Πολιτική

Άγρια σύγκρουση στη Βουλή για την Παιδεία

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: "Γιατί τόσα νεύρα; Δεν σας κάνουν καλό". Απάντηση από τον πρόεδρο της ΝΔ: "Χρειάζεστε επειγόντως διακοπές". Τι είπαν στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση.

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται και σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχαν μάλιστα έντονη αντιπαράθεση.

Ο κ. Τσίπρας κατά την διάρκεια της ομιλίας του τόνισε πως το νομοσχέδιο διέπεται από «περισσότερη δημοκρατία» και άνοιγμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στους οικονομικά ασθενέστερους. Παράλληλα κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική, εστιάζοντας στην αξιολόγηση και το άρθρο 16. Επιτέθηκε μάλιστα στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας: «Γιατί αυτά τα νεύρα, τι έχετε πάθει; ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι «φτάσατε στα γενέθλιά μου να με πείτε ψεύτη».

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε πως το νομοσχέδιο επιστρέφει την Παιδεία στην δεκαετία του 1980, τότε που είχαν παραδοθεί στον κομματισμό, ενώ έκανε λόγο για εκβιασμό εκλογικής πελατείας απο πλευράς Τσίπρα. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως με τα σχέδια της κυβέρνησης λαμβάνει χώρα μία εξίσωση προς τα κάτω και μία ισοπέδωση, ενώ εξαπέλυσε πυρά εναντίον του πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον ότι "προσέρχεστε στο κοινοβούλιο αδιάβαστος".

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα καταργήσει το νομοσχέδιο για την Παιδεία, ενώ κλείνοντας επανέλαβε πως θα γίνει εξεταστική για τα όσα έχει αποκαλύψει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Τα τρία χαμένα χρόνια δεν αντισταθμίζονται από μια ακριβή έξοδο στις αγορές. Όλα αυτά θα συζητηθούν στην Εξεταστική Επιτροπή», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν επικράτησε ένταση ανάμεσα σε βουλευτές, ο Γρηγόρης Ψαριανός είπε προς τον πρόεδρο της Βουλής «μαζέψτε τους», ο κ. Μητσοτάκης είπε «εδώ δεν μάζεψε τον Ρουβίκωνα, θα μαζέψει τους βουλευτές;», για να απαντήσει ο κ. Βούτσης «δεν μαζεύω κανέναν».

Τσίπρας: Περισσότερη Δημοκρατία στα πανεπιστήμια

«Η Παιδεία είναι θέμα βαθιά κοινωνικό, επηρεάζει τον τρόπο που οι άνθρωποι ζουν μέσα στην κοινωνία και έχουν πρόσβαση στην πληροφορία και τη γνώση. Η Παιδεία είναι δημοκρατικό δικαίωμα για να μπορούν οι πολίτες να ασκούν κριτική στην εξουσία. Η παιδεία είναι ζήτημα Δημοκρατίας» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία, στην Ολομέλεια του Σώματος.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε -αναφερόμενος στο νομοσχέδιο- ότι η φιλοσοφία του συνίσταται σε περισσότερη δημοκρατία, θέσπιση δημοκρατικών κανόνων, άνοιγμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα, σύνδεση με την κοινωνία και αυτό που, όπως είπε, ονομάζουμε προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Στόχος ειναι να στήσουμε ένα νέο όραμα για την εκπαίδευση. Να βάλουμε στο παρόν τα θεμέλια του μέλλοντος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: Συγκροτούμε δομές που θα βοηθησουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να συνδέονται μεταξύ τους και με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Καταργούμε τα συμβούλια διοίκησης για να αποκαταστήσουμε την δημοκρατία και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η άποψη της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη για την αξιολόγηση, είναι μια ακραία φιλελεύθερη αντίληψη για τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας και των πανεπιστημίων και συμπλήρωσε: Ριγμένα στην αρένα του ανταγωνισμού θα αλληλοσκοτώνονται για το ποιο θα επιβιώσει στο ακαδημαϊκό "σαρβάιβορ". Όλοι εναντίον όλων και ο καθένας μόνος του. Αξιολόγηση ναι, ακαδημαϊκή ζούγκλα όχι.

Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις διαλυτικές συνθήκες που δημιούργησαν ακραίες παρεμβάσεις τα προηγούμενα χρόνια. Τη διαφθορά στην εκλογή πρυτανικών Αρχών την είχαν στήσει οι δικές σας φοιτητικές παρατάξεις, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Φέρνουμε έναν νόμο πλαίσιο να ψηφίζονται χωριστά οι πρυτάνεις, από τους αντιπρυτάνεις. Οι πρυτανικές αρχές δεν είναι κόμματα, ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός.

Να δώσουμε τη δυνατότητα να διασφαλίζεται η ελεύθερη παρουσία όλων των ιδεών στα πανεπιστήμια, με σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών. Ο μόνος τρόπος για να λύνονται τα προβλήματα είναι ο διάλογος μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και όχι μαζικές αστυνομικές επιχειρήσεις που θυμίσουν άλλες εποχές, σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «δεν φοβόμαστε το φοιτητικό κίνημα: Επαναφέρουμε το άσυλο για την ελεύθερη παρουσία των ιδεών, αρκεί να σέβονται τις δημοκρατικές ελευθερίες».

