Ελλάδα

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά: Μάχη με τις φλόγες σε Βαρνάβα, Καπανδρίτι και Κάλαμο – Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κάλαμος, Καπανδρίτι και Βαρνάβας. Το πύρινο μέτωπο φτάνει τα 25 χλμ και η φωτιά εξακολουθεί να μαίνεται σε περιοχή δύσβατη, με πολύ πυκνό δάσος. Αντιδήμαρχος Ωρωπού: Από θαύμα δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές.

Δραματικές διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά που καίει από το απόγευμα της Κυριακής στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου και συνεχίζει μέχρι και αυτήν την ώρα το καταστροφικό της έργο.

Το πύρινο μέτωπο έφτασε και στον Βαρνάβα και κατά πληροφορίες έχει ήδη κάψει σπίτια και σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εξαπλώνεται συνεχώς και κατευθύνεται ταυτόχρονα προς το Καπανδρίτι και το Σέσι Γραμματικού. Η φωτιά στην περιοχή εξακολουθεί και είναι ανεξέλεγκτη και μαίνεται σε περιοχή δύσβατη, με πολύ πυκνό δάσος. Αυτή την ώρα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες κατευθύνεται και προς την παραλία Βαρνάβα. 

Τα μέτωπα σε Κάλαμο και Βαρνάβα αναζωπυρώνονται διαρκώς καθώς ο άνεμος αλλάζει συνεχώς διευθύνσεις πυροδοτώντας νέες εστίες φωτιάς. Είναι χαρακτηριστικό, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαραθώνα, Αδάμ Μεγαπάνος, ότι η πυρκαγιά έχει μέτωπο 25 χιλιομέτρων. 

Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να επέμβουν έγκαιρα καθώς λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι εκδηλώθηκε νέο μέτωπο στο Καπανδρίτι κοντά στην περιοχή της μονής Αναλήψεως, ενώ είχε εγκλωβιστεί μια γυναίκα σε σπίτι στην οδό Βάρναλη, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκε και είναι καλά στην υγεία της. 

Την ίδια ώρα συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στον Κάλαμο στη θέση Αγκώνα όπου σπεύδουν πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να τις αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα.

Οι πυροσβέστες «επιτάσσοντας» μπουλντόζες του στρατού προσπαθούν να ανοίξουν δρόμους όπου δεν υπάρχουν ώστε να καταφέρουν να φτάσουν κοντά στις φλόγες και να προσπαθήσουν να περιορίσουν το μέτωπο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Σπύρο Γεωργίου η δυσκολία με τη συγκεκριμένη φωτιά είναι ότι κινείται ανάμεσα μικτής ζώνης, δάσους και κατοικιών και δυσκολεύει πολύ τις δυνάμεις. 

Νωρίτερα η πυρκαγιά πέρασε από τον οικισμό Μετόχι ενώ πλησίασε επικίνδυνα και το στρατόπεδο του Βαρνάβα όπου όμως δεν έφτασε καθώς μεγάλο μέρος των δυνάμεων της πυροσβεστικής και του στρατού κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της. Τα στρατόπεδα είχαν εκκενωθεί τόσο από το προσωπικό τους όσο και από τα πυρομαχικά που είναι αποθηκευμένα, ενώ οι αρχές προχώρησαν και στην προληπτική εκκένωση κατασκηνώσεων στο Γραμματικό. 

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η φωτιά έχει πολύ μεγάλη δύναμη και έχει «απλωθεί» σε μεγάλη έκταση λόγω της πυκνής καύσιμης ύλης και των ανέμων που αλλάζουν κατεύθυνση συνεχώς. Αυτή την ώρα στην περιοχή πνέουν άνεμοι 5 Μποφόρ αλλά λόγω της φωτιάς στο κομμάτι που καίγεται η ισχύς τους είναι μεγαλύτερη.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχει ο δήμος Μαραθώνα, με όλα τα οχήματα που διαθέτει (υδροφόρες, εκσκαπτικά κ.ά.). Από το πρωί επιχειρούν 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο ενώ θα επιχειρήσουν άλλα δυο ελικόπτερα. Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 68 οχήματα, άλλα 15 οχήματα εθελοντικά, 58 άτομα πεζοπόρα τμήματα, 13 οχήματα των δήμων και της περιφέρειας, 6 οχήματα της ΕΥΔΑΠ και τρία μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα.

Σημειώνεται ότι αρκετά οχήματα έχουν έρθει από την επαρχία ενώ πιθανόν θα έρθουν και άλλες ενισχύσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Διακοπή κυκλοφορίας στην είσοδο Καπανδριτίου και στον κεντρικό δρόμο του Βαρνάβα

Νωρίτερα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην είσοδο Καπανδριτίου και στον κεντρικό δρόμο του Βαρνάβα στο ρεύμα προς παραλία.  Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη διασταύρωση της λεωφόρου Μαρκοπούλου με την οδό Αγίων Αποστόλων όπου είχε διακοπεί χθες.

Εντοπίστηκε ο αγνοούμενος και είναι καλά στην υγεία του

Αίσιο τέλος είχε τελικά η αναζήτηση ενός μόνιμου κατοίκου της περιοχής του Βαρβάνα. Ο κ. Παπαγιαννίδης δεν έχει έρθει σε επαφή με τους οικείους του τις τελευταίες ώρες και οι συγγενείς του λόγω της πολύ δύσκολης κατάστασης που επικράτησε όλη τη νύχτα αλλά και τις πρώτες πρωινές ώρες ανησυχούσαν. Τελικά ο άνδρας εντοπίστηκε και είναι καλά στην υγεία του. 

Αντιδήμαρχος Ωρωπού: Από θαύμα δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές

«Η φωτιά στον Κάλαμο εκδηλώθηκε χθες, στις 16.10, ήταν σε περιπολία το κλιμάκιο της πυροσβεστικής στην περιοχή αλλά ήταν η πρώτη φορά που υπήρξε τόσο μεγάλη καθυστέρηση στο να έρθουν τα εναέρια μέσα και στο να φθάσουν οι υδροφόρες από την Περιφέρεια, επίσης κόπηκε στην περιοχή το ρεύμα και δεν υπήρχε ρεύμα στα αντλιοστάσια για να λειτουργήσουν οι κρουνοί» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Ωρωπού Κώστας Δέδες στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «κάηκαν πολλά σπίτια, υπάρχουν βλάβες σε αντλιοστάσια, κάηκαν μετασχηματιστές της ΔΕΗ και καλώδια, υπάρχουν αυτή την ώρα συνεργεία της ΔΕΗ για αποκατάσταση των ζημιών».

«Υπήρχαν πολλές φωτιές που τις προλάβαμε, τη χθεσινή φωτιά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε να την προλάβουμε και από θαύμα δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές» σημείωσε ο κ. Δέδες και πρόσθεσε πως «όλα τα συνεργεία του δήμου εργάζονται από χθες για αποκατάσταση των ζημιών».

Δραματική έκκληση της προέδρου της κοινότητας Βαρνάβα

«Καίγονται τα πάντα» δήλωσε χαρακτηριστικά λίγο πριν τις 6 το πρωί η πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα Χαραλαμπία Ασημακοπούλου, κάνοντας με τρεις λέξεις μια γλαφυρή περιγραφή για την σκηνές Αποκάλυψης που εκτυλίσσονται στην περιοχή. 

Η κυρία Ασημακοπούλου ανέφερε ακόμη ότι ένα σπίτι στα όρια του οικισμού στην περιοχή Κοκορέτσια έχει πιάσει φωτιά επανέλαβε: «Καίγονται τα πάντα στον Βαρνάβα. Παρόλο που επιχειρούν αεροπλάνα δεν έχει αναχαιτιστεί η φωτιά» είπε μεταξύ άλλων και έκανε έκκληση για ενίσχυση των εναέριων μέσων, καθώς και για υδροφόρες λέγοντας «θέλουμε υδροφόρες, κάηκαν δύο αντλιοστάσια στο χωριό με αποτέλεσμα να μην μπορώ να τροφοδοτήσω την κεντρική δεξαμενή και κατά συνέπεια δεν έχουν νερό οι κρουνοί, θέλω υδροφόρες». 

Το πύρινο μέτωπο που απειλεί τον Βαρνάβα, σύμφωνα με την πρόεδρο της κοινότητας, είναι αυτό που ξεκίνησε από τους Αγίους Αποστόλους καταστρέφοντας αρκετά σπίτια. «Όταν ξεκίνησε η φωτιά στους Αγίους Αποστόλους στις 5 το απόγευμα της Κυριακής ήρθε μόνο ένα ελικόπτερο και ήταν για γέλια η κατάσταση, γύρισε ο αέρας και τέρμα» περιέγραψε η κυρία Ασημακοπούλου για ό,τι συνέβη τις προηγούμενες ώρες.

Πυροσβεστική: Οι λόγοι που συντέλεσαν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς στον Κάλαμο

Στην μεταβλητότητα που παρουσίαζε η ένταση και η διεύθυνση του ανέμου, στο είδος της βλάστησης, στην ποσότητα της καύσιμης ύλης και στο ανάγλυφο της περιοχής αποδίδει η Πυροσβεστική τους λόγους που δεν κατέστη δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο στο αρχικό της στάδιο η πυρκαγιά στον Κάλαμο.

Όπως αναφέρει αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν ισχυρές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά ενισχύθηκαν και αυτή τη στιγμή στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 68 οχήματα με 150 πυροσβέστες, 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 εθελοντικά οχήματα, 38 υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας, έξι χωματουργικά μηχανήματα, 50 άτομα και τέσσερα μηχανήματα από τις ένοπλες δυνάμεις.

Επίσης, με το πρώτο φως της ημέρας οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν με εναέρια μέσα. Εκτιμά ότι πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά καθώς εξελίσσεται σε μικτή ζώνη κατοικιών και δασικών εκτάσεων. Προτεραιότητα είναι πέραν του περιορισμού των μετώπων η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας που βρίσκονται κοντά στην πληγείσα περιοχή να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια και για να μην παρεμποδίζουν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Επίσης, να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κάλαμος, Καπανδρίτι και Βαρνάβας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Κάλαμος, το Καπανδρίτι και ο Βαρνάβας με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη.

Η απόφαση ελήφθη για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο