«Εναντίον του Τραμπ, του Μακρόν και του κοινωνικού του πολέμου»: με αυτό το σύνθημα πολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Παρίσι, σε μια πορεία που ξεκίνησε από την πλατεία Κλισί με κατεύθυνση το Πορ ντε λα Σαπέλ, όπου αναμένεται να συναντηθούν με μετανάστες, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Με αφορμή την επέτειο της 14ης Ιουλίου, το «Κοινωνικό Μέτωπο», που συνθέτουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις (Goodyear, InfoCom), SUD, άλλες οργανώσεις και συλλογικότητες (Droit au logement, Droits devant) ήθελε να καταγγείλει την μεταρρύθμιση που αφορά τις εργασιακές σχέσεις, «τον πόλεμο», την παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ στην παρέλαση στη λεωφόρο Ηλυσίων και τη «μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Ο Φιλίπ Πουτού, υποψήφιος του NPA στις προεδρικές εκλογές, παραδέχθηκε ότι «αυτή δεν είναι η ογκώδης διαδήλωση που θα σηματοδοτήσει το καλοκαίρι όμως έκρινε ότι είναι «σημαντικό να βρίσκεται εκεί» και να «υπάρξει μια απάντηση» στα διατάγματα που αναμένονται για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
Την ίδια ώρα περίπου 20 Αμερικανοί, επικριτές του Αμερικανού προέδρου, συμμετείχαν στην κινητοποίηση κρατώντας ένα πανό με το σύνθημα «το Παρίσι κατά του Τραμπ».
Η Νάνσι Σαντόβσκι, μια Αμερικανίδα συνταξιούχος που ζει στη γαλλική πρωτεύουσα, ήρθε για να διαδηλώσει «με όλη της την καρδιά κατά του Τραμπ», καταγγέλλοντας τις θέσεις του για την υγεία και το κλίμα. «Δεν κατανοώ γιατί ο Εμανουέλ Μακρόν τον κάλεσε. Ο Τραμπ δεν αγαπάει καθόλου τη Γαλλία» είπε η γυναίκα αυτή.
Ο Ζαν Μαρκ, εκπαιδευτικός με ειδίκευση σε συνταξιοδοτικά θέματα, εξέφρασε από την πλευρά του τον φόβο μιας «μεταρρύθμισης κοινωνικής οπισθοδρόμησης». «Με το χαμόγελο ενός πλέιμποϊ, ο Μακρόν μας προετοιμάζει για μια πολιτική πολύ χειρότερη από εκείνες των Σαρκοζί και Ολάντ», τόνισε ο ίδιος.
Ενώ η διαδήλωση βρισκόταν σε εξέλιξη, πολλές δεκάδες άνθρωποι, ντυμένοι στα μαύρα και φορώντας κουκούλες, μαντίλια και γυαλιά πήραν θέση πίσω από το πανό το οποίο βρισκόταν στην αρχή της πορείας.
«Κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αστυνομοκρατία, δεν θα μας εμποδίζουν να διαδηλώνουν» φώναζαν.