Υγεία

Διάρροια: Πώς θα καταλάβετε αν οφείλεται σε κάτι που φάγατε

Πότε να επισκεφτείτε γιατρό.

Η διάρροια είναι ένα πολύ συχνό γαστρεντερικό σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται είτε στη διατροφή είτε σε κάποια λοίμωξη.

Η διάρροια είναι κοινό σύμπτωμα και της δυσανεξίας, επομένως η αδιάγνωστη δυσανεξία στη λακτόζη ή τη γλουτένη είναι μία ακόμη πιθανή αιτία. Στην περίπτωση δυσανεξίας, η διάρροια συνοδεύεται και από άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως φούσκωμα ή κοιλιακές κράμπες.

Πώς όμως θα καταλάβετε αν η διάρροια οφείλεται σε κάτι που φάγατεΤο πρώτο που θα πρέπει να σκεφτείτε είναι αν κάνατε πρόσφατα κάποια δραστική αλλαγή στη διατροφή σας (π.χ. σημαντική αύξηση στην πρόσληψη φυτικών ινών). Θα πρέπει επίσης να αναλογιστείτε αν η διάρροια εμφανίζεται μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, όπως τα γαλακτοκομικά.

Ένα ημερολόγιο διατροφής μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις «ένοχες» τροφές.

Η διάρροια είναι επίσης κοινή παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων (π.χ. αντιβιοτικά ή φάρμακα που περιέχουν μαγνήσιο), οπότε αν αρχίσατε πρόσφατα κάποια αγωγή ελέγξτε το φύλλο οδηγιών του σκευάσματος.

Η διάρροια πιθανότατα δεν οφείλεται στη διατροφή ή σε δυσανεξία εάν:– τα κόπρανα περιέχουν αίμα ή πύον– συνοδεύεται από πυρετό– διαρκεί πολλές ημέρες

Πότε να επισκεφτείτε γιατρό

Το Αμερικανικό Κολέγιο Γαστρεντερολογίας συνιστά να επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν η διάρροια επιμένει για περισσότερο από 48 ώρες. Το ίδιο ισχύει εάν στα κόπρανα υπάρχουν ίχνη αίματος ή εάν η διάρροια συνδυάζεται με ισχυρό στομαχόπονο.

Τα βρέφη και οι ηλικιωμένοι είναι ομάδες επιρρεπείς στην αφυδάτωση, πράγμα που σημαίνει ότι η διάρροια μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη γι’ αυτές. Σημάδια αφυδάτωσης που πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη είναι τα εξής:

– μειωμένη παραγωγή ούρων

– αυξημένοι παλμοί καρδιάς

– ζαλάδα ή πνευματική σύγχυση