Σε συναινετικό κλίαμ διεξήχθη σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Τόσο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαίωσαν την κοινή εθνική γραμμή για την λύση στο Κυπριακό που περνά μέσα από τον τερματισμό των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.
Τσίπρας: Προϋπόθεση λύσης η κατάργηση εγγυήσεων και η αποχώρηση των στρατευμάτων
Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προς όφελος του συνόλου ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων μπορεί να επιτευχθεί μόνο επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος της ΕΕ, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της ολομέλειας της Βουλής για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Προϋπόθεση για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, είναι η κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, είπε ο πρωθυπουργός.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού αποτελεί εθνικής σημασίας στόχο και εξ αυτού είναι εξαιρετικά σημαντικός ο διάλογος και η εθνική συνεννόηση.
Ο κ . Τσίπρας τόνισε στη Βουλή ότι η ελληνική αντιπροσωπεία στην Ελβετία υποστήριξε καθ’όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, τις πάγιες θέσεις της χώρας μας.
«Η Τουρκία δεν είχε την πρόθεση να δεσμευτεί σε μια λύση η οποία θα επέτρεπε στην Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Το μήνυμά μας προς την Τουρκία, το οποίο αναδείχθηκε και στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, πρέπει να παραμείνει σταθερό, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Είμαστε αποφασιστικοί στην προάσπιση των αρχών και δικαιωμάτων μας, έναντι οποιασδήποτε απειλής και παράνομης διεκδίκησης. Την ίδια στιγμή είμαστε και προσηλωμένοι στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που μας χωρίζουν και στην οικοδόμηση μιας σχέσης που θα βασίζεται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και στον αμοιβαίο σεβασμό. Μένει βεβαίως να δούμε κατά πόσο και η Τουρκία θα αναγνωρίσει τη σημασία που έχει η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού για την ίδια, για τις σχέσεις μας, για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την ευρωπαϊκή προοπτική της, αλλά, βεβαίως, και τη σημασία για την ασφάλεια, τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε στην ομιλία του ότι η συνεργασία Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί κρίσιμο άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Είναι ίσως για πρώτη φορά, σε τόσο μεγάλο βαθμό, που οι θέσεις της Κύπρου και της Ελλάδας για την επίλυση του Κυπριακού έγιναν και θέσεις της διεθνούς κοινότητας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Μπορέσαμε να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα να γίνουν και δικές της θέσεις οι θέσεις μας και θεωρώ ότι είναι εξίσου σημαντικό το γεγονός ότι πείσαμε και για τις προθέσεις μας. Ότι, δηλαδή, δεν βρεθήκαμε όλο αυτό το διάστημα στη διαπραγμάτευση και στις συνομιλίες προκειμένου να ροκανίσουμε το χρόνο των διαπραγματεύσεων, για να παίξουμε το γνωστό παιχνίδι της επίρριψης των ευθυνών για την αποτυχία, αλλά αγωνιστήκαμε ειλικρινά υπέρ μιας λύσης που θα μπορεί να ωφελήσει το σύνολο του κυπριακού λαού, εξασφαλίζοντας ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν και ότι η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν οικοδομηθεί εις βάρος της ασφάλειας της άλλης», είπε ο κ. Τσίπρας.
Μητσοτάκης; Δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τις πηγές της
«Λύση εκτός πλαισίου ΟΗΕ, plan B, plan C, καθώς και ό,τι άλλο υπονόησε η τουρκική πλευρά, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, είναι εκτός συζήτησης», ξεκαθάρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι στην παγκόσμια κοινή γνώμη όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται το δίκαιο των ελληνικών και κυπριακών θέσεων και υπερασπίστηκε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της, όπου και αν αυτές βρίσκονται, συμπεριλαμβανομένης της ΑΟΖ.
Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι είναι επιθυμητές οι στέρεες, όπως είπε, σχέσεις, με την Τουρκία, στη βάση όμως του διεθνούς Δικαίου.