Αναφερόμενος στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών, ο κ. Τσίπρας είπε: «Σταματάμε τη φάμπρικα των πολύ υψηλών διδάκτρων στα μεταπτυχιακά που αυξάνουν τά έσοδα μιας μικρής μερίδας καθηγητών και από την άλλη αποκλείουν από τις σπουδές όσους φοιτητές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Κανένας φοιτητής δεν θα αποκλείεται, εάν αδυνατεί να πληρώσει».

Υπενθυμίζεται ότι οι βασικότερες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αφορούν την επαναφορά του ασύλου, την αλλαγή στον τρόπο διοίκησης των ΑΕΙ, την αμοιβή των καθηγητών στα μεταπτυχιακά, αλλά και σημαντικές τροπολογίες για τα ΕΠΑΛ και για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Επιχειρούμε να ευνοήσουμε την επιχειρηματικότητα της καινοτομίας και του κοινωνικού οφέλουςΕργαζόμαστε να κρατήσουμε τους νέους ανθρώπους στην Ελλάδα για να συμβάλουν με τις ιδέες τους στην παραγωγική ανασυγκρότηση. Αυξήσαμε τη χρηματοδότηση για την έρευνα κοντά στο 1% του ΑΕΠ. Το προγραμμά μας αντιπαραβάλλεται το φιλελεύθερο όραμα της ΝΔ για την εκπαίδευση και η μόνη πρόταση της ΝΔ συμπυκνώνεται σε μία και μόνο λέξη: «Ιδιωτικό».

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του επί της συζήτησης του νομοσχεδίου «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα» στην Ολομέλεια της Βουλής.

Επιχειρούμε να ευνοήσουμε την επιχειρηματικότητα της καινοτομίας και του κοινωνικού οφέλους. Δεν αντιμετωπίζουμε την κοινωνία ως αδαή πλειοψηφία, όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Μητσοτάκης, πρόσθεσε.

Η αιχμή του προγράμματος είναι παρεμβάσεις στο λύκειο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ώστε να αναβαθμίσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία μέσα στο σχολειό. Έχει ωριμάσει πια η ανάγκη να προχωρήσουμε σε ριζική αναμόρφωση των διαδικασιών εισαγωγής στα πανεπιστήμια, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε το ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά του για την Παιδεία

Απαντώντας στην ομιλία του προέδρου της ΝΔ επί τη συζήτησης του νομοσχεδίου «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα» στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ανέφερε πως ο κ. Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε ότι διαθέτει ακραία νεοφιελεύθερο πρόγραμμα και πως αυτό που τον ενδιαφέρει είναι το ιδιωτικό και όχι το δημόσιο.Επίσης, σημείωσε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ διαστρέβλωσε το σχέδιο της κυβέρνησης όσον αφορά την αξιολόγηση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι σήμερα, όψιμα, εμφανίστηκε να ενδιαφέρεται για την παιδεία των παιδιών των λαϊκών περιοχών. Του καταλόγισε ότι αντιδρά και στο νομοσχέδιο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα έρθει μετά τη θερινή ανάπαυλα, το οποίο ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση.

Μητσοτάκης: Η ΝΔ θα καταργήσει το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε -μεταξύ άλλων- κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία, ότι: «Δεσμεύομαι ότι η ΝΔ θα καταργήσει αυτό το νομοσχέδιο. Σύντομα θα είναι παρελθόν όπως από το παρελθόν έρχονται και οι διατάξεις του. Θα αποτελεί παράδειγμα πως μια κυβέρνηση χωρίς γνώση σχέδιο και φραγμούς επιχείρησε εν μέσω θέρους να γυρίσει δεκαετίες πίσω την ανώτατη εκπαίδευση».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι «η πολιτική παρακμή της συμπολίτευσης και η σταθερή ροπή προς αυταρχισμό εκδηλώνονται ξεκάθαρα στον τρόπο όπου νομοθετείτε. Χωρίς αναστολές νομοθετείτε με νόμους σκούπα και αναρίθμητες τροπολογίες στην Βουλή λίγο πριν κλείσει. Η νομοθετική παρακμή του κοινοβουλίου ξεπέρασε κάθε όριο και με την ανοχή του προεδρείου και του Προέδρου της Βουλής που είναι πλέον συνένοχος». 

Συμβαίνουν τόνισε «πρωτοφανή πράγματα εντός και εκτός του κτηρίου της Βουλής. Το προαύλιο της Βουλής δεν μπορεί να μετατραπεί σε χώρο για κάθε είδους διαμαρτυρίας και όταν η αστυνομία κάνει την δουλειά της να εγκαλείται από τον πρόεδρο της Βουλής ότι περιορίζει την ελεύθερη έκφραση και διαμαρτυρία. Αναρωτιέμαι αν στην θέση του Ρουβίκωνα – θυμίζω ότι στα Εξάρχεια παρέλαυνε ομάδα με καλάζνικοφ – ήταν μια άλλη ομάδα».

