Εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ εντόπισαν τα ίχνη των πρώτων νεοσσών που εξήλθαν από τις φωλιές τους στον Κυπαρισσιακό κόλπο και οδηγήθηκαν προς τη θάλασσα, με τα μικρά χελωνάκια να ξεκινούν το ταξίδι τους.
Οι πρώτες φωλιές που εκκολάφθηκαν φέτος, βρίσκονται στις θέσεις Ελαία και Βουνάκι στον Νότιο Κυπαρισσιακό κόλπο. «Κάθε χρόνο, η μέρα αυτή που οι πρώτοι νεοσσοί εξέρχονται από τις φωλιές που προστατεύτηκαν δύο περίπου μήνες πριν, είναι μία μέρα χαράς και συγκίνησης καθώς ο κόπος δεκάδων ανθρώπων ανταμείβεται με το θαύμα της ζωής», υπογραμμίζει η οργάνωση.
Οι θαλάσσιες χελώνες είναι φωτοτακτικά ζώα, δηλαδή κινούνται προς το πιο φωτεινό σημείο που κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι η θάλασσα, λόγω της αντανάκλασης του φεγγαριού και των αστεριών στην επιφάνειά της. Για τον λόγο, αυτό η φωτορύπανση στις παραλίες ωοτοκίας είναι μία μεγάλη απειλή για το είδος και εάν θέλουμε να το προστατέψουμε οφείλουμε να την εξαλείψουμε! Σε όλη την Ελλάδα, αλλά και συγκεκριμένα στην Μεσσηνία, υπάρχουν πολλά παραδείγματα συνεργασίας δημοτικών αρχών, επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην παράκτια ζώνη και του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ, με σκοπό την μείωση της φωτορύπανσης στις παραλίες ωοτοκίας.
Οδηγίες από τον ΑΡΧΕΛΩΝ για τον καθένα που ενδέχεται να βρεθεί σε παραλία ωοτοκίας αυτήν την εποχή: «Κλείσε κι εσύ τα φώτα σου! Μην ανάβεις φωτιές στην παραλία! Απόφυγε να περπατάς στην παραλία βραδινές ώρες γιατί μπορεί άθελά σου να πατήσεις κάποιο χελωνάκι που ταξιδεύει προς την θάλασσα! Αν δεις χελωνάκια να βγαίνουν από τις φωλιές μην τα πιάσεις και μην τα βάλεις κατευθείαν στο νερό! Πρέπει να βρουν μόνα τους τον δρόμο τους και να εξασκηθούν ώστε όταν μπουν στην θάλασσα να μπορούν να αποφύγουν τους θηρευτές τους! ‘Ανοιξε ένα διάδρομο για να τα βοηθήσεις και, αν είναι μέρα, προστάτεψέ τα από τον ήλιο μέχρι να μπουν στην θάλασσα!».