«Το θέμα για τους ανθρώπους της αγοράς δεν είναι η Ελλάδα να ταράξει τα νερά, αλλά να μπορέσει ύστερα από τρία χρόνια να κολυμπήσει στα ταραγμένα νερά των αγορών». Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης σε σημερινή δήλωσή του με αφορμή την έκδοση ελληνικού ομολόγου πενταετούς διάρκειας.
O κ. Κορκίδης αναφέρει πως «το βιβλίο προσφορών έκλεισε, αλλά άνοιξε η συζήτηση για την πολιτική παρά οικονομική κίνηση της κυβέρνησης να βγει δοκιμαστικά στις αγορές».
«Η Ελλάδα αποφάσισε την έξοδο στις αγορές, ύστερα από την πρόσφατη εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ και παρά τις προειδοποιήσεις που είχε δεχθεί όλο το προηγούμενο διάστημα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ. Επιφυλάξεις είχαν εκφράσει και οι επίσημοι πιστωτές, θεωρώντας πως η έξοδος στις αγορές πρέπει να είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που προϋποθέτει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.
Επίσης, πολλοί διατύπωσαν τον φόβο ότι το επιτόκιο της έκδοσης θα είναι υψηλό, χωρίς να εξασφαλίζει την αποκατάσταση μιας σταθερής και βιώσιμης σχέσης της Ελλάδας με τις αγορές, εάν δεν υπάρχει συνέπεια και συνέχεια. Η κυβέρνηση από την πλευρά της, θεωρεί καλύτερη των προσδοκιών την απόδοση του επιτοκίου» αναφέρει ακόμη ο κ. Κορκίδης, προσθέτοντας «στο τέλος της ημέρας, οι εκτιμήσεις όλων, για την υπερκάλυψη της έκδοσης, επιβεβαιώθηκαν, λόγω του ελκυστικού επιτοκίου στους ξένους επενδυτές».