Αθλητισμός

Τα… μαγικά μπλουζάκια της ΑΕΚ

Το μεγάλο βήμα της Ένωσης για την αποφυγή τραυματισμών και καταπόνησης των αθλητών.

Για να φτάσει μια ομάδα σε τοπ επίπεδο δεν υπάρχουν από πίσω μόνο ο προπονητής και το τεχνικό τιμ. Πλέον, είναι απαραίτητη η βοήθεια ανθρώπων που είναι ειδικοί, επιστημόνων, προκειμένου οι ποδοσφαιριστές να είναι στη καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Φέτος η ΑΕΚ πρωτοτύπησε στο κομμάτι της καταπόνησης των αθλητών αλλά και την αποφυγή τραυματισμών. Στη διάθεση των ανθρώπων της Ενωσης βρίσκονται τα ειδικά μπλουζάκια που φορούν οι παίκτες κάτω από τη φανέλα και χάρη στα οποία γίνονται όλες οι απαραίτητες μετρήσεις για την καρδιά αλλά και για να γνωρίζουν όλοι όσοι πρέπει να γνωρίζουν σε τι κατάσταση είναι οι ποδοσφαιριστές.

Τα μπλουζάκια αυτά φορέθηκαν στα φιλικά, θα φορεθούν και σε επίσημα παιχνίδια ενώ πρόκειται για μοντέλο που ακολουθούν τα μεγάλα κλαμπ σε όλο τον κόσμο όπως π.χ. η Μπαρτσελόνα. Ο εργοφυσιολόγος και διατροφολόγος της ΑΕΚ Γρηγόρης Μπογδάνης και ο άμεσος συνεργάτης του Νίκος Παπαθανασίου παρουσίασαν και εξήγησαν σήμερα στην Πολωνία το πόσο σημαντικό είναι αυτό που γίνεται πίσω από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.

Ενδεικτικά ο Γρηγόρης Μπογδάνης ανέφερε: «Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε μεγάλη εξέλιξη στην τεχνολογία καταγραφής των επιβαρύνσεων στους αθλητές και ειδικά για τους αθλητές του ποδοσφαίρου έχουν εξελιχθεί πλέον συστήματα GPS και καταγραφής των παλμών που μας επιτρέπουν να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή την επιβάρυνση που δέχονται.

Ειδικά με τα GPS και την καταγραφή της καρδιακής συχνότητας έχουμε τη δυνατότητα να καταγράψουμε την επιβάρυνση σε δύο σημαντικά κομμάτια. Το ένα είναι η μεταβολική επιβάρυνση και το άλλο είναι οι επιβάρυνση στο μυοσκελετικό σύστημα. Μέχρι τώρα δεν είχαμε αυτή τη δυνατότητα αλλά τώρα με τα ειδικά επιταχυνσιόμετρα μπορούμε να έχουμε αυτές τις επιβαρύνσεις.

Αυτό το σύστημα αποτελείται από μια ζώνη που ο ποδοσφαιριστής τη φορά γύρω από το θώρακά του και στη μέση κουμπώνει ένας πομπός. Με το κούμπωμα καταγράφεται σαν ένα απλό καρδιογράφημα η καρδιακή συχνότητα σε όλη τη διάρκεια της προπόνησης και πάνω σε αυτόν τον πομπό βρίσκεται ένα σύστημα GPS κλειδώνει 5-10 δορυφόρους και βλέπουμε την ταχύτητα αλλά και με ακρίβεια ενός με πέντε εκατοστών που βρίσκεται ο ποδοσφαιριστής και τι ακριβώς κάνει.

Αυτό είναι σπουδαίο γιατί μας επιτρέπει να καταγράφουμε πόσα χιλιόμετρα κάνει, με τι ταχύτητα τα κάνει αλλά και τι επιβάρυνση έχει στον οργανισμό του. Ολα αυτά γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια με κάμερες και δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Με αυτό το σύστημα ξέρουμε τους παλμούς και την επιβάρυνση. Το καινούριο είναι τα επιταχυνσιόμετρα και έχουμε φτάσει σε τέτοια εξέλιξη που να ξέρουμε τι επιβάρυνση υπάρχει ανά πάσα στιγμή στο αριστερό ή στο δεξί πόδι. Τα τελευταία χρόνια έχει επιτραπεί να φορούν τους πομπούς οι αθλητές στους αγώνες αλλά στην πλάτη τους.

Εμείς φέτος κάναμε ένα μεγάλο βήμα και πήραμε κάποια μπλουζάκια, που μέσα τους έχουν ένα σύστημα που ακουμπάει πάνω στο σώμα και καταγράφει την καρδιακή συχνότητα. Εχει γίνει ήδη φέτος στα φιλικά και θα γίνει και στα επίσημα παιχνίδια και θα βοηθήσει τον κάθε αθλητή ξεχωριστά. Είναι κάτι που βοηθάει στην πρόληψη των τραυματισμών».

Ο Νίκος Παπαθανασίου πρόσθεσε: «Αν ο παίκτης έχει κάποια επιβάρυνση εκείνη τη στιγμή μπορείς να το δεις και να το ελέγξεις, να το πεις στον προπονητή για να δράσει ανάλογα με το τι απαιτεί η κάθε κατάσταση. Δίνεται η δυνατότητα δηλαδή στον προπονητή π.χ να πει σε έναν ποδοσφαιριστή να ρίξει ή να ανεβάσει ρυθμούς είτε κατά τη διάρκεια του αγώνα είτε κατά τη διάρκεια της προπόνησης».

ΠΗΓΗ: sdna.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο