Με βασική διαφοροποίηση αυτή του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος καταψήφισε το άρθρο για το ακαδημαϊκό άσυλο και αρκετές απουσίες από το σύνολο των κοινοβουλευτικών ομάδων ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία των διατάξεων και των τροπολογιών του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση.
Επί της αρχής "ΝΑΙ" ψήφισαν 149 βουλευτές από τις ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καταψήφισαν 104 από ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΚΚΕ και ΧΑ ενώ 5 από την Ένωση Κεντρώων δήλωσαν "παρών".
Το άρθρο 3 για το ακαδημαϊκό άσυλο ψηφίστηκε από τους 148 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, 98 βουλευτές καταψήφισαν ενώ 12 βουλευτές από Εν. Κεντρώων και ΚΚΕ δήλωσαν «παρών.Το αρ. 15 για την ανάδειξη πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων έλαβε 149 «ΝΑΙ», 89 «ΟΧΙ» και 20 «παρών». Το άρ. 32 για την ίδρυση Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών έλαβε 149 «ΝΑΙ», 104 «ΟΧΙ» και 5 «παρών». Το αρ. 34 για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μεταπτυχιακών φοιτητών πήρε 163 «ΝΑΙ» (σ.σ. ψήφισε και η Δημ. Συμπαράταξη), 74 «ΟΧΙ» και 21 «παρών», το αρ. 36 για το ύψος διδάκτρων των μεταπτυχιακών έλαβε 149 «ΝΑΙ», 104 «ΟΧΙ» και 5 «παρων». Τέλος, η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες μέσω των οποίων θα γίνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ψηφίστηκε από τους 149 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ενώ καταψήφισαν 104 βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων εκτός από την Ενωση Κεντρώων που δήλωσε «παρών».Να σημειωθεί ότι ο κ. Καμμένος πριν από την καταψήφιση του άρθρου είχε έντονο διάλογο με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στα υπουργικά έδρανα.Ωστόσο, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ είχε επανειλημμένως εκφράσει τον προβληματισμό του για το ακαδημαϊκό άσυλο με αρθρογραφία και ερωτήσεις που κατέθεσε στην Βουλή και η ενέργειά του να καταψηφίσει την διάταξη δεν αιφνιδίασε την ηγεσία του υπουργείου και του κόμματός του. Είναι χαρακτηριστική η ερώτηση που κατέθεσε στις 21/6/2017 προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με την «ανεξέλεγκτη δράση κουκουλοφόρων αναρχικών» και τις επιθέσεις με μολότωφ και σιδηρολοστούς σε δεκάδες ιδρύματα (Παιδαγωγική, Φιλοσοφική, Θεολογική, Πολυτεχνείο, Γεωπονική κ.α.) Από την διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας απουσίαζαν συνολικά 43 βουλευτές.Συγκεκριμένα από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Ν. Κοτζιάς, Π. Βράντζα και Αν. Μιχαηλίδης, από τους ΑΝΕΛ ο κ. Πάνος Καμμένος, από την ΝΔ οι: Ο. Κεφαλογιάννη, Ντ. Μπακογιάννη, Ν. Δένδιας, Α. Ασημακοπούλου, Μ. Σαλμάς, Μ. Βορίδης, Αν. Κατσανιώτης, Κ. Κωντογεώργος, Λ. Αυγενάκης, Ελ. Ράπτη, Μ. Αντωνίου, , Γ. Καρασμάνης, Κ. Κουκοδήμος, Γ. Κεφαλογιάννης και Κ. Σκρέκας. Από την Δημ. Συμπαράταξη οι: Κ. Σκανδαλίδης, Αν. Λοβέρδος, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Β. Βενιζέλος και Μ. Τζελέπης.Απο το Ποτάμι οι: Σπ. Λυκούδης, Γ. Αμυράς και Στ. Θεοδωράκης. Από το ΚΚΕ: Αλ. Παπαρήγα, Δ. Κουτσούμπας, Λ. Κανέλλη, Ν. Μωραϊτης, Γ. Γκιόκας, Θ. Βαρδαλής, Τ. Σταύρος, Κ. ΣτεργίουΔ. Μανωλάκου. Από την Ενωση Κεντρώων οι: Αρ, Φωκάς, Δ. Κατσιαντώνης. Από την ΧΑ οι Ν. Μιχαλολιάκος, Γ. Λαγός. Τέλος απουσίαζαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ν. Νικολόπουλος, Στ. Παναγούλης και Κ. Μάρκου.