Υπάρχει ένας τουριστικός προορισμός στη Βόρεια Ελλάδα, που κάθε χρόνο παρουσιάζει αύξηση επισκεπτών, με πληρότητα κλινών έως και τον Σεπτέμβριο, καθώς διαθέτει δεκάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής, τα οποία έχουν αποσπάσει αρκετές γαλάζιες σημαίες. Και αν το μυαλό πάει μοιραία -και δικαίως- στη Χαλκιδική ή την Πιερία, στην πραγματικότητα ο προορισμός αυτός βρίσκεται …στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της προάστια, με τις πιο απομακρυσμένες ακτές του ν’ απέχουν από το κέντρο της πόλης κάτι παραπάνω από μισή ώρα.
Ο λόγος για τον δήμο Θερμαϊκού και τις ακτές της Περαίας, της Επανομής, των Νέων Επιβατών, της Αγίας Τριάδας και της Μηχανιώνας, που κάθε Σαββατοκύριακο «βουλιάζουν» από Θεσσαλονικείς, οι οποίοι εν μέσω κρίσης αναζητούν λίγη δροσιά σε κοντινές παραλίες -μεταβαίνοντας εκεί με ΙΧ, αστικά λεωφορεία ή και με τα καραβάκια- ή έχουν αποκτήσει μόνιμη κατοικία στην περιοχή και πηγαινοέρχονται στην εργασία τους καθημερινά.
Πάντως, ο μέσος τουρίστας που διανυκτερεύει στην περιοχή δεν είναι Έλληνας, αλλά αλλοδαπός και κυρίως Βαλκάνιος, ενώ δεν λείπουν οι ξένοι, που τα τελευταία χρόνια σπεύδουν να αποκτήσουν δεύτερο σπίτι στον «ζωσμένο από θάλασσα δήμο με τα πολλά θέλγητρα: χρυσαφένιες αμμουδιές, γραφικά ταβερνάκια με φρέσκο ψάρι «πάνω στο κύμα» και «ψαγμένα» μπαράκια για όσους θέλουν να κλείσουν τη μέρα τους με ένα ποτό ατενίζοντας τον Θερμαϊκό Κόλπο.
«Αγκάθια» για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή αποτελούν πάντως η προσπελασιμότητα (παρότι υπάρχουν τα αστικά λεωφορεία, που μεταφέρουν δεκάδες χιλιάδες επιβάτες κάθε καλοκαίρι, αλλά και τα καραβάκια), η διάβρωση των ακτών και η ελλιπής εκμετάλλευση των δημόσιων ακινήτων στην περιοχή, που παραμένουν ανενεργά, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, σύμφωνα με τον οποίο ο δήμος σχεδιάζει σημαντικές επενδύσεις, ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την τουριστική ανάπτυξη, ενώ συγχρόνως προχωρά σε διαγωνισμούς για τη μίσθωση ακινήτων από ιδιώτες.
Με την ευκαιρία της περαιτέρω αύξησης της δημοτικότητας των ακτών του δήμου Θερμαϊκού φέτος, σε σχέση με πέρυσι, ο κ. Μαυρομάτης μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το τουριστικό προφίλ του δήμου, ο οποίος «μετράει περίπου 60 χιλιόμετρα ακτογραμμής και διαθέτει τέσσερις γαλάζιες σημαίες, από μία στην Περαία, στους Ν. Επιβάτες, στην Αγία Τριάδα και στην Επανομή». Επιπρόσθετα, επισημαίνει, στην περιοχή υπάρχει μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων, 64 στο σύνολο, σε κατηγορίες που ξεκινούν από δύο αστέρια και φτάνουν μέχρι και τα τέσσερα.
Αύξηση τουριστών κατά 20% το 2016, ενώ φέτος αναμένεται άνοδος 15%
Κατά τον κ.Μαυρομάτη, ο μέσος τουρίστας που διανυκτερεύει στον δήμο Θερμαϊκού δεν είναι ‘Ελληνας, αλλά αλλοδαπός και προέρχεται -ως επί το πλείστον- από χώρες όπως η Βουλγαρία, η Σερβία, η πΓΔΜ, αλλά και η Ρωσία. Συνολικά, το 2016 παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 20% σε σχέση με το 2015 στην τουριστική κίνηση και φέτος αναμένεται περαιτέρω άνοδος, κατά 15% σε σχέση με πέρυσι.
«Κάθε χρόνο παρατηρείται αύξηση των επισκεπτών στον δήμο μας και μάλιστα υπάρχει πληρότητα κλινών έως και το Σεπτέμβριο. Μας ευνοεί βεβαίως το γεγονός ότι βρισκόμαστε δίπλα στο αεροδρόμιο, αλλά και σε πολύ καθαρές θάλασσες οι οποίες όχι μόνο βραβεύονται με γαλάζιες σημαίες, αλλά και ελέγχονται σε τακτικότατη βάση με εξαιρετικά αποτελέσματα καθαρότητας» σημειώνει ο κ. Μαυρομάτης.
Αύξηση πληθυσμού κατά 155% σε μια εικοσαετία
Ερωτηθείς πώς έχει κινηθεί διαχρονικά ο πληθυσμός του δήμου τα τελευταία χρόνια, ο κ.Μαυρομάτης απαντά: «Βάσει των επίσημων στατιστικών στοιχείων ο πληθυσμός του δήμου μας έχει παρουσιάσει αλματώδη αύξηση, περίπου 155%, την τελευταία εικοσαετία. Το 1991, ο δήμος μετρούσε 19.500 περίπου μόνιμους κατοίκους ενώ σήμερα αριθμεί 50.264».