Κλείνοντας δήλωσε ότι στα εθνικά θέματα πρέπει να αποφεύγονται συμπεριφορές ρηχού εντυπωσιασμού, που θα δίνουν λαβή στην άλλη πλευρά. Η επίκληση της εθνικής ενότητας δεν μπορεί να αποτελεί σημαία ευκαιρίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Φ. Γεννηματά: Πρέπει να πέσει το τελευταίο τείχος της Ευρώπης
«Το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη πρέπει επιτέλους να πέσει. Σαράντα τρία χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή, σίγουρα δεν ξεχνάμε. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες. Επιμένουμε, παλεύουμε και διεκδικούμε λύση», υπογράμμισε με τη σειρά της η Φώφη Γεννηματά.
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέφερε ότι στηρίζει για το Κυπριακό την εθνική γραμμή που υπάρχει και έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια η οποία, όπως είπε, στηρίζεται στην αλήθεια, τη δικαιοσύνη και το Διεθνές Δίκαιο και το συμφέρον του κυπριακού λαού.
«Στο θέμα των εγγυήσεων και ασφάλειας, ως Εγγυήτρια Δύναμη εμπλεκόμεθα άμεσα, σε στενή πάντα συνεργασία με τη Λευκωσία και με πλήρη σεβασμό των απόψεών της. Βασική μας κατευθυντήρια γραμμή για το Κυπριακό ήταν και παραμένει ότι “η Λευκωσία αποφασίζει και η Αθήνα στηρίζει”», τόνισε η κ. Γενννηματά.
Όπως σημείωσε για το Κυπριακό, η θέση είναι μια «δίκαιη και βιώσιμη λύση» στη βάση της «διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», σύμφωνα με τις αρχές του ΟΗΕ και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς, όπως επεσήμανε «η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι μέρος της Ε.Ε., άρα δεν χρειάζεται άλλη εγγύηση ασφάλειας και σίγουρα όχι την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων».
«Οι ευθύνες της Τουρκίας και για την τελευταία αποτυχία είναι δεδομένες», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι η στιγμή να περιοριστούμε στο blame game. Δεν αρκεί. Αυτό βολεύει τους εθνικιστές κάθε απόχρωσης και πλευράς».
Στ. Θεοδωράκης: Να μη φύγει από τη διεθνή ατζέντα το Κυπριακό
«Το Κυπριακό δεν πρέπει να φύγει από τη διεθνή ατζέντα, όπως θέλει η Τουρκία. Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί είναι ίσως οι τελευταίοι ηγέτες που έχουν μνήμες της Κύπρου πριν από την εισβολή. Και είναι στενάχωρο πως δεν υπήρξε ούτε αυτήν τη φορά μία πρόταση, μία συμφωνία κυπριακής ιδιοκτησίας» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού και κέλσε τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί να επιμείνουν και να διαψεύσουν την ιστορία που θέλει συζητήσεις και ποτέ λύσεις. Ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε εμφατικά ότι η ελπίδα για απελευθέρωση και επανένωση πρέπει να κρατηθεί ζωντανή.
«Πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να μην ακυρωθεί το κεκτημένο της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας. Αν δεν τα καταφέρουμε, τότε, όλοι μαζί, Ελλάδα και Κύπρος, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους και τις προκλήσεις στην περιοχή», σημείωσε, προσθέτοντας ότι είναι κακή εξέλιξη η αποτυχία στην Ελβετία.
Β. Λεβέντης: Ενιαία εθνική θέση
«Η Ελλάδα δεν έχει εθνική θέση σε περίπτωση που υπάρξει θερμό επεισόδιο από την πλευρά της Τουρκίας» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.
Ο Βασίλης Λεβέντης επανέλαβε την ανάγκη «να διαμορφωθεί, μέσα από μια σοβαρή συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ενιαία εθνική θέση» και επισήμανε ότι «η Τουρκία απειλεί και είναι απερισκεψία κάποιοι να μην λαμβάνουν υπόψη τους τις απειλές αυτές».