.
Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας έρευνας για ανεξόφλητες φορολογικές οφειλές του πρακτορείου ύψους περίπου 19.000 ευρώ. Ο Μεχμάν Αλίεφ διαβεβαίωσε ότι η κατηγορία περί ανεξόφλητων οφειλών του πρακτορείου στο δημόσιο είναι ψευδής.
Το πρακτορείο είναι ένα από τα λιγοστά μέσα ενημέρωσης στο Αζερμπαϊτζάν που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση του Ιλάμ Αλίεφ, ο οποίος κυβερνά με σιδηρά πυγμή αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία που βρέχεται από την Κασπία.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) κατήγγειλε το πάγωμα των λογαριασμών του πρακτορείου ειδήσεων κάνοντας λόγο για μια «νέα περίπτωση βάρβαρης καταστολής των επικριτικών μέσων ενημέρωσης» από μέρους της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν.
«Η χρήση ψευδών κατηγοριών που συνδέονται με φορολογικά θέματα για την καταδίκη δημοσιογράφων που ασκούν κριτική δεν είναι κάτι καινούργιο στο Αζερμπαϊτζάν», επισήμανε ένα στέλεχος της ΜΚΟ αυτής αρμόδιο για την περιοχή του νότιου Καυκάσου, ο Γκιόργκι Γκόγκια.
Το Αζερμπαϊτζάν δέχεται συχνά επικρίσεις από διεθνείς ΜΚΟ, οι οποίες καταγγέλλουν την κρατική καταστολή σε βάρος υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επικριτών του προέδρου Ιλάμ Αλίεφ. Ο τελευταίος διαψεύδει αυτά που του καταμαρτυρούν.
Η ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF) τοποθέτησε το Αζερμπαϊτζάν στην 162η θέση από τις 180 της παγκόσμιας κατάταξής της για το 2017 όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου.
Ο Ιλάμ Αλίεφ ανέλαβε την εξουσία το 2003, μετά τον θάνατο του πατέρα του Χαϊντάρ Αλίεφ, πρώην αξιωματικού της KGB ο οποίος κυβέρνησε την πάλαι ποτέ σοβιετική δημοκρατία τη δεκαετία του 1980 και κατόπιν από το 1993 ως το 2003.