Για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα, ενημερώνει την Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Όπως τόνισε «η Τουρκία δεν είχε την πρόθεση να δεσμευτεί σε μια λύση η οποία θα επέτρεπε στην Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη».
Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προς όφελος του συνόλου ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων μπορεί να επιτευχθεί μόνο επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος της ΕΕ, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Προϋπόθεση για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, είναι η κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, είπε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού αποτελεί εθνικής σημασίας στόχο και εξ αυτού είναι εξαιρετικά σημαντικός ο διάλογος και η εθνική συνεννόηση και τόνισε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία στην Ελβετία υποστήριξε καθ’όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, τις πάγιες θέσεις της χώρας μας.
Σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού «Ανακοινώσεις και δηλώσεις της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής», τον λόγο θα μπορούν να λάβουν και οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης.
Τον λόγο αναμένεται να λάβει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, που μετείχε αυτοπροσώπως στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, ενώ θα τοποθετηθούν οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης.
O κ. Τσίπρας είχε τη χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πέινς. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι περιφερειακές εξελίξεις καθώς και οι διμερείς σχέσεις.
Τις εξελίξεις στο Κυπριακό, λίγες μέρες μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία, συζήτησε ο πρωθυπουργός και με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, με τον οποίο συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι εξελίξεις στο Κυπριακό απασχόλησαν και το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων της Βουλής, εκτός της Χρυσής Αυγής στην οποία δεν απευθύνεται πρόσκληση και του ΚΚΕ, το οποίο απέχει.