Υγεία

Συμβουλές για την πρόληψη της οστεοπόρωσης

Έξι απλοί τρόποι για να την προλάβετε.

Η οστεοπόρωση είναι μία πάθηση που εκδηλώνεται σε προχωρημένη ηλικία και αφορά άνδρες και γυναίκες.

Η πρόληψη είναι το πιο κρίσιμο κομμάτι. Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητη η υιοθέτηση κάποιων απλών μέτρων από τη νεαρή ηλικία και από τα δύο φύλα.

Διατροφή

Μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο βοηθά στη διασφάλιση δυνατών, υγιών οστών. Η καλύτερη πηγή ασβεστίου στη διατροφή είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, τα αυγά και το τυρί. Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι καθημερινά θα πρέπει να καταναλώνετε περίπου ένα γραμμάριο ασβεστίου. Μισό λίτρο γάλα περιέχει περίπου τα 3/4 αυτής της ποσότητας (περιλαμβανομένου του αποβουτυρωμένου γάλακτος, από το οποίο έχει αφαιρεθεί η κρέμα και το οποίο περιέχει λίγο περισσότερο ασβέστιο από το πλήρες ή το ημιαποβουτυρωμένο). Όσοι δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, που είναι η κύρια πηγή ασβεστίου, μπορούν να λάβουν συμπληρώματα ασβεστίου.

Υπερβολική απώλεια βάρους

Το υπερβολικό αδυνάτισμα έχει βλαβερές συνέπειες στα οστά, με σημαντικότερη την απώλεια οστικής μάζας. Ασθενείς με νευρογενή ανορεξία παθαίνουν συχνά οστεοπόρωση βαριάς μορφής. Ακόμη κι αν είναι νέοι και αν και μερικώς η οστική απώλεια οφείλεται σε αμηνόρροια, σημαντικό ρόλο παίζει και το χαμηλό σωματικό βάρος τους.

Λήψη βιταμινώνΠολλοί ηλικιωμένοι πάσχουν από έλλειψη βιταμίνης D, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει οστική απώλεια. Η βιταμίνη D δημιουργείται από το δέρμα, όταν αυτό εκτίθεται στο ηλιακό φως. Κύρια διατροφική πηγή της βιταμίνης D είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί. Η συνιστώμενη καθημερινή δόση είναι 400 διεθνείς μονάδες (IU), αλλά για τους ηλικιωμένους απαιτούνται πιθανόν 800 διεθνείς μονάδες. Σε αυτές τις δόσεις, η βιταμίνη D είναι απόλυτα ασφαλής και δεν έχει ανεπιθύμητες ενέργειες.

Σωματική άσκησηΗ σωματική άσκηση κάνει πολύ καλό στα οστά, όπως και στη γενικότερη υγεία. Η πλήρης ακινησία οδηγεί σε ταχύτατη οστική απώλεια, ενώ η άσκηση που περιλαμβάνει βάρη μπορεί να αυξήσει τη μάζα του οστού, κυρίως κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία. Αντίθετα, η υπερβολική άσκηση μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής για τα οστά, ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι δρομείς ή χορεύτριες μπαλέτου, παθαίνουν αμηνόρροια, ως αποτέλεσμα της υπερβολικής άσκησης και υποφέρουν από οστική απώλεια και κατάγματα. Το καλύτερο είναι να επιδίδεται κανείς σε μέτρια άσκηση και να επιδιώκει το γρήγορο περπάτημα επί περίπου 30 λεπτά για όσο περισσότερες ημέρες της εβδομάδας μπορεί.

Αποφυγή καπνίσματος

Το κάπνισμα βλάπτει σημαντικά τα οστά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, κάποιες θεραπείες οστεοπόρωσης ίσως να είναι λιγότερο αποτελεσματικές σε αυτούς που καπνίζουν συγκριτικά με τους μη καπνιστές.

Μέτρια κατανάλωση αλκοόλΗ κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ είναι επιβλαβής για τα οστά. Αντίθετα, η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων (για παράδειγμα έως και 14 μονάδες εβδομαδιαίως για τις γυναίκες, έως 21 για τους άνδρες) μπορεί πράγματι να κάνει καλό. Μια μονάδα αλκοόλ ισοδυναμεί με περίπου μισό ποτήρι μπίρας, ένα ποτήρι κρασί, μία μόνο μεζούρα σκληρού οινοπνευματώδους ποτού.