Ο κ. Μητσοτάλης συνεχίζει λέγοντας ότι «το ερώτημα ρητορικό κ. Βούτση σας έχω αποστείλει επιστολής για την λειτουργία κοινοβουλίου. Δεν μου δώσατε απάντηση ενώ γι αυτό το θέμα σπεύσατε να μου απαντήσετε. Το θέμα αυτό θα το ξανασυζητήσουμε σε λίγο καιρό». 

«Έχετε ήδη φέρει 30 τροπολογίες. Γιατί ψηφίζετε λάθρα; Αγνοήσατε το κλίμα συναίνεσης που αποκτήθηκε σε ζητήματα παιδείας. Είπατε ότι κάνατε εξαντλητικό διάλογο με ακαδημαϊκή κοινότητα. Δεν είπατε ότι οι ακαδημαϊκή κοινότητα εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις γα το νομοσχέδιο που εσείς αγνοήσατε. Πολιτεύεστε συνεχώς με αυταρχισμό. Από τις 37 διατάξεις που προκαλούν δαπάνη δώσατε στοιχεία μόνο για τις 5 στο Λογιστήριο του Κράτους Τα ελληνικά πανεπιστήμια χρειάζονται καλύτερη ποιότητα σπουδών και εξωστρέφεια. Χρειάζονται την στήριξη ανθρώπων που σήμερα παράγουν έργο στην ανώτατη εκαπίδευση. Ο κόσμος σήμερα αλλάζει με ραγδαία ταχύτητα. Η τεχνολογία επαναπροσδιορίζει τον τρόπο δόμησης των οικονομιών. Παραδοσιακά επαγγέλματα εξαφανίζονται και νέα δημιουργούνται. Εσείς τι κάνετε; Αντί να κοιτάτε μπροστά κοιτάτε πίσω αναμοχλεύοντας τακτικές του παρελθόντος που η παιδεία ήταν πεδίο μικροκομματικής πολιτικής», τόνισε.

«Για εσάς ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί, στοχοποιείται. Το κάνατε με Δικαιοσύνη, ΜΜΕ , Ανεξάρτητες Αρχές και τώρα με την ακαδημαϊκή κοινότητα», ανέφερε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όσο για την κατάργηση του ασύλου, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε: «Το να έχουν οι φοιτητές γνώμη σε ζητήματα που τους αφορούν είναι θεμιτό. Εσείς όμως επιβάλλεται συνδιοίκηση και θα προκαλέσετε έκρυθμες καταστάσεις της δεκαετίας του ’80. Το ακαδημαϊκό άσυλο άλλο ένα τεράστιο πισωγύρισμα. Προβλέπεται η αυταπάγγλετη παρέμβαση μόνο για κακουργήματα. Τι σημαίνει αυτό; Αν διαπράττεται αδίκημα θα πρέπει να συνέλθει πρυτανικό συμβούλιο να αποφασίσει για χαρακτήρα αδικήματος και μετά να παρέμβουν οι αρχές αλλά τότε οι παραβάτες θα έχουν εξαφανιστεί. Ποιους θέλετε να προστατέψετε; Είναι αυτονόητο. Ούτε φοιτητές ούτε καθηγητές αλλά τα εγκληματικά στοιχεία που έχουν ως ορμητήριο τους τα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Αντί να συζητάμε πως θα κάνουμε καλύτερα τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ συζητάμε αν η αστυνομία μπορεί να παρέμβει για κοινά εγκλήματα σε πανεπιστήμια. Γιατί θέλετε να μετατρέψετε τα πανεπιστήμια σε άβατα ανομίας;».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την οικονομία και όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι όλα αυτά και άλλα πολλά θα συζητηθούν στην εξεταστική «που θα γίνει είτε με την θέλησή σας, είτε χωρίς, γιατί ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει την αλήθεια».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι μόνο στη φαντασία του υπάρχουν μόνο χαμογελαστά πρόσωπα στον δρόμο, καθώς τα πρόσωπα των Ελλήνων που αντικρύζουν τα εκκαθαριστικά της εφορίας και του ΕΦΚΑ μόνο χαμογελαστά δεν είναι.

«Χρειάζεστε επειγόντως διακοπές κ. Τσίπρα. Είναι κακό να χάνετε η αίσθηση του χιούμορ στην πολιτική. Όταν απαξιώνεται η διαδικασία άσκησης εποικοδομητικής κριτικής μέσα από την γελοιογραφία τότε αντιλαμβάνομαι πόσο έχετε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα», απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα όταν του είπε ότι φτάσατε στα γενέθλιά μου να με πείτε ψεύτη.

«Είναι κακό κ. Τσίπρα να προσέρχεστε στο κοινοβούλιου αδιάβαστος. Ζητήστε από τους συνεργάτες σας τα απαραίτητα στοιχεία. Κανείς δεν αμφισβήτησε ότι τις προηγούμενες εποχές έγινε κατάχρηση τροπολογιών. Εσείς όμως έχετε ξεπεράσει κάθε όριο», συμπλήρωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο