Video

Τσίπρας μετά την αυτοψία στα καμένα: Αποφύγαμε τα χειρότερα – Περιορισμένη η καταστροφή (vids)

Το μήνυμά του προς τους πυροσβέστες. "Ευτυχώς δεν έχουμε θύματα" είπε -μεταξύ άλλων- και τόνισε: "Να είμαστε σε εγρήγορση γιατί τα μελτέμια κρατούν όλο το μήνα και να έχουμε το νου μας για τις αναζωπυρώσεις".

Τέσσερις ημέρες μετά το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε σήμερα τις πληγείσες περιοχές, όπου εκτίμηση ότι η καταστροφή είναι περιορισμένη.

Ο πρωθυπουργός όσες ημέρες η πυρκαγιά κατέστρεφε δάση και περιουσίες ήταν άφαντος και είχε κάνει απλώς τρεις αναρτήσεις στο twitter. Τον πρωθυπουργό μετέφερε στο Τατόι ένα στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Χιούι και από εκεί απογειώθηκε ελικόπτερο της πυροσβεστικής προκειμένου να τον μεταφέρει πάνω από τις καμένες περιοχές.

Την αμέριστη συμπαράσταση και απέραντη ευγνωμοσύνη του προς τα μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος που έδωσαν και δίνουν τη μάχη για να ελεγχθεί η μεγάλη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική εξέφρασε ο πρωθυπουργός μέσω ασυρμάτου στο πεδίο των πυρκαγιών, ενώ εκτίμησε ότι έχουν καταστραφεί 15.000 στρέμματα, λέγοντας ότι η φωτιά που ξεκίνησε από το Σέσι το 2009 και έφτασε στο Γραμματικό έκαψε 150.000 στρέμματα. 

Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες σήμερα, «αποφύγαμε τα χειρότερα», σημείωσε συμπερασματικά ο πρωθυπουργός, λέγοντας για άλλη μια φορά, «ένα μεγάλο ευχαριστώ» και εκφράζοντας τη «βαθιά ευγνωμοσύνη του».

«Το επίτευγμα είναι πολύ μεγάλο», είπε ο πρωθυπουργός, που πρόσθεσε πως το σημαντικό είναι πως έγιναν όλα χωρίς να υπάρξει τραυματισμός. Ειδικά όσον αφορά στην εκκένωση των παιδικών κατασκηνώσεων, είπε: «Αυτό ήταν το πιο συγκινητικό, μου είπε ο αρχηγός ότι πήρατε τα παιδάκια στα χέρια, η μία κατασκήνωση κινδύνεψε πραγματικά».

Στο διάλογο με τους αρμόδιους, ο διοικητής της Πυροσβεστικής συμφώνησε με τον πρωθυπουργό ότι απαιτείται δουλειά ακόμη για την πλήρη εξάλειψη των εστιών.

«Αποφύγαμε τα χειρότερα, ευτυχώς δεν έχουμε θύματα» είπε μεταξύ άλλων, τονίζοντας: «Να είμαστε σε εγρήγορση γιατί τα μελτέμια κρατούν όλο το μήνα και να έχουμε το νου μας για τις αναζωπυρώσεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας άκουσε από τον αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρο Φιλίππου, που ήταν στα μέτωπα της φωτιάς αδιαλείπτως όλο αυτό το διάστημα, πως το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου η κατάσταση ήταν απελπιστική, όμως με ολονύκτια υπερπροσπάθεια οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να ανακόψουν την πορεία της και να την περιορίσουν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, στη συνέχεια, θα επισκεφθεί τους πυροσβέστες στο πεδίο των επιχειρήσεων. Θα ακολουθήσει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή Υπουργών.

Πρόκειται για μία σύσκεψη το αποτέλεσμα της οποίας αναμένεται με ενδιαφέρον αφού πλέον οι φωτιές έχουν σβήσει και η κατάσταση φανέρωσε πως ο μηχανισμός ήταν απροετοίμαστος.