Ελλάδα

(upd) Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην ανατολική Αττική – Πέρασε την λεωφόρο Καλάμου

Νέα αναζωπύρωση στο Καπανδρίτι. Διεκόπη η κυκλοφορία από την έξοδο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας προς Μαρκόπουλο Ωρωπού. Δηλώσεις από την εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Αίτημα στην Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής προστασίας για διεθνή συνδρομή εναέριων μέσων.

Νέα αναζωπύρωση, σημειώθηκε λίγο πριν τις 20:00 στο Καπανδρίτι με το μέτωπο να αντιμετωπίζεται από αέρος από τρία ελικόπτερα. Στις 21:00 θα σταματήσουν οι εναέριες επιχειρήσεις.

Η πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού αυτό που φοβούνταν οι επιτελείς του κρατικού μηχανισμού πυρόσβεσης, συνέβη. Το μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς, πέρασε τελικά την λεωφόρο Καλάμου, και κατευθύνεται προς το Πολυδένδρι, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκαν από τον δήμο σπίτια στον οικισμό Σαλαμίδι.

Η Αστυνομία, λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης, διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων από την έξοδο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας προς Μαρκόπουλο Ωρωπού.

Η πυρκαγιά είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς, εκτός των άλλων, η μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσεται απο την καύση του πυκνού δάσους, δημιουργεί ένα μικροκλίμα στην περιοχή, με πολλαπλασιασμό της έντασης του ανέμου και τη δημιουργία ισχυρών ανοδικών ρευμάτων που δεν επιτρέπουν στα εναέρια μέσα (δεδομένα δεν είναι αρκετά και δεν φτάνουν) να κατέβουν πολύ χαμηλά και να κάνουν ρίψεις, ενώ και οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να πλησιάσουν. Για το λόγο αυτό, με την βοήθεια του στρατού και πολιτών γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Καπανδριτίου Μιχάλης Ντάσης μιλώντας στο ΣΚΑΪ ανέφερε πως η φωτιά στο Σαλαμίδι καίει ανεξέλεγκτη και ήδη εκκενώνονται σπίτια. Ήδη τρεις οικογένειες τα έχουν εγκαταλείψει και γίνονται προσπάθειες να υπάρξει επικοινωνία και με τους ενοίκους των υπόλοιπων κατοικιών ώστε να τα εκκενώσουν και αυτοί. Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πάντως επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει σχέδιο εκκένωσης του εν λόγω οικισμού και ότι η όποια εκκένωση γίνεται με πρωτοβουλία των ίδιων των κατοίκων ή παρότρυνση τοπικών αρχόντων. 

Δηλώσεις από την εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Η πυρκαγιά κατευθύνεται βορειοδυτικά και λόγω των ισχυρών ανέμων επεκτείνεται ταχύτατα με κατεύθυνση το Πολυδένδρι. Απηύθυνε έκκληση ακόμη στους κατοίκους να απομακρυνθούν κατόπιν υποδείξεων των αρχών. Έγινε ακόμη αίτημα στην Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής προστασίας για διεθνή συνδρομή εναέριων μέσων.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις και ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν τις προσπάθειες της πυροσβεστικής από το πρωί να ελέγξουν την φωτιά ενώ όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Τρίτης, η κυκλοφορία από Πολυδένδρι προς Λαμία και από τον κόμβο Μαρκοπούλου προς Αθήνα, έχει διακοπεί.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, απειλούνται σπίτια στο Σαλαμίδι, ενώ ήδη τρεις κατοικίες έχουν εκκενωθεί προληπτικά. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να μην προχωρήσει η πυρκαγιά προς τη Μαλακάσα.

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς του Π.Σ., η πυρκαγιά είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς, εκτός των άλλων, η μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσεται απο την καύση του πυκνού δάσους, δημιουργεί ένα μικροκλίμα στην περιοχή, με πολλαπλασιασμό της έντασης του ανέμου και τη δημιουργία ισχυρών ανοδικών ρευμάτων που δεν επιτρέπουν στα εναέρια μέσα να κατέβουν πολύ χαμηλά και να κάνουν ρίψεις, ενώ και οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να πλησιάσουν.

Για το λόγο αυτό, με την βοήθεια του στρατού και πολιτών γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.