Κόσμος

Αθήνα και Λευκωσία συνιστούν ψυχραιμία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Χωρίς αντίκρυσμα είναι η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς συνεχίζονται κανονικά οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ χαμηλούς τόνους κρατά η Λευκωσία.

«Απαιτείται σοβαρότητα, ψυχραιμία και λίγα λόγια», τόνισε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως δεν πρέπει να παρασυρθούμε στο παιχνίδι έντασης ή αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου που επιχειρεί να στήσει η Τουρκία. Ο κ.Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην αποστολή του ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός, λέγοντας πως τελικά δεν φαίνεται να κατευθύνεται στον κόλπο της Μόρφου, αλλά στα ανοικτά της Πάφου.

«Έχει δημιουργηθεί ένα τείχος ασφαλείας, ένα τείχος τήρησης της διεθνούς νομιμότητας που επιτρέπει στο κυπριακό κράτος, μια κυρίαρχη χώρα, εδαφικά βέβαια λαβωμένη, να ασκεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα» δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ειδήσεις Σαββατοκύριακο, ο κ. Βίτσας κάνει λόγο για μια σημαντική εξέλιξη: «Η διεθνής κοινότητα με ενεργό τρόπο θέτει το όριο. 

Αναγνωρίζει με πληρότητα το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται την ΑΟΖ της. Άρα, το μέχρι πού μπορεί να φτάσει η τουρκική προκλητικότητα αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει να κάνει τόσο με τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς της τουρκικής πλευράς όσο με τα όρια που θέτει με ενεργό τρόπο η διεθνής κοινότητα».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, απαντώντας σε ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, επανέλαβε ότι ο φυσικός πλούτος ανήκει στον λαό της Κύπρου, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή εξετάζεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, στο οποίο θα κατατίθενται τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, «προς όφελος όλων των Κυπρίων», όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο.

Επίσης, ανέφερε ότι η γεώτρηση στο ερευνητικό τεμάχιο 11 είναι διερευνητικού χαρακτήρα και συνεπώς, το αποτέλεσμά της θα πρέπει να ενδιαφέρει και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, «εφόσον το όφελος από τη μελλοντική αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας μας θα είναι κοινό».

«Η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και σε γεωτρήσεις», δήλωσε ο Τούρκος υφυπουργός ενέργειας και φυσικών πόρων. Μία τουρκική φρεγάτα παρακολουθεί από απόσταση την Κυπριακή γεώτρηση στο θαλάσσιο τεμάχιο 11.

Παράλληλα, πολεμικά σκάφη από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Ρωσία και το Ισραήλ βρίσκονται σε διακριτική απόσταση, ενώ στην περιοχή πλέει και η κανονιοφόρος «Νικηφόρος».

Με μία αιχμηρή ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στις αναφορές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι «αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει», επιστρέφοντας -όπως αναφέρει- τις «ανάρμοστες εκφράσεις».

«Επιστρέφουμε κατά λέξη τις ανάρμοστες εκφράσεις, αν χρησιμοποιήθηκαν, του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα για την Τουρκία, τις οποίες φέρεται να χρησιμοποίησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, στις 13 Ιουλίου, απαντώντας σε ερώτηση» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Την ανάγκη να αποφεύγονται οι κινήσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, επισήμανε η Κομισιόν, ενώ τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα ανέφεραν πως η Τουρκία με τη συμπεριφορά της έχει θέσει απέναντί της τη διεθνή κοινότητα.