Αθλητισμός

Ο απολογισμός της ΑΕΚ στο Κίελτσε

Το... ταμείο των 18 ημερών της ΑΕΚ στην Πολωνία.

Λίγο πράγμα δεν είναι να μένουν σχεδόν 20 ημέρες μακριά από τα σπίτια τους. Ισχύει και για τους παίκτες, αλλά και για τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής της ΑΕΚ. Αν όμως στο τέλος της σεζόν όλα πάνε πρίμα, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι άπαντες θα αναφωνήσουν «χαλάλι».

Δεν έχει νόημα η φετινή προετοιμασία της «Ενωσης» να μπει σε σύγκριση με τις προηγούμενες, με την περσινή π.χ. Αυτό που έχει νόημα είναι ότι όσοι έζησαν τον Μανόλο Χιμένεθ και τον τρόπο που δουλεύει, έβγαλαν το συμπέρασμα της σύγχρονης προσέγγισης που έχει για το ποδόσφαιρο.

Φουλ της τακτικής

«Δώστε του τακτική και πάρτε του την ψυχή». Αυτή είναι η «πυραμίδα» της δουλειάς του Χιμένεθ. Θα πρέπει να είναι μετρημένες στο δάχτυλο του ενός χεριού οι προπονήσεις που δεν ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο κομμάτι.

Αμυντική τακτική και προσέγγιση που σίγουρα δεν περιελάμβανε μόνο τους ποδοσφαιριστές από τη μέση και πίσω. Κλείσιμο χώρων αλλά και άνοιγμα της μπάλας από στόπερ και μπακ με δική τους συνεργασία όταν θα έχουν την κατοχή κοντά στην περιοχή της ομάδας.

Τακτική στην επίθεση, με ανάπτυξη και κυκλοφορία της μπάλας και πρέσινγκ στον αντίπαλο από τη δική του περιοχή. Με τη συνδρομή σε αυτό το σημείο των κεντρικών χαφ αλλά και των εξτρέμ. 

Και θεωρεία. Στο μεσοδιάστημα των προπονήσεων ο Χιμένεθ έβαζε τους παίκτες του μπροστά στον πίνακα για να τους εξηγήσει τι θέλει και τι θα ήθελε από εκείνους.

Το μυστικό είναι στα… άκρα

Ξεχωριστό κομμάτι στην επιθετική τακτική της ΑΕΚ, η ανάπτυξη από τα άκρα. Οχι μόνο με τα εξτρέμ αλλά με τη βοήθεια και την παρουσία όλης της ομάδας. Ακόμα έχει μείνει στη μνήμη όλων εκείνη η άσκηση με 8 ποδοσφαιριστές της 11άδας να είναι μετατοπισμένοι στη μία πλευρά.

Η ανάπτυξη από τον άξονα είναι συνυφασμένη με την κατοχή της μπάλας αλλά είναι φανερό ότι στο μυαλό του Χιμένεθ, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο οι ευκαιρίες παρουσιάζονται από τα… φτερά. Εκεί θα υπάρχουν περισσότεροι χώροι, από εκεί θα μπορέσει η ΑΕΚ να μπει πιο εύκολα στην αντίπαλη περιοχή.

Οι νέοι είναι ωραίοι…

Αν κάποιος θα ήθελε να δώσει τον τίτλο MVP τότε θα τον διεκδικούσαν με πολλές πιθανότητες οι μεταγραφές της ΑΕΚ. Ο Λιβάγια είναι φανερό ότι έχει επαφές με την μπάλα που δύσκολα θα συναντήσει κανείς στο ελληνικό ποδόσφαιρο και παίζει με ευχέρεια τόσο μέσα στο «κουτί» όσο και περιφερειακά της περιοχής. Ο Τρίστασον ήρθε χωρίς να ξέρουν πολλοί τι θα δουν και φανέρωσε έναν σύγχρονο εξτρέμ που παίζει και στις δύο πλευρές, ταχύ και οξυδερκή.

Ο Γιακουμάκης έχει στοιχεία που αν συνεχίσει και δουλεύει πάνω σε αυτά τότε χωρίς καμία υπερβολή θα γράψει ιστορία ενώ ο Κλωναρίδης εμφανίζει και μέσα στον αγωνιστικό χώρο την ικανοποίησή του που δουλεύει ξανά με τον Μανόλο Χιμένεθ στην ΑΕΚ. Και βελτιωμένος ως παίκτης, με ταχύτητα στην σκέψη και κίνηση που μπορεί να κάνει άνω-κάτω την αντίπαλη άμυνα ανά πάσα στιγμή.

Ο Λόπες, ίσως και να χρειάστηκε παραπάνω χρόνο για να βρει τα πατήματά του, έχει κάποια ζητήματα στην άμυνα (που όμως λύνονται και με τη βοήθεια της υπόλοιπης ομάδας) αλλά επιθετικά μπορεί να κάνει τα πάντα. Ο Τσόσιτς ήρθε τελευταίος στο Κιέλτσε αλλά σιγά σιγά μπαίνει στο αγωνιστικό κλίμα και το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για κανονικό στόπερ. Και 11αδάτο ανά πάσα στιγμή. Οσο για τον Τσιντώτα, όλοι έχουν να λένε για την επιθυμία του να δουλέψει για να καλύψει το χαμένο έδαφος του αγωνιστικού παραγκωνισμού του επί μήνες.

