Μείζον πολιτικό ζήτημα έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας σχετικά με την επιλογή των σημαιοφόρων στα δημοτικά, η οποία θα γίνεται με κλήρωση και όχι βάσει βαθμολογίας, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
Το σχετικό ΦΕΚ μάλιστα πέρασε μεσάνυχτα από τη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία και έχει εξοργίσει την αντιπολίτευση. Στην απόφαση του υπουργείου αντιτάχθηκε και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Καμμένος υποστηρίζοντας τη θέση «Σημαιοφόροι με κλήρωση = Aφανισμός των Aρίστων!».
Έντονη ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ακολούθησαν και ανακοινώσεις και από τα υπόλοιπα κόμματα. Παρόλες τις αντιδράσεις, το υπουργείο Παιδείας επιμένει στη θέση του και μάλιστα ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου θέλοντας να δώσει μια εξήγηση για αυτήν την απόφαση, είπε: «Για εμάς η σημαία δεν πρέπει να είναι βαθμολογικό έπαθλο. Όλοι έχουν δικαίωμα να την κρατούν, όπως και υποχρέωση να την υπερασπίζονται. Στρατό δεν πάνε μόνον οι άριστοι μαθητές, πάνε όλοι, ανεξάρτητα από τις επιδόσεις τους».
«Σημαιοφόροι με κλήρωση: Έτσι αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ την επιβράβευση της προσπάθειας. Εξίσωση προς τα κάτω, παντού. #Παιδεία». Αυτό ήταν το επικριτικό σχόλιο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στο Twitter.
«Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, πιστή στο δόγμα του εξισωτισμού προς τα κάτω, καταργεί το κριτήριο της επίδοσης για την επιλογή́ σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου και εισάγει την κλήρωση ως τρόπο επιλογής», είχε δηλώσει νωρίτερα η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως.
Η βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι η κυβέρνηση καταργεί και την παρουσία των σημαιοφόρων στις δοξολογίες και με αυτόν τον τρόπο ανατρέπει παραδόσεις δεκαετιών στο όνομα ενός δήθεν προοδευτισμού.
«Για άλλη μία φορά, αποθεώνεται η λογική της ήσσονος προσπάθειας. Το μήνυμα που δίνουν στη νέα γενιά είναι ότι δεν χρειάζεται προσπάθεια και προσωπικός αγώνας για την επιτυχία και την καταξίωση, αλλά τύχη. Αυτό επιχειρεί λυσσαλέα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Παιδεία, να γίνουν όλοι ίσοι με το βλέμμα προς τα κάτω. Σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα της μετριότητας και της ημιμάθειας. Στον αντίποδα, η δική μας λογική για την Παιδεία, το δικό μας όραμα, συνίσταται στο αξιακό τρίπτυχο της αριστείας, της φιλομάθειας και της αξιοκρατίας», τόνισε η κ. Κεραμέως.
«Πρόκειται για αντιπαιδαγωγική ρύθμιση. Οι γονείς των αριστούχων μαθητών αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές ήταν περήφανοι. Τώρα μετρά η τύχη και όχι ο άριστος. Δεν είστε εχθροί της αριστείας είστε έξαλλοι εχθροί της αριστείας» σημείωσε από τη μεριά του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.
«Για την κυβέρνηση εκτός από την καριέρα, και η αριστεία είναι χολέρα. Ακολουθούν ένα κατήφορο που οδηγεί την Παιδεία στην απαξίωση. Προτιμούν μια βαλκανική παρά μια ευρωπαϊκή Παιδεία. Είναι φανερό ότι στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ίπταται το πνεύμα Καρανίκα» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.
«Τελικά η αριστεία είναι ρετσινιά, και όσους υπουργούς Παιδείας και αν αλλάξει ο κ. Τσίπρας, είτε για επικοινωνιακούς, είτε για άλλους λόγους, όλοι πρεσβεύουν αυτήν τη ρήση του κ. Μπαλτά» αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ο Τομέας Παιδείας του Ποταμιού, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή.
Παρά τη θύελλα των αντιδράσεων το υπουργείο Παιδείας έδειξε άκαμπτο και πιστό στις θέσεις του. Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου χαρακτήρισε «αναχρονισμό» την επιλογή των σημαιοφόρων ανάμεσα στους καλύτερους μαθητές όπως συνέβαινε τα τελευταία 19 χρόνια, όσα, δηλαδή, ίσχυε το προηγούμενο Προεδρικό Διάταγμα. Και κατηγόρησε με τη σειρά του τη ΝΔ ότι «δεν είναι σε θέση να σκεφτεί τρόπους που να τιμούν ουσιαστικά και τη σημαία αλλά και το σύνολο των μαθητών, μαθητριών και εκπαιδευτικών των δημοτικών σχολείων».
Για να δικαιολογήσει την επιλογή του, το υπουργείο εξέδωσε και δεύτερη ανακοίνωση, με την οποία επιτίθεται και κατά γονέων υποστηρίζοντας ότι υπάρχει «μικρός αλλά υπαρκτός» γονέων που «διαγκωνίζονται μεταξύ τους και πιέζουν τους εκπαιδευτικούς να δώσουν βαθμούς για να γίνει το παιδί τους σημαιοφόρος» ενώ κατηγορεί τη ΝΔ ότι ευθυγραμμίζεται με την Χρυσή Αυγή.
Απαντώντας στα περί υποβάθμισης της αριστείας υποστηρίζει ότι «οι επιδόσεις των μαθητών βαθμολογούνται, η αριστεία έχει πολλούς τρόπους να καταγραφεί».
Ανταπαντώντας η ΝΔ χαρακτηρίζει τον κ. Γαβρόγλου «γραφικό εκφραστή μιας ακραίας μειοψηφικής έκφρασης» και τον κατηγορεί ότι δεν αντιλαμβάνεται πως η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού καταδικάζει την απόφαση του.
«Η απόφαση για την κλήρωση στα Σχολεία για τους Σημαιοφόρους αποδεικνύει το κόμπλεξ του Σύριζα με τους ικανούς και την γελοιότητα Καμμένου», έγραψε το πρωί της Πέμπτης στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Τι ορίζει το προεδρικό διάταγμα
Σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα, σημαιοφόροι ορίζονται δύο μαθητές της ΣΤ’ τάξης, o ένας για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου καιo άλλος από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους. Η επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου πραγματοποιείται με κλήρωση ανάμεσα στο σύνολο των μαθητών της τάξης. Η κλήρωση διενεργείται παρουσία του συνόλου των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης με ευθύνη του διευθυντή της σχολικής μονάδας ή του νόμιμου αναπληρωτή του και συντάσσεται σχετικό πρακτικό Συλλόγου Διδασκόντων.
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζεται ο τρόπος επιλογής σημαιοφόρων, παραστατών και των υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου, εφόσον στη ΣΤ΄ τάξη λειτουργούν περισσότερα του ενός (1) τμήματα, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.