Υγεία

Οδηγίες για τους λουόμενους: Τι πρέπει να κάνετε εάν σας τσιμπήσει τσούχτρα

Χρειάζεται προσοχή και σωστές ενέργειες.

Ο πιο αναπάντεχος «εχθρός» των κολυμβητών είναι οι τσούχτρες, καθώς -σύμφωνα με τους ειδικούς- το τσίμπημα της τσούχτρας σπάνια έχει σοβαρές παρενέργειες, και μόνο σε ευαίσθητα και αλλεργικά άτομα.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η περιοχή του σώματος, όπου ήλθε σε επαφή με την τσούχτρα παρουσιάζει μια έντονη κοκκινίλα με ή χωρίς φούσκωμα, που συνοδεύεται από έντονο τσούξιμο, φαγούρα, οίδημα.

Όλα προκαλούνται από μια τοξική ουσία η οποία απελευθερώνεται από τα πλοκάμια της τσούχτρας. Εάν λοιπόν η τσούχτρα κάνει την εμφάνισή της, πρέπει να ενεργήσετε ως εξής:

-Καταρχάς, προσπαθείτε να απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο δέρμα του παθόντος πλοκάμια. Προσοχή όμως! Όχι με γυμνά χέρια διότι έτσι θα κολλήσουν και στα χέρια σας τα πλοκάμια προκαλώντας ανάλογο ερεθισμό.

-Ένας εύκολος και σχετικά ασφαλής τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε στεγνή άμμο για να σκουπίσετε τα υπολείμματα της τσούχτρας από το δέρμα. Κατόπιν καλό είναι να τοποθετήσετε στην περιοχή εκείνη πάγο ή κρύες κομπρέσες ώστε να περιορίσετε την εκδήλωση τοπικών φαινομένων στο δέρμα.

-Συνιστάται επίσης η επάλειψη της περιοχής με κάποια κορτιζονούχο κρέμα η οποία θα ανακουφίσει από το τσούξιμο και τη φαγούρα. Τέλος, εάν τα συμπτώματα είναι έντονα και δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων, πρέπει να ειδοποιήσετε κάποιον ιατρό.