Αλλά και οι παλιοί είναι αλλιώς…

Η αναφορά δε γίνεται στις σταθερές της ΑΕΚ (Τσιγκρίνσκι, Σιμόες, Γιόχανσον) αλλά σε τρεις παίκτες που είναι φανερό ότι έβγαλαν πράγματα ακόμα περισσότερα. Ναι, ο Πέτρος Μάνταλος απέδειξε ότι εκτός από καντάρια μπάλα, μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί και ως αριστερός εξτρέμ (όχι μόνο να συγκλίνει αλλά να βγάζει τα καλά του στοιχεία και πάνω στη γραμμή) ενώ ο Μιχάλης Μπακάκης κερδίζει και με διαφορά τον τίτλο του πιο βελτιωμένου ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ.

Ο Χριστοδουλόπουλος δεν έκανε πέρυσι προετοιμασία, είναι ακόμα «μπουκωμένος» (και κατά δική του δήλωση) αλλά με την εμπειρία που έχει διαχειρίζεται την κατάσταση και βγάζει θετικά στοιχεία τόσο στην προπόνηση όσο και στους φιλικούς αγώνες.

Ένα είναι το σύστημα

Αν ρωτήσει κανείς τον Χιμένεθ τι σύστημα παίζει η ΑΕΚ, θα πάρει την απάντηση «εκείνο με τους δύο επιθετικούς». Ο τεχνικός της «Ενωσης» δούλεψε κατά βάση στο 4-4-1-1, που όμως και ο ίδιος θεωρεί παραλλαγή του 4-4-2. Κάτι ανάλογο ισχύει και για το 4-2-3-1 ενώ για 15 λεπτά στο φιλικό με την Κορόνα είδαμε και πιο κλασικό 4-3-3 (που δε δουλεύτηκε όμως στις προπονήσεις).

Λογικό και επόμενο όλο αυτό μια και ο Χιμένεθ αντιλήφθηκε πριν καν η αποστολή έρθει στο Κιέλτσε ότι μεσοεπιθετικά διαθέτει πολλές επιλογές και πάνω απ’ όλα «πολυεργαλεία». Το αγαπημένο του. Θελει ο ποδοσφαιριστής να παίζει σε πολλές θέσεις, χωρίς γκρίνια και να κάνει focus μόνο στο πως θα γίνει η δουλειά.

Η 11άδα που χωράει κόσμο

Και αν πέρυσι με Κετσπάγια ήταν φανερό στην προετοιμασία ότι υπάρχει «κορμός» 11άδας, κάτι ανάλογο δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι ισχύει με Χιμένεθ. Σίγουρα π.χ. οι Σιμόες, Τσιγκρίνσκι, Βράνιες, Λόπες έχουν προβάδισμα αλλά από εκεί και πέρα ποιος θα στοιχημάτιζε ότι θα είναι in ο Γκάλο και out ο Μπακάκης.

Ή ποιός θα παίξει από τους Γιόχανσον, Γαλανόπουλο, Αϊντάρεβιτς. Από τη μέση και μπροστά Μάνταλος, Κλωναρίδης έχουν ισχυρό προβάδισμα αλλά ποιος είναι σίγουρος ότι θα παίξει βασικός ο Τρίστασον και όχι ο Χριστοδουλόπουλος, ο Λιβάγια και όχι ο Γιακουμάκης που είδαν όλοι στο Κιέλτσε. Είναι χαρακτηριστικό π.χ. ότι ο Χιμένεθ δε δούλεψε σχεδόν καθόλου το δίδυμο Σιμόες, Γιόχανσον μαζί.

Τρεις νίκες, καμία ήττα στα φιλικά

Αν και αυτά τα ματς προσφέρονται περισσότερο για να τα βλέπει ο προπονητής και όχι οι υπόλοιποι, ο Χιμένεθ έλεγε από την πρώτη στιγμή ότι δεν του αρέσει να χάνει ούτε εκεί. Οι παίκτες του, του έκαναν το χατίρι με τρεις νίκες και μία ισοπαλία.

Στο πρώτο η ΑΕΚ έμεινε στο 1-1 με την Καρπάτι (το γκολ ο Γιακουμάκης) και ακολούθησαν οι νίκες με την Κορόνα (1-0, Κλωναρίδης), Μπάνικ (3-1, Λόπες, Μάνταλος, Αλμέιδα) και Μπνέι Σαχνίν (2-0, Χριστοδουλόπουλος, Γαλανόπουλος).

Σκληρή δουλειά για τους πορτιέρο

Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύ κουβέντα για τους πορτιέρο στην ΑΕΚ. Σε αυτές τις 18 μέρες της προετοιμασίας, πάντως, η αλήθεια είναι ότι έγινε σκληρή δουλειά σε αυτόν τον τομέα, με στόχο τη συνεχής βελτίωση των Ανέστη, Μπάρκα και Τσιντώτα, που μαζί με τον προπονητή τους Κώστα Καμπόλη έβγαλαν περισσότερες ώρες στο γήπεδο από κάθε άλλον συμπαίκτη τους. Και στα φιλικά ελάχιστα λάθη και κανένα από αυτά δε στοίχισε στην ομάδα…

Πηγή: aek365.com

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο