Γυναίκα

Πηνελόπη Κωστοπούλου: Πρωτοπόρος στην έρευνα για τον αυτισμό στα νήπια

Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες σε νήπια ηλικίας έξι, 12 και 24 μηνών.

Η Πηνελόπη Κωστοπούλου είναι ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκίλ του Καναδά. Είναι μία από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη που απέδειξε ότι είναι πιθανόν να προσδιοριστεί ποια βρέφη, από εκείνα που έχουν μεγαλύτερα αδέλφια που πάσχουν από αυτισμό, θα εμφανίσουν κάποια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού έως την ηλικία των 24 μηνών (2 ετών).

Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες σε νήπια ηλικίας έξι, 12 και 24 μηνών. Διαπιστώθηκε ότι τα βρέφη που πάσχουν από αυτισμό εμφάνισαν ταχύτερη ανάπτυξη της επιφάνειας του φλοιού του εγκεφάλου στις ηλικίες μεταξύ των έξι και 12 μηνών, συγκριτικά με εκείνα που έχουν μεγαλύτερα αδέλφια που πάσχουν από τη διαταραχή αλλά δεν εμφάνισαν την ίδια κατάσταση σε ηλικία 24 μηνών.

Ο αυξημένος ρυθμός ανάπτυξης της συγκεκριμένης επιφάνειας κατά το πρώτο έτος της ζωής τους συνδέθηκε με τον αυξημένο ρυθμό ανάπτυξης του συνολικού όγκου του εγκεφάλου κατά το δεύτερο έτος. Η μεγαλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου συνδέθηκε με την εμφάνιση αυτισμού κατά το δεύτερο έτος της ζωής του νηπίου.

Όπως αναφέρει το ellines.com, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι εγκεφαλικές αλλαγές στην ηλικία των έξι έως 12 μηνών σε βρέφη που έχουν μεγαλύτερα αδέλφια που πάσχουν από τη διαταραχή μπορούν να τους βοηθήσουν να προβλέψουν ποια από αυτά θα εμφανίσουν κάποια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού και ποια όχι σε ηλικία 24 μηνών.

Η Ελληνίδα ερευνήτρια έλαβε το πτυχίο της από το Πανεπιστήμιο Πατρών το 1999, το μεταπτυχιακό της στις Νευροεπιστήμες το 2001 και το διδακτορικό της στον ίδιο κλάδο το 2008 από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκίλ.

Το 2014, η Πηνελόπη Κωστοπούλου έγινε ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκίλ και έναν χρόνο αργότερο, τον Μάιο του 2015, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο.