Πολιτική

Ο πρόεδρος του ΣτΕ ξεσπά: Δεν δεχόμαστε οδηγίες από την κυβέρνηση

Καρφιά και για την Βασιλική Θάνου.

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η αντιπαράθεση κυβέρνησης – δικαστών. Αυτή τη φορά, ο ίδιος ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου σε δήλωσή του για την πτώση της Χούντας κατακεραυνώνει την κυβέρνηση για τις επιθέσεις που εξαπολύει κατά της Δικαιοσύνης. 

«Ο φετινός εορτασμός της 43ης επετείου από την πτώση της Δικτατορίας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Χώρα μας σκιάζεται δυστυχώς από τις συνεχιζόμενες, άνευ προηγουμένου, επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου. 

«Από της θέσεως ταύτης ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αρχαιότερος Δικαστής της Χώρας και Πρόεδρος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, εκπροσωπώντας το σύνολο της ελληνικής Δικαιοσύνης, καταδικάζω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις παντελώς αδικαιολόγητες αυτές επιθέσεις από όπου και αν προέρχονται, επιθέσεις οι οποίες στρέφονται ευθέως κατά του Κράτους Δικαίου, θεμελιώδης πυλώνας του οποίου είναι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, στη μείωση του κύρους της οποίας προδήλως αποβλέπουν» τονίζει ο κ. Σακελλαρίου.

 «Με άκριτες ενέργειες, λοιδωρίες, αδικαιολόγητους και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, αλλά και προσβλητικούς για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης υπαινιγμούς περί δήθεν αρνήσεώς τους να εκπληρώσουν βασικές υποχρεώσεις τους, επιχειρείται, κατά συστηματικό πλέον τρόπο, να κλονισθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας καταφερόμενος εναντίον των κυβερνητικών παρεμβάσεων. 

Οι απρόκλητες αυτές επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της επιβάλλεται να παύσουν αμέσως για να μπει ένα τέλος στην απαράδεκτη και στείρα αυτή αντιπαράθεση μεταξύ της Κυβερνήσεως και της Δικαιοσύνης, συνεχίζει ο κ. Σακελλαρίου και προσθέτει: 

"Προς τούτο καλώ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν την δέουσα αυτοσυγκράτηση πριν η ιδιαίτερα σοβαρή αυτή θεσμική κρίση που προκλήθηκε από τις επιθέσεις αυτές και οδήγησε στην θλιβερή αυτή αντιπαράθεση λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνική ειρήνη και συνοχή. 

"Πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό¨", σημειώνει ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου, ότι το Σύνταγμά μας καθορίζει με σαφήνεια τον διακριτό ρόλο και τα όρια της δράσεως μιας εκάστης των τριών λειτουργιών της Πολιτείας, τα όργανα των οποίων οφείλουν να περιορίζονται αυστηρά και μόνον στον θεσμικό ρόλο που τους επιφυλάσσει το ίδιο το Σύνταγμα. 

"Η Δικαιοσύνη σέβεται απολύτως τον θεσμικό ρόλο της νομοθετικής και εκτελεστικής λειτουργίας, απαιτεί όμως και τον ανάλογο σεβασμό του δικού της θεσμικού ρόλου, και απαντά με την άψογη εκτέλεση των καθηκόντων τους. Τα δικαστήρια είναι υποχρεωμένα να μην εφαμρόζουν νόμους που είναι αντίθετοι στο σύνταγμα, η δικαιοσύνη δεν διεκδικεί το αλάθητο των αποφάσεων αντιθέτως επιδιώκει την καλοπροαίρετη επιστημονική κρίση», συνέχισε ο κ. Σακελλαρίου και πρόσθεσε: 

«Ζούμε στην εποχή της οικονομικής κρίσης και των μννημονίων που έχει οδηγήσει σε υποχώρηση κράτος δικαίου (…) αποτελεί καθήκον όλων η ενίσχυση των θεσμών που στηρίζουν το δημοκρατικό πολίτευμα. Το σύνταγμα ορίζει ότι οι δικαστές κατά την άσκηση των καθηκόντων τους απολαμβάνουν ανεξαρτσησίας, υποβάλλονται στο σύνταγμα και δεν δέχονται οδηγίες από τα όργανα των δύο άλλων εξουσιών». 

Στη συνέχεια μιλώντας για το ήθος των Δικαστών πέταξε τα καρφιά του για την Βασιλή Θάνου:  «Η ποιότητα της δικαιοδοτικής λειτουργία εξαρτάται από τους φορέις της. Εξαρτάται από τον ανθρώπινο παράγοντα δηλαδή από το κατά πόσο αυτός διαθέτει υψηλό αίσθημα ευθύνης. Ο δικαστής πρέπει αν πράττει ως τρίτο πρόσωπο και να είναι απαλλαγμένος από κάθε είδους επηρεασμό. Οι δικαστές δεν αντιπολιτεύουντε ούτε όμως συμπολιτεύονται. Ο δικαστής πρέπει να διαθέτει ήθος και σθένος. Οπως και να το κανουμε το να είναι κάποιος δικαστής δεν είναι απλό είναι απόφαση ζωής αφού η συμπεριφορά του τον ακολουθεί όχι μόνο στην επαγγελματική αλλά και στην ιδιωτική του ζωή και μετά την υποχρεωτική συνταξιοδότησή του»

Ακολούθως προσπάθησε να αποτρέψε τα όσα λέγονται περί δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα λέγοντας ότι δεν χωρά, υπό τις παρούσες συνθήκες κάθε συνταγματικός πειραματισμός που θα οδηγουσε σε έλλειμα δικαιοσύνης προσθέτοντας ότι «το υφιστάμενο συνταγματικό πλαίσιο είναι επαρκές για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Η δικαιοσύνη και το σθένος διαθέτει αλλά και τη βούληση να κάνει ότι απαιτείται όπως προκύπτει και με τη νομολογία του ΣτΕ. 

«Καλώ τους δικαστές να συνεχίσουν ανυπερέαστοι ανεξάρτητα από τις επιθέσεις και τις προσβολές έχοντας παντα κατα νου ότι η δικαιοσύνη είναι παντα το τελευταίο του καταφύγιο για τους πολίτες», κατέληξε. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο