Όπως είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, "σε τροχιά υλοποίησης έχουν εισέλθει σοβαρά έργα που αλλάζουν την όψη της Αττικής, βάζουν τις βάσεις κρίσιμων υποδομών που λείπουν από την Περιφέρεια, δημιουργούν θέσεις εργασίας, και συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη".
Ενδεικτικά η Περιφέρεια Αττικής:
Προχωρά στην ανάπλαση του Φαληρικού όρμου: πρόκειται για έργο υποδομής, υπερτοπικής σημασίας, που αλλάζει το παράκτιο μέτωπο, αίρει τον αποκλεισμό της πρόσβασης των πολιτών στην παραλία, συνδέοντας την περιοχή με τη θάλασσα. Παράλληλα θωρακίζει αντιπλημμυρικά την ευρύτερη περιοχή Μοσχάτου ? Ταύρου, Καλλιθέας, απαλλάσσοντας 160.000 πολίτες από την ανασφάλεια και τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων. Αλλάζει ριζικά το μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής, η οποία εντάσσεται δυναμικά στον τουριστικό χάρτη. Το έργο υλοποιείται σε χρόνους ρεκόρ με την εφαρμογή του νέου, περί Δημοσίων Συμβάσεων νόμου (ν. 4412/2016), υπερβαίνοντας σειρά γραφειοκρατικών προσκομμάτων και εμποδίων. Προϋπολογισμός 150 εκατομμύρια ευρώ.
Προχωρά στην υλοποίηση του έργου του υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης της Αίγινας για την υδροδότηση του νησιού. Δίνεται έτσι λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα, με τον πιο σύγχρονο τεχνικά και οικονομικό τρόπο, με όρους διαφάνειας και προστασίας του δημοσίου συμφέροντος. Πρόκειται για μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα λιμενικό έργο προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων. Έχουν ήδη ανοιχθεί οι οικονομικές προσφορές και αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος με πολύ σημαντική έκπτωση για τέτοιου είδους έργο.
Προχωρά στην αποκατάσταση προσφυγικών πολυκατοικιών στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου: έργο πνοής για το κέντρο της πρωτεύουσας, προϋπολογισμού 46 εκατομμυρίων. Το συγκεκριμένο έργο υλοποιεί έναν σχεδιασμό ετών της αείμνηστης Α. Βρυχέα – σχεδιασμό ιστορικής μνήμης και κοινωνικού περιεχομένου. Αφορά στη δημιουργία Μουσείου Μικρασιατικής Μνήμης καθώς και στην οικοδόμηση κοινωνικών κατοικιών και ξενώνων για την εξυπηρέτηση των ασθενών του Αγίου Σάββα.
Προχωρά στην επισκευή – ενίσχυση – διαρρύθμιση και αλλαγή χρήσης των κτιρίων του συγκροτήματος του πρώην 401 Στρατιωτικού νοσοκομείου (στο κέντρο της Αθήνας): έργο προϋπολογισμού 14 εκατομμυρίων, που αφορά στην αποκατάσταση διατηρητέων κτισμάτων στο πλαίσιο της διατήρησης της ιστορικής μνήμης της πόλης. Το έργο θα εκτελεστεί ύστερα από προγραμματική σύμβαση με την Εκκλησία της Ελλάδος και το Υπουργείο Πολιτισμού.
Βελτιώνει την Επαρχιακή οδό Δρυόπης (Κόμβος Καλλονής) – Γαλατά, προϋπολογισμού 23 εκατομμυρίων, που έχει ήδη δημοπρατηθεί. Πρόκειται για κρίσιμο έργο υποδομής που συμβάλλει καθοριστικά στο να γίνει προσβάσιμη μια ολόκληρη -ξεχασμένη- ως σήμερα περιοχή.
Προχωρά στην κατασκευή Δικτύου όμβριων σε περιοχές των Δήμων Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη και Μοσχάτου – Ταύρου. Κρίσιμο έργο υποδομής για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, προϋπολογισμού 12.6 εκ.. Το έργο εντάσσεται στο πιλοτικό πρόγραμμα Συμφώνου Ακεραιότητας (integrity pacts), ύστερα από πρωτοβουλία της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με τη Διεθνή Διαφάνεια για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη διασφάλιση της διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις. Πρωτοβουλία μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα.
Αποκαθιστά και εκσυγχρονίζει τη λειτουργία του Κεντρικού κτιρίου του Ορφανοτροφείου Θηλέων Ι. και Μ. Χατζηκυριάκου (Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας) στον Πειραιά, προϋπολογισμού 17 εκατομμυρίων ευρώ. Έργο κρίσιμης κοινωνικής σημασίας, που έχει δημοπρατηθεί και υλοποιείται.
Προχωρά στην κατασκευή έξι πεζογεφυρών σε βασικούς άξονες του Λεκανοπεδίου Αττικής, για την ασφάλεια των πολιτών, έργο προϋπολογισμού 13 εκατομμυρίων.
Υλοποιεί κρίσιμα έργα για τη βιώσιμη διαχείριση στερεών αποβλήτων Κυθήρων ? Αντικυθήρων (αποκατάσταση ΧΑΔΑ, δημιουργία νέου χώρου υγειονομικής ταφής, κομποστοποίηση οικιακών απορριμμάτων, κ.α.), προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων. Κομβικής σημασίας υποδομή για τη διαχείριση των απορριμμάτων που έρχεται να καλύψει χρόνιο έλλειμμα και πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Τα έργα εντάσσονται, μαζί με σειρά άλλων, στον αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, που πλέον είναι απολύτως εναρμονισμένος με τις βασικές αρχές της κυκλικής οικονομίας, δίνοντας έμφαση στη μείωση, τη Διαλογή στην Πηγή, την ανακύκλωση, την επανάχρηση, μέσω των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης των Αποβλήτων των Δήμων της Αττικής.
Την ίδια στιγμή η Περιφέρεια Αττικής δίνει έμφαση στην ανάπτυξη ενός νέου επιχειρείν, ενός νέου, σύγχρονου πόλου επιχειρηματικότητας, εξωστρέφειας και καινοτομίας, μέσα από πολύμορφες και ποικίλες συνέργειες με τους φορείς δημόσιας και ιδιωτικής επιχειρηματικότητας. Συγκεκριμένα:
Σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ, η Περιφέρεια Αττικής συνέστησε τα Start Up Awards, και υποστήριξε τη θερμοκοιτίδα ΘΕΑ για την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας.
Στηρίζει τη Γαλάζια Οικονομία με επίκεντρο τον Πειραιά: για τον σκοπό αυτό συστήνεται πιλοτικός κόμβος Γαλάζιας Ανάπτυξης και Καινοτομίας.
Συνέστησε συνεργατικό σχήμα προκειμένου να καταστεί η Αττική πόλος έλξης τουρισμού και πολιτισμού.
Μετέχει, στηρίζοντας τις προσπάθειες νέων επιχειρηματιών startuppers, σε διεθνή fora για νέες και ψηφιακές τεχνολογίες, όπως αυτά της Λισαβόνας, της Βαρκελώνης, του Τελ Αβίβ, κ.α.
Στηρίζει τον πρωτογενή τομέα, με πρωτοβουλίες και ημερίδες, όπως ο "Αττικός Αμπελώνας".
Παράλληλα στην Περιφέρεια Αττικής συντελείται κρίσιμο έργο κοινωνικού περιεχομένου. Ενδεικτικά:
· Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει εμπράκτως το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού για τα 31 νοσοκομεία της Αττικής, προϋπολογισμού 40,6 εκατομμυρίων.
· Σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, η Περιφέρεια Αττικής επιδότησε πάνω από 20.000 νοικοκυριά προκειμένου να μην τους κοπεί το ρεύμα.
· Ενίσχυσε το έργο 23 Κέντρων Διημέρευσης ? Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία για τα επόμενα τρία χρόνια, με 25 εκατομμύρια ευρώ.
· Στηρίζει οικογένειες με ανάγκες με ένα εκατομμύριο ευρώ μέσα από τα κουπόνια των Λαϊκών Αγορών.
· Διασφάλισε την έγκαιρη και ασφαλή μεταφορά στα σχολεία τους 19.000 μαθητών με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
· Επιχορηγεί με 2 εκατομμύρια ευρώ τους φορείς Παιδικής Προστασίας.
Επίσης, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, η Περιφέρεια Αττικής υποστηρίζει:
τη σύσταση και τη λειτουργία 61 δομών παροχής βασικών αγαθών (κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά συσσίτια, κοινωνικά φαρμακεία) σχεδόν σε όλους τους Δήμους της Αττικής, με 16 εκατομμύρια.
την ίδρυση και τη λειτουργία 55 Κέντρων Κοινότητας σε Δήμους της Αττικής, με 13 εκατομμύρια. Τα σχετικά στοιχεία, μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία για το Δίκτυο Δομών Κοινωνικής Ένταξης που υποστηρίζει η Περιφέρεια Αττικής, μπορούν να αναζητηθούν στην εφαρμογή Social Attica (www.socialattica.gr) για τη δικτύωση ? διασύνδεση και ευαισθητοποίηση φορέων και πολιτών, ενός εργαλείου που αποσκοπεί στην ενίσχυση της λειτουργίας του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης.