Στα ύψη αναμένεται να παραμείνει ο υδράργυρος και τις επόμενες ημέρες, ενώ αύριο, σύμφωνα με την ΕΜΥ η θερμοκρασία θα φτάσει στα δυτικά ηπειρωτικά τους 40 και κατά τόπους τους 41 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.
Στην Αττική, ο υδράργυρος θα δείξει 39 βαθμούς, στα ανατολικά η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Στη Θεσσαλονίκη ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 22 έως 38 βαθμούς Κελσίου.
Έως και την Παρασκευή η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα κυρίως σε Ιόνιο και ηπειρωτικά. Το Σάββατο αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας από τα δυτικά και τα βόρεια, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.
Καλλιάνος: Κολλημένο το θερμόμετρο στους 40-41 βαθμούς
Καύσωνα διαρκείας προβλέπει και ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, ο οποίος επισημαίνει ακόμη ότι τα μελτέμια από την Τρίτη θα επαναφέρουν τον κίνδυνο για πυρκαγιές. Η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει την επόμενη Κυριακή (13/8).
Αναλυτικά σε σχετική ανάρτησή του αναφέρει: Όπως σας έχω ενημερώσει εδώ και αρκετές ημέρες, αυτό το παρατεταμένο κύμα καύσωνα θα διατηρηθεί μέχρι τουλάχιστον και το Σάββατο 12 Αυγούστου. Αυτό που με ανησυχεί όμως, είναι το γεγονός ότι από τα μέσα της προσεχούς εβδομάδας το μελτέμι στο Αιγαίο θα ενισχυθεί σημαντικά και επομένως ο κίνδυνος πυρκαγιών θα επιστρέψει.
Πανομοιότυπος καιρός έως το άλλο Σάββατο
Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για τις επόμενες ημέρες θα είναι η αρκετή ζέστη σε επίπεδα ήπιου ή έως μέτριας έντασης καύσωνα, οι λίγες νεφώσεις κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, η πιθανότητα για λίγες πρόσκαιρες μπόρες στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας αλλά και η σημαντική ενίσχυση του μελτεμιού από την Τετάρτη.
Ο υδράργυρος κολλημένος στους 40-41 βαθμούς Κελσίου
Όλες αυτές τις ημέρες δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις σε ότι αφορά στις θερμοκρασίες που καθημερινά θα σημειώνονται. Αυτό σημαίνει ότι ως μέγιστες τιμές, ναι μεν δεν θα είναι ακραίες οι επικίνδυνες, αλλά η μεγάλη χρονική διάρκεια του καύσωνα ίσως κουράσει τον κόσμο.
Για παράδειγμα, μέχρι και το τέλος της εβδομάδας που έρχεται, θα σημειώνονται οι εξής μέγιστες σε τοπικό επίπεδο :
– Ανατολική Μακεδονία & Θράκη : 40°C– Κεντρική Μακεδονία : 40-41°C– Δυτική Μακεδονία : 37°C– Ήπειρος : 40°C– Επτάνησα : 38-39°C– Θεσσαλία : 40-41°C– Δυτική Στερεά : 41-42°C– Κεντρική & Ανατολική Στερεά & Εύβοια : 38-39°C (πολύ τοπικά 40°C)– Αττική : 38-39°C (δύσκολο για 40°C)– Σποράδες : 36°C (πολύ τοπικά 37°C)– Δυτική Πελοπόννησος : 40-41°C– Ανατολική Πελοπόννησος : 40-41°C– Βορειοανατολικό Αιγαίο : 38-39°C– Νησιά Ανατολικού Αιγαίου : 37°C (στις ανατολικές ακτές που "βλέπουν" προς την Τουρκία : 39-40°C)– Κυκλάδες : 36-37°C– Κρήτη : 36°C (στα νότια παράλια : 38-39°C)– Δωδεκάνησα : 37-38°C (πολύ τοπικά στα ανατολικά παράκτια : 39°C)
Προσοχή: Τα μελτέμια επαναφέρουν τον κίνδυνο για πυρκαγιές
Από την Τρίτη (και ιδιαιτέρως Τετάρτη) και στη συνέχεια, οι βοριάδες στο Αιγαίο (Μελτέμια) θα ενισχυθούν στα 7-8 μποφόρ, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για την εξάπλωση πυρκαγιών. Δεν θα πνέουν ισχυροί άνεμοι μόνο στο Αιγαίο, θα πνέουν ισχυροί και στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα.
Άρα λοιπόν, προσοχή από την Τρίτη στις εξής ακόλουθες περιοχές :
– Ανατολική Θεσσαλία (κυρίως στο Πήλιο)– Εύβοια– Νότια τμήματα νομών Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας– Ολόκληρος ο νομός Αττικής– Ανατολική Πελοπόννησος– Κυκλάδες– Νησιά ανατολικού Αιγαίου– Κρήτη
Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας από την Κυριακή 13 Αυγούστου
Με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, από την Κυριακή 13 Αυγούστου και στη συνέχεια, φαίνεται ότι θα μας εγκαταλείψουν αυτές οι θερμές αέριες μάζες βορειοαφρικανικής προελεύσεως οι οποίες θα μας ταλαιπωρήσουν όλη την ερχόμενη εβδομάδα.